Τι γίνεται αν η Ιταλία αφήσει το ευρώ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που εξηγεί την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Εάν δεν είστε ενημερωμένοι, δύο νέα αντι-εγκατεστημένα κόμματα έχουν σύρθηκε τις τελευταίες γενικές εκλογές στην Ιταλία, και είναι εδώ για να μείνουν. Η υποστήριξη για νέα αντιδημιουργικά κόμματα ή πολιτικούς / πολιτικούς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ. Ο Brexit και ο Donald Trump είναι αποτέλεσμα αυτού του νέου κύματος πολιτικής κατά της εγκατάστασης.

Στην Ιταλία, αυτό το κύμα έφερε στην εξουσία το Legga Nord και το Cinque Stelle πάρτι. Είναι αντι-μετανάστευση και σκεπτικιστές στην ΕΕ. Πριν από τις εκλογές του περασμένου μήνα, ακούσαμε κάποιες φήμες από αυτούς ότι αν κερδίσουν, η Ιταλία θα επανεξετάσει το ευρώ και πιθανώς θα το εγκαταλείψει, αφήνοντας την Ευρωζώνη.

Παρόλο που έχουν απορρίψει την ιδέα μετά το νίκη των συνασπισμών αυτών των δύο κομμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ιταλία την Ευρωζώνη. Οι νέες εκλογές είναι ορατές και πιθανότατα θα διεξαχθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

Λοιπόν, τι θα συμβεί στην Ιταλία εάν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη?

Ο στόχος θα ήταν η επαναφορά της ιταλικής λίρας. Ο σκοπός θα ήταν η αποδυνάμωση αυτού του νέου νομίσματος, ώστε τα ιταλικά αγαθά να είναι φθηνότερα για τις ξένες χώρες, ιδίως για τις γύρω χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι οι ιταλικές εξαγωγές θα αυξηθούν. Αυτό θα βοηθούσε την οικονομία και τον Ιταλό φορολογούμενο, ο οποίος πληρώνει περίπου 40% -50% φόρο συνολικά. Τα έσοδα θα αυξάνονταν για τους Ιταλούς και τα φορολογικά έσοδα θα ήταν υψηλότερα για την κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να εξοφλήσει το χρέος. ο το χρέος ανέρχεται περίπου στο 130%.

Αυτή είναι η θεωρία, αλλά είναι απλώς μια θεωρία, που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σε αυτή τη θεωρία.

1. Υψηλότερο χρέος

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το Το ιταλικό χρέος είναι σε ευρώ. Έτσι, το χρέος θα έμενε σε ευρώ και θα έπρεπε να αποπληρωθεί σε ευρώ. Εάν η Λίρα εξασθενήσει, το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω. Τα ενδιαφέροντα και οι αποπληρωμές θα είναι επίσης υψηλότερα, γεγονός που θα ελαχιστοποιούσε τις θετικές επιπτώσεις των υψηλότερων εξαγωγών. Ένα μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους ανήκει στους πολίτες της, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που θα έκανε κάτι πιο εύκολο. Όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα ακριβώς σε αυτό το σημείο.

2. Υψηλότερες τιμές

ΕΝΑ ασθενέστερο νόμισμα θα σήμαινε υψηλότερες τιμές εισαγωγής. Εάν οι τιμές εισαγωγής αυξηθούν, οι Ιταλοί θα αναγκαστούν να αγοράσουν λιγότερα. Οι υψηλότερες τιμές εισαγωγής θα διαβρώσουν την αγοραστική δύναμη. Αυτό καθιστά τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές αλλά στην τιμή του Ιταλού καταναλωτή. Αυτή είναι μια τιμή που πρέπει να πληρώσει μια χώρα εάν θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές. Η Κίνα υποτάσσει τον εγχώριο καταναλωτή για πάντα, Γι ‘αυτό ο Τραμπ αναγκάζει τώρα την Κίνα να εισάγει περισσότερα, προφανώς από τις ΗΠΑ.

3. Αυξημένες γραφειοκρατίες

Δεδομένου ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, οι γραφειοκρατίες θα αυξηθούν για τις επιχειρήσεις. Η ανταλλαγή νομισμάτων θα ήταν ένα από αυτά. Το δεν θα αποτελούσα μέρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είτε, έτσι ώστε η Ιταλία να χάσει τη φωνή της στις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ για την ήπειρο. Αν και δεν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.

4. Καμία επένδυση

Ένα από τα κύρια αρνητικά αποτελέσματα θα ήταν το επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Το συναίσθημα της αγοράς τώρα κλίνει ήδη από την αρνητική πλευρά λόγω της ιταλικής πολιτικής. Ενώ θα χρειαστούν αιώνες για να αρχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές και για να θερμανθεί η οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του χρέους, το επενδυτικό κλίμα θα γίνει πολύ αρνητικό εν μία νυκτί και θα παραμείνει έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.


Θυμηθείτε την Ελλάδα? Λοιπόν, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμα κακή, πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση των προβλημάτων χρέους. Ακόμα κι αν οι εξαγωγές γίνουν φθηνότερες και η τουριστική βιομηχανία ανθεί λόγω των χαμηλών τιμών όπως στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η οικονομία θα βελτιωθεί.

Έτσι, η Ιταλία μπορεί να αποφασίσει να αφήσει το ευρώ υπέρ της λίρας. Αλλά όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά άγνωστα. Εκτός από το να κάνουμε ένα μεγάλο χάος στην Ευρώπη που θα έφερνε την εύθραυστη οικονομία της ΕΕ σε ένα άλλο χάος, το λιγότερο, και με τη σειρά του θα πλήξει άσχημα την ιταλική οικονομία, υπάρχουν όλα αυτά τα άλλα σενάρια πάνω από τα οποία μπορεί να πάει στραβά.

Τι γίνεται όμως χειρότερα; Τι θα λέγατε ότι η Ιταλία μετατρέπεται σε άλλη Ελλάδα, αυτή τη φορά χωρίς κανείς να τη διαφυλάξει αφού δεν θα είναι στην Ευρωζώνη; Αυτό θα ήταν τρομερό για την Ιταλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια άλλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Για αυτούς τους λόγους, δεν νομίζω ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ποτέ δεν το γνωρίζετε.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map