Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Το αργό πετρέλαιο WTI αποτυγχάνει να σταματήσει το χαμένο χτύπημά του και φτάνει στο χαμηλό πεντάμηνο!

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ασίας στην Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου WTI απέτυχε να σταματήσει την πτωτική μεροληψία των τελευταίων δύο ημερών, πέφτοντας σε χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών γύρω στο επίπεδο των 35,00 δολαρίων, ως φόβοι για μια άλλη παγκόσμια αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού και μια εκπληκτικά μεγάλη εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κράτησε την αγορά ενέργειας υπό πίεση. Εκτός από αυτό, η επανάληψη της Λιβύης προσφοράς και μια νορβηγική συμφωνία θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως σημαντικοί παράγοντες που κράτησαν τις τιμές του πετρελαίου υπό πίεση.

Σε όλη τη λίμνη, η έλλειψη προόδου σε μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο αρωγής των κορωνών των ΗΠΑ πρόσθεσε περαιτέρω πτωτική πίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας διατηρούν την πίεση του εμπορίου στην αγορά υπό πίεση, η οποία έχει αρνητική επίδραση στις τιμές του αργού πετρελαίου. Η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου ευρείας βάσης, που υποστηρίζεται από τη διάθεση κινδύνου στην αγορά, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην υπονόμευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η τιμή του πετρελαίου σχετίζεται αντιστρόφως με την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ. Προς το παρόν, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 36,08 $ και ενοποιείται στο εύρος μεταξύ 34,93 και 37,77.

Ο αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων COVID-19 ενίσχυσε τους περιορισμούς κλειδώματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δηλώσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η οποία με τη σειρά της υπονομεύει τη ζήτηση αργού πετρελαίου. Αλλού, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά τον ίδιο δρόμο, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν επίσης σημειώσει νέα υψηλά σε σχέση με τις καθημερινές περιπτώσεις.

Επιπλέον, το πτωτικό συναίσθημα που περιβάλλει τις τιμές του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε περαιτέρω από την απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου για την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την προηγούμενη ημέρα, η οποία υποστήριξε ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της ζήτησης καυσίμων, εν μέσω της επιδείνωσης παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, το οποίο υπονομεύει το συναίσθημα σχετικά με τις τιμές του αργού πετρελαίου. Από την άποψη των δεδομένων, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για αύξηση 1,23 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτό έρχεται μία εβδομάδα μετά την πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 5% τη νύχτα, πέφτοντας κάτω από το βασικό στήριγμα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.

Εκτός από τα δεινά του ιού, ο λόγος πίσω από το προσεκτικό συναίσθημα μεταξύ των επενδυτών θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τη μακροχρόνια διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την πιθανή πώληση αμερικανικών πυραύλων στην Ταϊβάν, η οποία αυξάνεται συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, η επικρατούσα αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ μείωσε επίσης τη διάθεση της αγοράς. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αντίπαλος των Δημοκρατών Joe Biden έχει το προβάδισμα έναντι του προεδρεύοντος Ρεπουμπλικανικού προέδρου Donald Trump.

Στο μέτωπο του USD, το δολάριο ΗΠΑ σε ευρεία βάση κατάφερε να διατηρήσει τη νίκη του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, καθώς οι έμποροι εξακολουθούν να προτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου, λόγω της τρέχουσας διάθεσης στην αγορά. Ωστόσο, τα κέρδη του δολαρίου ΗΠΑ ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τα οποία ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε επεκταθεί με ετήσιο ρυθμό 33,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, η ανοδική τάση γύρω από το δολάριο ΗΠΑ δεν επηρεάστηκε από την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα, πριν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα κέρδη του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι βραχύβια ή προσωρινά, λόγω των ανησυχιών ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα μπορούσε σταματήστε, λόγω της επανεμφάνισης των περιπτώσεων κοροναϊού. Εκτός από αυτό, τα κέρδη στο greenback ενισχύθηκαν περαιτέρω από την έλλειψη προόδου όσον αφορά ένα πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ, το οποίο έβαλε τους εμπόρους σε μια προσεκτική διάθεση. Έτσι, τα κέρδη του δολαρίου ΗΠΑ έχουν γίνει ο βασικός παράγοντας που διατηρεί τις τιμές του αργού πετρελαίου υπό πίεση, καθώς η τιμή του πετρελαίου σχετίζεται αντιστρόφως με την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ. Ωστόσο, τα κέρδη στο greenback έχουν κρατήσει το πετρέλαιο υπό πίεση. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος αντιστοιχεί στο δολάριο έναντι ενός καλαθιού 6 κύριων νομισμάτων, ανέρχεται σε 93.955.

Σε όλη τη λίμνη, ο λόγος για τις απώλειες αργού πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την επανάληψη της παραγωγής στη Λιβύη, καθώς η χώρα αρχίζει να επεκτείνει την παραγωγική / εξαγωγική της ικανότητα μετά από αποκλεισμό που διαρκεί αρκετούς μήνες.

Αντιθέτως, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δήλωσαν την προθυμία τους να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου και να αναβάλουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις όταν συναντηθούν για συνομιλίες με τους εταίρους του ΟΠΕΚ + στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των βαθύτερων απωλειών στις τιμές του πετρελαίου. Κοιτώντας μπροστά, οι έμποροι της αγοράς θα παρακολουθούν τις κινήσεις του USD, εν μέσω έλλειψης σημαντικών δεδομένων / γεγονότων την ημέρα. Εκτός αυτού, οι καταλύτες κινδύνου, όπως η γεωπολιτική και τα δεινά του ιού, για να μην ξεχνάμε το Brexit, θα είναι επίσης το κλειδί για να προσέξουμε μια νέα κατεύθυνση. Καλή τύχη!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me