Blockchain και Eating Cake: The Tralemma Scalability

Η εξισορρόπηση όλων των βασικών χαρακτηριστικών του blockchain είναι δύσκολη, αλλά αν και αυτός είναι ο στόχος?

Μπορείτε να πάρετε το κέικ σας και να το φάτε; Αυτή είναι η ερώτηση που ρωτά το τρίλιμμα κλιμάκωσης της κλιμάκωσης και που επιδιώκει να λύσει το Modex BCDB.

Το τρίλημμα κλιμάκωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Vitalik Buterin, τον ιδρυτή του Ethereum, ένα κρυπτογράφηση και ένα αποκεντρωμένο σύστημα λογισμικού.

Το τρίλημμα ακολουθεί ως εξής. Το Blockchain έχει τρία καθοριστικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν τόσο ελκυστικό: αποκέντρωση, ασφάλεια και επεκτασιμότητα. Το ζήτημα είναι η δυσκολία να κάνουμε και τα τρία ισότιμα. Ενώ οποιοδήποτε από τα τρία χαρακτηριστικά συνδυάζεται συχνά όμορφα το ένα με το άλλο, αυτό σημαίνει απαραίτητα να θυσιάσουμε την εστίαση στο τρίτο χαρακτηριστικό. Πράγματι, ένα τρίλημμα.

Πιστωτική εικόνα: Forbes

Εάν το blockchain πρόκειται να εγκριθεί μαζικά, οι προγραμματιστές πρέπει πρώτα να αποεπιλέξουν αυτό το κλείδωμα. Πριν εξετάσουμε πιθανές λύσεις, ας διερευνήσουμε το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βάθος.

Διαλέξτε το δηλητήριό σας

Η αποκέντρωση είναι η ψυχή του blockchain και μετριέται σε βαθμούς, όχι απόλυτους. Ένα blockchain μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αποκεντρωμένο, αλλά ποτέ απλώς αποκεντρωμένο ή όχι. 

Μεγαλύτερη αποκέντρωση σημαίνει ότι η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων, κάτι που αρχικά προσπάθησε να επιτύχει το blockchain. Σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή δεν υπάρχει κανένα σημείο αποτυχίας που μπορεί να στοχευτεί, όπως συμβαίνει με τα τρέχοντα μοντέλα διακομιστή-πελάτη μας.

Η αποκέντρωση και η ασφάλεια μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν επιτρέπει την κλιμάκωση – η αυξημένη αποκέντρωση θέτει σε κίνδυνο την απόδοση και την ταχύτητα και σημαίνει ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται από την κοινότητα και όχι από έναν κεντρικό συντονιστή. Ένας υψηλός βαθμός αποκέντρωσης και, με τη σειρά του, η ασφάλεια, καθιστά επίσης πιο δύσκολο το κλείσιμο ενός blockchain που χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς, καθώς δεν υπάρχει κανένα σημείο αποτυχίας.

Αυτό μας φέρνει σε ασφάλεια, την ικανότητα του blockchain να αμύνεται από εξωτερικές επιθέσεις και εσωτερικές παραβιάσεις. Η αποκέντρωση δεν είναι αρκετή για το blockchain να υπερασπιστεί τον εαυτό της, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές απειλές: η επίθεση 51%, όπου αν κάποιος κρατά πάνω από τα μισά μάρκες ελέγχει το blockchain. η επίθεση Sybil, όπου οι εισβολείς δημιουργούν πολλαπλές ταυτότητες για να αυξήσουν το μερίδιο ιδιοκτησίας τους στο δίκτυο και με τη σειρά τους να ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων, ή την επίθεση Penny-menghabiskan, όπου ένας εισβολέας ξοδεύει πολύ μικρά ποσά σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό λογαριασμών για να σπαταλήσει το σύστημα αποθήκευση και πόροι.

Η μεγαλύτερη ασφάλεια, λοιπόν, έχει τα προφανή οφέλη της. Αλλά ένας υψηλός βαθμός ασφάλειας, όπως ένας υψηλός βαθμός αποκέντρωσης, συμβιβάζει την επεκτασιμότητα. Η απόδοση και η ταχύτητα θα θυσιάζονταν για την κατανομή της απαραίτητης ισχύος και πόρων για την ασφάλεια του συστήματος. Κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ανασφαλές σύστημα, αλλά επίσης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα αργό.

Αυτό με τη σειρά του μας φέρνει στην επεκτασιμότητα, που είναι ο αριθμός των χρηστών που μπορεί να υποστηρίξει ένα δίκτυο καθώς και ο αριθμός και η ταχύτητα των συναλλαγών που μπορεί να επεξεργαστεί.

