Το εμπόριο είναι μια κατάσταση win-win, ο εμπορικός πόλεμος είναι μια κατάσταση Lose-Lose

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ, το κύριο σύνθημα ήταν «Αμερική πρώτα“. Πολλοί από τους εμπορικούς εταίρους και τους μακροπρόθεσμους συμμάχους των ΗΠΑ συμφώνησαν με αυτό, κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να βάλει τη χώρα και τους λαούς της πρώτες. Μία από τις κύριες πτυχές αυτού του συνθήματος είναι το καταστολή της μαζικής μετανάστευσης, έτσι ώστε να απευθύνεται έντονα στους πολίτες των ΗΠΑ και σε ορισμένους να επεκτείνονται ακόμη και στον γενικό δυτικό πολίτη.

Θετική βελτίωση των βιομηχανιών των ΗΠΑ

Η άλλη πτυχή ήταν το σύνθημα για το ανάκαμψη ορισμένων βιομηχανιών των ΗΠΑ. Τώρα, εάν θέλετε μια βιομηχανία να ανακάμψει, πρέπει να την κάνετε πιο ανταγωνιστική. Ίσως, θα μπορούσατε να το επιδοτήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου επανέλθει στα πόδια του. Αυτό θα σήμαινε περισσότερες συναλλαγές. Εάν οι Κινέζοι επιδοτούν τη βιομηχανία χάλυβα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χάλυβας που κινείται στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλότερη τιμή. Εάν οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο, αυτό θα σήμαινε ακόμη πιο φθηνή κλοπή στις αγορές. Αυτό θα βοηθούσε τη χαλυβουργία των ΗΠΑ και θα ασκούσε πίεση στην κινεζική χαλυβουργία. Κανείς δεν μπορεί να επιδοτήσει μια βιομηχανία για πάντα, έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι Κινέζοι και οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν να μην επιδοτήσουν αυτόν τον κλάδο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η βιομηχανία χάλυβα των ΗΠΑ θα είχε ανακάμψει σε κάποιο βαθμό και η αγορά χάλυβα θα είχε επανέλθει στο φυσιολογικό χωρίς άλλες επιδοτήσεις.

Ο λανθασμένος / αρνητικός τρόπος για να βοηθήσετε τις βιομηχανίες

Αντ ‘αυτού, ο Τραμπ κατευθύνεται με τον άλλο τρόπο. Έχει επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο και απειλεί τιμολόγια σε πολλά άλλα προϊόντα. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ότι η διοίκηση του Τραμπ επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει έναν άλλο γύρο δασμών για επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών προϊόντων. Οι τιμές χάλυβα και αλουμινίου έπληξαν επίσης ελαφρώς την Κίνα και την ΕΕ, αλλά θα ζυγίζουν πολύ περισσότερο για το Μεξικό και τον Καναδά. Την Παρασκευή, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter τιμολόγια για τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Φυσικά, όλα τα τιμολόγια πέφτουν στους συμμάχους και τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής. Δεν πέφτουν σε εχθρικές χώρες έναντι των ΗΠΑ, όπως οι χώρες του Κόλπου που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο. Αλλά, ας ξεχάσουμε τις πολιτικές προθέσεις πίσω από αυτά τα τιμολόγια και απλώς επικεντρωθούμε στον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν, ιδίως στον καταναλωτή των ΗΠΑ.

Πού οδηγεί αυτό;?

Για αρχάριους, οι τιμές είναι το αντίθετο του περισσότερου εμπορίου, σημαίνουν λιγότερες συναλλαγές. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε άλλες χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι θα κλείσει τα λιμάνια του. Εάν κλείσετε τα δικά σας λιμάνια, ο πρώτος αντίκτυπος πλήττει τους εγχώριους παραγωγούς που υποτίθεται ότι εξάγουν. Δεν μπορείτε να αυξήσετε τις εξαγωγές εάν κλείσετε τις θύρες σας. Εάν επιβάλλετε τιμολόγια σε ξένα αγαθά, οι ξένες χώρες θα επιβάλλουν τιμολόγια στα προϊόντα σας. Οι Κινέζοι και η ΕΕ έχουν ήδη αντίποινα, με αμερικανικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύουν σε δασμούς που πιθανότατα θα αυξηθούν. Η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πιθανότατα θα αυξήσει τους δασμούς και το φάσμα των προϊόντων όταν η διοίκηση του Trump επιβάλλει τιμολόγια σε ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ιδίως σε γερμανικούς. Τι σημαίνει αυτό? Λιγότερες διεθνείς συναλλαγές.

