Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Μπορούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες να παρέχουν έναν βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών;

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν μερικές συναρπαστικές δυνατότητες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα οφέλη προχωρούν ακόμη περισσότερο σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, έρευνα από την PwC διαπίστωσε ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές διαχείρισης περιβάλλοντος, όπως δίκτυα καθαρής ενέργειας, γεωργία ακριβείας και προβλέψεις καιρού και καταστροφών θα μπορούσε να συμβάλει πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία έως το 2030. 

Ομοίως, το blockchain και τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας Η τεχνολογία Blockchain χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς δημιουργεί ένα κοινό καθολικό με ένα διαφανές και αδιάβροχο ιστορικό γεγονότων. Είναι επωφελές για βιομηχανίες όπως φαρμακευτικά προϊόντα ή είδη πολυτελείας όπου η παρέμβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο πλαστών προϊόντων στην αγορά. 

Ωστόσο, η διαφάνεια είναι μόνο ένα από τα οφέλη της χρήσης blockchain στη βιωσιμότητα. Το Blockchain είναι επίσης ένα ιδανικό μέσο για επενδύσεις crowdsourcing και για τη δημιουργία οικονομιών που βασίζονται σε ψηφιακά στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2021, η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά. Ενώ πολλοί κριτικοί δηλώνουν ότι το Bitcoin είναι ένα κερδοσκοπικό πλεονέκτημα χωρίς εγγενή αξία, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για έργα που αποδεικνύουν πραγματική αξία για να συλλάβουν μέρος του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου στις αγορές κρυπτογράφησης. Ένα τέτοιο έργο είναι το Treecoin.  

Οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών στην Παραγουάη

Η Treecoin χρησιμοποιεί το blockchain ως μέσο επένδυσης crowdsourcing για ένα βιώσιμο έργο καλλιέργειας δέντρων στην Παραγουάη. Το έργο στοχεύει να υποστηρίξει την αναδάσωση ενώ προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να κερδίσουν αποδόσεις από μια υπεύθυνη επιχείρηση ξυλείας. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Παραγουάη υπέστη μερικές από τις χειρότερες αποψίξεις στον κόσμο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA, Η Παραγουάη έχασε 44.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (17.000 τετραγωνικά μίλια) από τα δάση της από τη γεωργία μεταξύ 1987 και 2012. Μαζί με την καταστροφή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας, η επίπτωση από την αποψίλωση των δασών γίνεται πιο εμφανής. Το 2020, πάνω από 5.000 άτομα ξέσπασαν πυρκαγιές στη δυτική περιοχή του Τσάκο, όπου παλαιότερα μεγάλωναν πολλά δάση. Ωστόσο, ο καπνός έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα της Παραγουάης, το Asunción. Οι τοπικοί ειδικοί για την κλιματική αλλαγή κατηγόρησαν άμεσα την εκκαθάριση γης για τις πυρκαγιές. 

Ταυτόχρονα, η Παραγουάη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καυσόξυλα ως πηγή ενέργειας, δημιουργώντας σημαντική ζήτηση για ξυλεία που τα βαριά εξαντλημένα δάση του έθνους δεν μπορούν να ικανοποιήσουν επί του παρόντος. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ευκαιρία για αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των δασών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της αποψίλωσης των δασών, ενώ παράλληλα παρέχεται στην αγορά της Παραγουάης ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.. 

Το μοντέλο του Treecoin

Η Treecoin είναι μια ελβετική εταιρεία που εδρεύει στο Zug, μια δημοφιλής τοποθεσία για την ανάπτυξη επιχειρήσεων blockchain. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Grupo Empresarial La Rivera S.A. Paraguay, η οποία έχει 3.000 εκτάρια δασών υπό διαχείριση και μακρά εμπειρία στις τοπικές προσπάθειες αναδάσωσης. 