Μεγαλύτερη επεκτασιμότητα σημαίνει γρηγορότερες ταχύτητες λειτουργίας και επεξεργασία περισσότερων όγκων συναλλαγών. Σημαίνει επίσης ότι το σύστημα είναι λιγότερο πιθανό να καταρρεύσει λόγω υψηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης χρηστών. Όμως, ένας υψηλότερος βαθμός επεκτασιμότητας θα οδηγήσει σε υψηλότερο βαθμό ανησυχιών για την ασφάλεια. Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία και το κόστος για την εξασφάλιση του.


Υπάρχουν μερικές πιθανές λύσεις εκεί έξω σήμερα. Για παράδειγμα, ορισμένοι προτείνουν την προσθήκη «λύσεων κλιμάκωσης δεύτερου επιπέδου», επίσης γνωστών ως «λύσεων εκτός αλυσίδας». Εδώ προστίθεται μια δεύτερη αλυσίδα στην κύρια αλυσίδα, και σε αυτήν τη δεύτερη αλυσίδα, οι συναλλαγές μπορούν να φορτωθούν σε εξοικονομήστε χώρο και μειώστε τη συμφόρηση του δικτύου. Μια άλλη λύση που έχουν προτείνει ορισμένοι είναι να επικεντρωθεί στον εξορθολογισμό της διαδικασίας επίτευξης συναίνεσης για την αύξηση της κλιμάκωσης και του ρυθμού επεξεργασίας συναλλαγών.

Modex BCDB

Το πρόβλημα δεν αφορά τόσο το blockchain, αλλά το πώς το αντιλαμβανόμαστε και το χρησιμοποιούμε. Το Blockchain δεν είναι ένα μαγικό ραβδί, που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο για διαφορετικά προβλήματα με το ίδιο θαυμαστό αποτέλεσμα. Κάθε κατάσταση και κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές ανάγκες.

Εδώ μπαίνει το Modex BCDB (Blockchain Database). Ακολουθούμε μια αρθρωτή προσέγγιση, χωρίζοντας το blockchain σε μικρότερα κομμάτια – μπλοκ αν θέλετε. Στη συνέχεια, δημιουργούμε προσαρμοσμένες λύσεις blockchain ειδικά προσαρμοσμένες για να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές απαιτήσεις και, με τη σειρά τους, ξεπερνούν το τρίλιμα κλιμάκωσης. Αντί να προσπαθούμε να επιτύχουμε και τους τρεις παράγοντες εξίσου, επιτυγχάνουμε αυτό που ο πελάτης θέλει να επιτύχει και σταθμίζουμε τους τρεις παράγοντες ανάλογα.

Το Modex BCDB είναι ένα μεσαίο λογισμικό, που σημαίνει ότι συγχωνεύει ένα blockchain με μια υπάρχουσα βάση δεδομένων για να δημιουργήσει μια νέα δομή που είναι εύκολο για τους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν και να κατανοήσουν, ακόμη και αν δεν έχουν προηγούμενη γνώση του blockchain. Εφόσον ο προγραμματιστής μπορεί να συνεργαστεί με το αρχικό σύστημα βάσης δεδομένων, τότε μπορεί να συνεργαστεί με το Modex BCDB χωρίς να χρειάζεται να μάθει πρόσθετες δεξιότητες. Αυτό απλοποιεί και επιταχύνει την υιοθέτηση.

Με ελάχιστες αλλαγές, το Modex BCDB μπορεί να μετατρέψει μια συνηθισμένη βάση δεδομένων σε αποκεντρωμένη. Δεν διαγράφουμε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων ή τις καταχωρίσεις δεδομένων τους. Αντ ‘αυτού, η αρχική βάση δεδομένων διατηρείται ανέπαφη και η ακεραιότητα των δεδομένων διασφαλίζεται αποθηκεύοντας τα μεταδεδομένα των εγγραφών στο blockchain. Κάθε εταιρεία μπορεί να διατηρήσει την προτιμώμενη βάση δεδομένων και να συνεχίσει να συνδέεται με ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από blockchain. Με άλλα λόγια, μπορούν πραγματικά να έχουν το κέικ τους και να το φάνε.

Σχετικά με τον συγγραφέα: Άλιν Ιφτέμι είναι ο επικεφαλής του Modex, μια εταιρεία blockchain. Ένας πλήρως εξειδικευμένος προγραμματιστής, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την τεχνολογική πρωτοποριακή πλατφόρμα σχεδιασμένη για προγραμματιστές και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κόσμο του blockchain. Παθιασμένος με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική εκμάθηση, ο Alin είναι σήμερα ένα από τα παιδιά που εργάζονται για να υιοθετήσουν την επανάσταση blockchain στην πραγματική ζωή με πραγματικά αποτελέσματα. Με σχεδόν 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, βλέπει το μέλλον ως στενή σχέση μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπων.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map