Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Γιατί συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε το ΑΕΠ όταν συνεχίζουν να το αναθεωρούν;

Ο αριθμός ΑΕΠ είναι ένας από τους προτιμώμενους θεμελιώδεις δείκτες για την αγορά. Οι έμποροι συναλλάγματος λατρεύουν να ανταλλάσσουν την κυκλοφορία των στοιχείων του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ δείχνει τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας σε μια δεδομένη περίοδο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση του ΑΕΠ δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση και δείχνει τα μηνιαία καθώς και τα ετήσια στοιχεία. Στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η έκθεση για το ΑΕΠ δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση.

Οι συνηθισμένες αναθεωρήσεις

Οι έμποροι λατρεύουν να ανταλλάσσουν το ΑΕΠ, αλλά τα στοιχεία του ΑΕΠ αναθεωρούνται αρκετά συχνά, ειδικά στις ΗΠΑ. Πρώτα απ ‘όλα, η έκθεση του ΑΕγχΠ κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις κατά τη διάρκεια τριών μηνών. Για παράδειγμα, η πρώτη εκτίμηση για το 2ο τρίμηνο του 2018 στο προκαταβολικό ΑΕΠ, όπως είναι γνωστό, κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουλίου και ο ετήσιος αριθμός ανήλθε στο 4,1%. Η δεύτερη εκτίμηση ή το προκαταρκτικό ΑΕΠ έρχεται στα τέλη Αυγούστου και η τελική εκτίμηση έρχεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερα, λατρεύουμε να ανταλλάσσουμε τα στοιχεία του ΑΕΠ, ειδικά τον αριθμό προόδου, καθώς δίνει μια γενική ιδέα για το πώς έχει αποδώσει η οικονομία μέχρι τότε. Αλλά, ακόμη και αυτό αναθεωρείται δύο φορές. Έτσι, ανταλλάσσουμε τον πρώτο αριθμό ΑΕΠ και μετά ανταλλάσσουμε την πρώτη και τη δεύτερη αναθεώρηση. Στην ΕΕ, οι αναθεωρήσεις συνήθως πλησιάζουν ή τις ίδιες με τις προηγούμενες μετρήσεις, καθώς και τις προσδοκίες, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη δράση στις αγορές για διαπραγμάτευση. Αλλά στις ΗΠΑ, οι αναθεωρήσεις μερικές φορές απέχουν πολύ από την πρώτη ανάγνωση. Λοιπόν, γιατί εμπιστευόμαστε τόσο πολύ την πρώτη κυκλοφορία του ΑΕΠ όταν πρόκειται να αναθεωρηθεί δύο φορές?

Οι ασυνήθιστες αναθεωρήσεις

Εκτός από τη συνηθισμένη μηνιαία αναθεώρηση που περιλαμβάνεται στον τρόπο απελευθέρωσης του ΑΕΠ, στις ΗΠΑ ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί δύο φορές την τελευταία δεκαετία. Αλλάχτηκε για πρώτη φορά 7-8 χρόνια από αυτό που θυμάμαι περιλαμβάνει την Έρευνα & Ταμεία ανάπτυξης που οι εταιρείες ξοδεύουν για νέα τεχνολογία. Είναι λογικό, αν και για μένα θα ήταν καλύτερο να λάβουμε υπόψη μόνο για τον υπολογισμό του ΑΕΠ μόνο τα έσοδα που αναμένεται να προέλθουν από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αντί για όλα τα χρήματα που έχουν δαπανήθηκε για έρευνα & ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει επειδή παρά τα δισεκατομμύρια που ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να έχουν ξοδέψει στην έρευνα & ανάπτυξη, μπορεί να μην έχουν καθόλου τίποτα, έτσι ώστε τα χρήματα να είναι σπατάλη και να μην αυξάνουν την οικονομία. Ωστόσο, έτσι άλλαξαν τα μέτρα υπολογισμού του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αρκετά χρόνια πριν.

Μια άλλη αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν κυκλοφόρησε η προκαταρκτική έκθεση για το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο. Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στις ΗΠΑ άλλαξε τον τρόπο Το ΑΕγχΠ υπολογίζεται για τηλέφωνα και πληροφορική. Αυτό έστρεψε σημαντικά τους αριθμούς τα τελευταία 5-6 χρόνια. Για παράδειγμα, το 2012, οι εταιρείες στις ΗΠΑ ξόδεψαν 110 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως επειδή δαπανώνται από τις εταιρείες Τεχνολογία Cloud Computing.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προήλθαν κινητά τηλέφωνα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Τα smartphone που αγοράζετε σήμερα με 500 $ αξίζουν πολύ περισσότερο από ένα smartphone που αγοράσατε στην ίδια τιμή πριν από 5 χρόνια. Αυτό έχει προσθέσει τα στοιχεία του ΑΕγχΠ τα τελευταία χρόνια. Αν και, νομίζω και πάλι ότι θα ήταν καλύτερο να μειώσουμε την αξία των προηγούμενων τηλεφώνων, διότι ένα τηλέφωνο $ 500 σήμερα κοστίζει, καλά μόλις $ 500. Ενώ τα παλιά τηλέφωνα υποτιμήθηκαν όχι μόνο λόγω της μεγάλης ηλικίας, αλλά κυρίως λόγω της τεχνολογικής προόδου. Ένα ολοκαίνουργιο iPhone ή Samsung από το 2012 δεν θα κόστιζε ποτέ 500 $ τώρα, δεν θα πλήρωνα καν 100 $ για αυτό, οπότε αντί να αυξήσουμε τους προηγούμενους αριθμούς ΑΕΠ, θα έπρεπε να είχαν μειωθεί σε σχέση με τα τηλέφωνα.

Τα παλιά smartphone ξαφνικά έγιναν πιο ακριβά

Εν πάση περιπτώσει, τα στοιχεία του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν και το ποσοστό προσωπικών αποταμιεύσεων σχεδόν διπλασιάστηκε από 3,4% σε 6,7%. Ο μέσος αριθμός αριθμών ΑΕΠ Q1 για την περίοδο μεταξύ 2012 και 2017 αυξήθηκε από 1,6% σε 2,1%, ενώ οι αριθμοί ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο της ίδιας περιόδου αναθεωρήθηκαν σε 2,4% από 2,7%. Αυτό μπερδεύει όλες τις αναφορές του ΑΕΠ που διαπραγματευόμαστε και το ερώτημα είναι γιατί τα εμπορεύουμε εάν συνεχίσουν να αναθεωρούνται. Η απάντηση είναι ότι ανταλλάσσουμε με βάση τις πληροφορίες που έχουμε τότε και η έκθεση για το ΑΕΠ είναι οι καλύτερες πληροφορίες που έχουμε για την οικονομία σε μια δεδομένη στιγμή. Όλοι οι έμποροι χρησιμοποιούν τους ίδιους αριθμούς, έτσι η αγορά κινείται σε αυτούς τους αριθμούς, παρόλο που μπορεί να μην είναι απολύτως αληθινοί ή ακόμη και αν είναι εντελώς φανταστικοί. Είμαστε έμποροι forex, όχι οικονομολόγοι, οπότε αν η αγορά κινείται σε αυτούς τους αριθμούς και υπάρχει πιθανότητα να αποκομίσει κέρδος, τότε αυτή είναι η δουλειά μας. Αξιοποιούμε στο έπακρο τις πληροφορίες που έχουμε, οπότε αν οι στατιστικολόγοι του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης θέλουν να αλλάξουν το ΑΕΠ, μπορούν. θα ανταλλάξουμε τις αλλαγές ξανά.

 

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me