Η Treecoin έχει αγοράσει 12.500 εκτάρια γης της Παραγουάης, όπου σχεδιάζει να αγοράσει και να φυτέψει δέκα εκατομμύρια ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα ευκαλύπτου. Κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, η εταιρεία σχεδιάζει να επανεπενδύσει τα κέρδη από την επιχείρηση ξυλείας σε επέκταση, λειτουργώντας τελικά σχεδόν 60.000 εκτάρια δασικής γης. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιδρυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι μπορούν να αποφέρουν συνολικό προβλεπόμενο κέρδος άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Το κεφάλαιο που απαιτείται για την υποστήριξη του έργου προέρχεται από την πώληση των μαρκών του Treecoin, που ονομάζεται TREE. Η εταιρεία είναι ανοικτή σε επενδύσεις μέσω προσφοράς διακριτικού ασφαλείας στην Ελβετία, που σημαίνει ότι είναι πλήρως ελεγχόμενη και πάνω από το board. Τα TREE tokens αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του επενδυτή στην πρωτοβουλία. Ωστόσο, η Treecoin θα λειτουργεί επίσης ένα δεύτερο νόμισμα που μοιάζει με μετρητά που ονομάζεται TXC. 

Με την TXC, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τοπική οικονομία γύρω από τη γη της Παραγουάης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τοπικούς λιανοπωλητές για την αποδοχή της TXC, την πραγματοποίηση ενός ποσοστού πληρωμών σε συνεργάτες και προμηθευτές της TXC και προσφέροντας στους υπαλλήλους ένα εθελοντικό επίδομα στην TXC. Σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει τους δικούς του χώρους που θα δέχονται το TXC, συμπεριλαμβανομένου ενός διαδικτυακού καταστήματος που πωλεί προϊόντα τοπικής προέλευσης και ενός ξενοδοχείου για χρήση από επενδυτές και τουρίστες κατά την επίσκεψή τους στη φυτεία δέντρων. 

Μαζί με την παροχή κέρδους σε επενδυτές στο νόμισμα της επιλογής τους, η Treecoin σκοπεύει να ανακατευθύνει το 10% των κερδών σε πρωτοβουλίες της τοπικής κοινότητας. Το πρώτο θα είναι ένα παιδικό κέντρο που προσφέρει φαγητό, ρούχα και εκπαίδευση σε μειονεκτούντες νέους της περιοχής. 

Ένα Blockchain για έργα αειφορίας

Το Treecoin αναπτύσσεται στο blockchain Ardor, το οποίο διαχειρίζεται η Jelurida, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελβετία. Το Ardor γίνεται κάτι από το επίκεντρο των πρωτοβουλιών για την αειφορία επιλέχθηκε ως πλατφόρμα επιλογής από την Hot City, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την αυστριακή κυβέρνηση για την επιβράβευση των πολιτών που συμβάλλουν στην προσπάθεια ανακύκλωσης των πηγών θερμότητας απόβλητα. Φιλοξενεί επίσης το Cycle4Value, μια εφαρμογή που ενθαρρύνει τους ποδηλάτες να βγουν με τα ποδήλατά τους και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών. 

Σε αντίθεση με πολλές δημόσιες πλατφόρμες blockchain που απαιτούν εκτεταμένες γνώσεις προγραμματισμού για την εκκίνηση μιας εφαρμογής, η Jelurida προσφέρει μια σουίτα εργαλείων εκτός κιβωτίων που διευκολύνουν τους επαγγελματίες που δεν είναι blockchain να σηκωθούν και να λειτουργήσουν. Για αυτόν τον λόγο, φαίνεται να κάνει ένα όνομα για τον εαυτό του ανάμεσα σε έργα που επικεντρώνονται στην επίτευξη αποτελεσμάτων βάσει συγκεκριμένων αποδεδειγμένων περιπτώσεων χρήσης, όπως gamification και crowdfunding. 

Στην περίπτωση του Treecoin, είναι εύκολο να δούμε πώς αυτές οι έννοιες μπορούν να εφαρμοστούν σε πρωτοβουλίες αειφορίας. Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στα κίνητρα. Η ιδέα της απόκτησης κέρδους από την επένδυση σε ένα έργο αναδάσωσης θα είναι ελκυστική για πολλούς επενδυτές που θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους εκεί που κάνει τη διαφορά. Δείχνει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία blockchain για την αποκατάσταση της οικονομικής ανισορροπίας που οδήγησε σε δεκαετίες αποψίλωσης των δασών. 

Αποποίηση ευθυνών: Κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με την προωθούμενη εταιρεία ή οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της ή τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο Το Coingape.com δεν φέρει καμία ευθύνη για τη ζημιά ή την απώλεια σας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me