WTI Crude Oil Bearish Under 52,00 $ – Ισχυρότερα βάρη δολαρίου!

Σήμερα, στην ασιατική συνεδρία διαπραγμάτευσης, το WTI Crude Oil απέτυχε να σταματήσει τη φθίνουσα πορεία της στις αρχές της ημέρας και παρέμεινε κατάθλιψη στο επίπεδο των 52,00 δολαρίων, καθώς ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός υποθέσεων COVID-19 παγκοσμίως αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση καυσίμων, που συνέβαλε στις απώλειες αργού πετρελαίου. Επιπλέον, το πτωτικό κλίμα γύρω από τις τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στις φήμες ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πρόκειται να ακυρώσει την άδεια αγωγού Keystone XL του Καναδά..

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλά στοιχεία των ΗΠΑ που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπονόμευση των τιμών του αργού πετρελαίου. Οι απώλειες στο πετρέλαιο ενισχύθηκαν περαιτέρω από τις ανοδικές αυξήσεις του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς το δολάριο ΗΠΑ συνήθως κινείται αντίστροφα στο αργό πετρέλαιο. Σε αντίθεση με αυτό, τα αισιόδοξα στοιχεία του ΑΕΠ και της Βιομηχανικής Παραγωγής από τη 2η μεγαλύτερη οικονομία (Κίνα), συνεχίζουν να αμφισβητούν την πτωτική μεροληψία του πετρελαίου. Ταυτόχρονα, η αισιοδοξία που συνδέεται με τη διάθεση των εμβολίων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε επίσης στον περιορισμό των βαθύτερων απωλειών στις τιμές του αργού πετρελαίου. Προς το παρόν, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 52,28 $ και ενοποιείται στο εύρος μεταξύ 51,83 και 52,38.

Στο κινεζικό μέτωπο, το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου (Q4) της Κίνας αυξήθηκε από 6,1% σε 6,5% YoY, αλλά μειώθηκε με βάση το QoQ, σε 2,6%, έναντι της πρόβλεψης 3,2% και του προηγούμενου 2,7%. Επιπλέον, η Βιομηχανική Παραγωγή για το Δεκέμβριο αυξήθηκε μετά το αναμενόμενο 6,9%, στο 7,3% YoY, ενώ οι Λιανικές Πωλήσεις μειώθηκαν κάτω από την προηγούμενη ένδειξη 5,0% και το 5,5% της συναίνεσης της αγοράς. Παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, τα αισιόδοξα κινεζικά στοιχεία απέτυχαν να υποστηρίξουν την αγορά συναλλάγματος.

Παρά αυτά τα υποστηρικτικά δεδομένα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός παγκόσμιων περιπτώσεων COVID-19 ώθησε περισσότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, σε βαθιά μέτρα κλειδώματος, τα οποία συνεχίζουν να εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση καυσίμων και να συμβάλλουν στις απώλειες αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, περισσότερα από 28 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται σε κλειδώματα καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποφύγει την επανεμφάνιση του κοροναϊού στη χώρα όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Έτσι, τα δεινά του COVID κρατούν την ενεργειακή βιομηχανία υπό πίεση, η οποία επιβαρύνει το αργό πετρέλαιο με υψηλότερες αποδόσεις.

Αλλού, τα απογοητευτικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και των αξιώσεων ανεργίας, τα οποία κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπονόμευση των τιμών του αργού πετρελαίου. Στο μέτωπο των ΗΠΑ, οι βασικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% από μήνα σε μήνα τον Δεκέμβριο, η οποία ήταν υψηλότερη από τη συστολή 0,1% στις προβλέψεις και τη συστολή 1,3% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε κατά 0,3% σε μήνα τον Δεκέμβριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,7% τον ίδιο μήνα.

Παρά τα χαμηλά δεδομένα των ΗΠΑ, το δολάριο ΗΠΑ ευρείας βάσης κατόρθωσε να επεκτείνει τη νίκη του νωρίς την ημέρα, παραμένοντας ανοδικό κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνόδου την ημέρα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν να επενδύουν στα περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου, μετά από επικίνδυνο συναίσθημα της αγοράς. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το δολάριο ΗΠΑ υποστηρίχθηκε από τις νίκες των Δημοκρατών στις εκλογές της Γερουσίας στην επαρχία της Γεωργίας στις αρχές του μήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων των ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Τα κέρδη σε δολάρια ΗΠΑ θεωρήθηκαν ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που κράτησαν τις τιμές του πετρελαίου υπό πίεση, καθώς το ασθενέστερο δολάριο τείνει να το κάνει φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων να αγοράζουν αργό πετρέλαιο. Μέχρι τις 10:46 π.μ. ET, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός κάδου άλλων νομισμάτων, είχε αυξηθεί κατά 0,05%, σε 90,800.

Από τη θετική πλευρά, ο μειωμένος αριθμός των μολύνσεων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλει στον περιορισμό των βαθύτερων απωλειών στο συναίσθημα της αγοράς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 38.598 νέα κρούσματα ιού κορανοϊού την Κυριακή, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τις 27 Δεκεμβρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να παρέχει δόσεις εμβολίου σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε εκείνους που θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτοι στην coronavirus, από κλινική άποψη. Έτσι, η κυκλοφορία των εμβολίων θα διευκολύνει μερικούς από τους οικονομικά επιβλαβείς περιορισμούς κλειδώματος τον Μάρτιο.

Ελλείψει σημαντικών δεδομένων / γεγονότων την ημέρα, οι έμποροι της αγοράς θα παρακολουθούν την ομιλία του BOE Gov Bailey, μαζί με το Candian Housing Starts. Εν τω μεταξύ, οι καταλύτες κινδύνου, όπως η γεωπολιτική και τα δεινά του ιού, θα είναι επίσης καθοριστικοί. Καλή τύχη!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map