Σίγουρα, ορισμένες βιομηχανίες στην Κίνα, την Ευρώπη ή τον Καναδά θα υποφέρουν, αλλά και οι βιομηχανίες που θα στοχευθούν από τον υπόλοιπο κόσμο και τον υπόλοιπο κόσμο είναι μεγαλύτερες από τις ΗΠΑ. Η ΕΕ και η Κίνα στοχεύουν ορισμένα προϊόντα για να χτυπήσουν τη βάση ψηφοφορίας του Τραμπ, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πολιτική ακόμα κι αν το θέλουμε γιατί είναι πίσω από τα πάντα, έτσι δεν είναι?

Αλλά πάνω απ ‘όλα, οι δασμοί που εξελίσσονται σε εμπορικό πόλεμο θα πλήξουν κυρίως τους απλούς Αμερικανούς. Ο καταναλωτής των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για αγαθά εάν ο Τραμπ κλείσει τα λιμάνια της Αμερικής. Τα εισαγόμενα αγαθά θα είναι πιο ακριβά και ακόμη και τα αγαθά που παράγονται στις ΗΠΑ, όπως αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, ακόμη και πίδακες και πλοία, τα οποία παράγονται στις ΗΠΑ για τον στρατό των ΗΠΑ, θα είναι πιο ακριβά. Υπάρχει λοιπόν το επιχείρημα του Trump για τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου βάσει της εθνικής ασφάλειας. Βασικά, ορισμένες βιομηχανίες στις ΗΠΑ που ασκούν πιέσεις με τον Τραμπ θα έχουν ένα πέρασμα και θα έχουν κάποια καλά κέρδη βραχυπρόθεσμα. Ο απλός πολίτης των ΗΠΑ θα είναι φτωχότερος καθώς θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για προϊόντα, εισαγόμενα και παραγόμενα εντός της χώρας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς, οι απλοί άνθρωποι θα μπορούσαμε να ζήσουμε με αυτό επειδή είμαστε συνηθισμένοι σε τόσο άθλιες πολιτικές και οικονομικά από την ελίτ. Το κύριο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, που φωνάζει δολοφονία, θα είναι η παγκόσμια οικονομία. Δεν έχουμε αφήσει ακόμη τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, η οποία πυροδοτήθηκε το 2008 από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία, αρκετά αστεία, ξεκίνησε στις ΗΠΑ και χύθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ιταλία και η Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από οικονομικές συνέπειες.

Τι γίνεται αν αυτή η διαταραχή του εμπορίου φέρνει μια άλλη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία που θα οδηγήσει σε άλλη οικονομική κρίση; Θυμηθείτε, δεν συνέβη τίποτα το 2008, μια μεγάλη τράπεζα (Lehman Brothers) χρεοκόπησε και μετατράπηκε σε χάος σύντομα. Οι επενδυτές είναι σαν τα φοβισμένα περιστέρια, εάν υπάρχουν κίνδυνοι, θα αποθηκεύσουν τα χρήματα κάτω από τα στρώματά τους. Αυτό συνέβη μετά την οικονομική κρίση του 2008. Οι επενδυτές και οι εταιρείες σταμάτησαν να επενδύουν λόγω φόβου, οι επιχειρήσεις διακόπηκαν και πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν. Τι γίνεται αν αυτό επαναληφθεί; Τα σημάδια δεν είναι καλά. Ακόμη μια άλλη οικονομική κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη από την τελευταία και θα ήταν εξίσου κακή για τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους, τους Καναδούς και φυσικά τους Κινέζους, ενώ ορισμένα καλά τιμολόγια θα ήταν λογικά, ειδικά στον κινεζικό χάλυβα, δεδομένου ότι επιδοτείται. Όμως, ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν τρομερός για όλους, γεγονός που το καθιστά μια κατάσταση απώλειας για όλα τα μέρη.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map