Libra – Το Facebook παρουσιάζει το δικό του ψηφιακό νόμισμα

Facebook ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δική του κρυπτογράφηση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ΖΥΓΟΣ, που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αγοράσουν πράγματα ή να στείλουν χρήματα με σχεδόν μηδενικές χρεώσεις. Τα πρώτα πράγματα πρώτα, το Libra δεν είναι ένα σταθερό νόμισμα. Αντ ‘αυτού, θα υποστηρίζεται από ένα καλάθι στοιχείων ενεργητικού σε τέσσερα νομίσματα fiat: USD, GBP, EUR και JPY. Ωστόσο, το καλάθι αποτελείται από στοιχεία χαμηλής μεταβλητότητας με στόχο τη διατήρηση της αξίας του Ζυγός σχετικά σταθερή. Μπορείτε να συμμετάσχετε στο Libra αγοράζοντας ή εξαργυρώνοντας το Libra σας στο διαδίκτυο ή σε τοπικά σημεία ανταλλαγής όπως τα παντοπωλεία και να το ξοδέψετε χρησιμοποιώντας το πορτοφόλι Calibra του Facebook που θα είναι ενσωματωμένο στο WhatsApp, το Messenger και τη δική του εφαρμογή ή από άλλο διαλειτουργικό τρίτο- εφαρμογές πορτοφολιών πάρτι.

Είναι ο Αποκεντρωμένος Ζυγός?

Όχι, αλλά το Facebook δεν θα ελέγχει πλήρως το Libra. Αντ ‘αυτού, το Facebook λαμβάνει μόνο μία ψήφο στη διακυβέρνησή του, όπως άλλα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ζυγών, τα οποία περιλαμβάνουν τα Paypal, Visa, eBay, Uber και 24 άλλα σύντομα μέλη. Το blockchain λειτουργεί και επαληθεύεται συνεχώς από τα ιδρυτικά μέλη του Libra Association, καθένα από τα οποία θα επενδύσει 10 εκατομμύρια $ ή περισσότερα για να αποκτήσει δικαιώματα ψήφου στη διακυβέρνηση του Libra και τη δυνατότητα λειτουργίας ενός κόμβου επικύρωσης. Ο Mark Zuckerberg σημείωσε σε μια δημοσίευση: «(…) Διευθύνεται από πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς αντί για έναν, καθιστώντας το σύστημα πιο δίκαιο συνολικά. Είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο και έχει χαμηλές χρεώσεις και κόστος. Και διασφαλίζεται με κρυπτογραφία που βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας των χρημάτων σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του οράματός μας για μια κοινωνική πλατφόρμα που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής – όπου μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με όλους τους τρόπους που θέλετε ιδιωτικά, από τα μηνύματα έως τις ασφαλείς πληρωμές. “

Ο Σύνδεσμος Ζυγός

Ο Σύνδεσμος Libra εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας λόγω του ουδέτερου καθεστώτος της χώρας και της ισχυρής υποστήριξής του στη Fintech τεχνολογία blockchain. Το Facebook στοχεύει να προσεγγίσει 100 ιδρυτικά μέλη πριν από την επίσημη κυκλοφορία του Libra το 2020. Τα μέλη κυμαίνονται από υπηρεσίες πληρωμών, αγορές, τηλεπικοινωνίες, blockchains, επιχειρηματίες έως μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Αλλά το Facebook σίγουρα δεν ψάχνει για κανέναν. Για να συμμετάσχουν στον σύλλογο, τα μέλη πρέπει να πληρούν αρκετές απαιτήσεις, όπως μισό ράφι χώρου διακομιστή, τουλάχιστον σύνδεση 100Mbps στο Διαδίκτυο, μηχανικός αξιοπιστίας ιστότοπου πλήρους απασχόλησης και ασφάλεια εταιρικού επιπέδου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν αξία αγοράς άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ ή μεγαλύτερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, να προσεγγίζουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα ετησίως παγκοσμίως και / ή να αναγνωρίζονται ως κορυφαίοι ηγέτες της βιομηχανίας 100 από έναν κλάδο που αφορά συγκεκριμένους τομείς ή εταιρεία μέσων όπως η Interbrand Global ή η S&Π.

Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στην κρυπτογράφηση πρέπει να έχουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ενώ οι εταιρείες blockchain πρέπει να δραστηριοποιούνται για περισσότερο από 12 μήνες, να χρησιμοποιούν επιχειρήσεις ασφαλείας, ιδιωτικού απορρήτου και λειτουργίες υποδομής που υποστηρίζονται από σύγχρονες πολιτικές και διαδικασίες – αποκαλύπτεται δημοσίως από ελέγχους ασφαλείας ή / και αναφορές δοκιμών διείσδυσης και επιμέλεια ή με στοιχήματα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, μόνο το ένα τρίτο των ιδρυτικών μελών μπορεί να είναι επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτογράφηση ή εξαιρέσεις που προσκαλούνται μεμονωμένα.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το Facebook δέχεται επίσης ερευνητικούς οργανισμούς όπως πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που πληρούν τρεις από τις τέσσερις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για οικονομική ένταξη για περισσότερα από πέντε χρόνια, έχοντας ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο χρηστών ή / και μια κορυφαία 100 ονομασία από το Charity Navigator ή κάτι τέτοιο παρόμοια και / ή 50 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια.

Διακριτικό Libra Investment

Τα διακριτικά θα πωληθούν στα ιδρυτικά μέλη της νέας κοινοπραξίας του Facebook – το Libra Association – με ελάχιστη επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για τη λειτουργία ενός κόμβου επικυρωτή και τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της πλατφόρμας. Η αξία του διακριτικού προέρχεται από την αξία της συμμετοχής σε αυτήν τη διακυβέρνηση, ή ενδεχομένως τυχόν εσόδων ή ανταμοιβών (μερίσματα) που καταβάλλονται σε συντηρητές δικτύου και αποσυνδέεται από την καθημερινή αξία του διακριτικού πληρωμών. Αντίθετα, η αξία του διακριτικού διακυβέρνησης εξαρτάται από την πραγματική και μελλοντική χρησιμότητα του διακριτικού πληρωμών που προσφέρει η κοινοπραξία.

Δήλωση αποστολής

1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως (31 τοις εκατό) παραμένουν εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος χωρίς πρόσβαση σε μια παραδοσιακή τράπεζα, παρόλο που ένα δισεκατομμύριο χρήστες έχουν κινητό τηλέφωνο και σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, οι διασυνοριακές πληρωμές είναι αργές και αναποτελεσματικές, χρειάζονται τρεις έως πέντε εργάσιμες ημέρες μέχρι να φτάσουν. Επιπλέον, το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς κοστίζει 7% κατά μέσο όρο για να στείλετε χρήματα διεθνώς. Επιπλέον, ο μη τραπεζικός πληθυσμός πληρώνει ακόμη και 4 $ περισσότερα για τέλη για πρόσβαση σε μετρητά, σε μηνιαίο μέσο όρο.

Το Libra στοχεύει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, με το δικό του blockchain, το Libra blockchain.

Το Libra Blockchain


Το Libra στοχεύει στο χειρισμό 1.000 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο εάν οι κόμβοι χρησιμοποιούν τουλάχιστον 40Mbps συνδέσεις και 16 TB SSD σκληρούς δίσκους. Συγκριτικά, το Bitcoin μπορεί να επεξεργαστεί επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και Ethereum 15. Το Libra blockchain χρησιμοποιεί

ο Βυζαντινό σύστημα ανοχής σφαλμάτων, που σημαίνει ότι μόνο το 66 τοις εκατό των κόμβων πρέπει να καταλήξει σε συναίνεση προκειμένου η συναλλαγή να είναι νόμιμη, να επαληθευτεί και να εκτελεστεί. Λόγω των δομών Merkle Tree στον κώδικα, οι αλλαγές στο blockchain Libra αναγνωρίζονται εύκολα.

Είναι ανώνυμος ο Ζυγός?

Το Libra blockchain δεν είναι ανώνυμο, αλλά ψευδώνυμο. Όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook, ο Markus, επικεφαλής της Calibra, απάντησε: «Η πραγματικότητα είναι ότι θα έχουμε πολλά πορτοφόλια που θα ανταγωνίζονται μαζί μας και πολλά από αυτά δεν θα είναι κοινωνικά, και αν εμείς θέλουμε να κερδίσουμε με επιτυχία την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα θα διαχωριστούν. “

Πορτοφόλι Calibra

Το πορτοφόλι Calibra είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραστικά την υιοθέτηση του mainstream. Σε αντίθεση με τα κοινά χρησιμοποιούμενα πορτοφόλια, το Calibra κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά:

Σε περίπτωση παραβίασης ή απάτης ή απώλειας της πρόσβασης στον λογαριασμό σας, η Calibra θα σας επιστρέψει τα χαμένα νομίσματά σας όταν αυτό είναι δυνατό μέσω της υποστήριξης συνομιλίας 24/7. Επιπλέον, δεν θα χρειαστεί επίσης να θυμάστε κανέναν μακρύ, περίπλοκο κωδικό πρόσβασης κρυπτογράφησης που θα μπορούσατε να ξεχάσετε και να κλειδωθείτε από τα χρήματά σας, καθώς η Calibra διαχειρίζεται όλα τα κλειδιά σας για εσάς. Δεδομένων αυτών των γεγονότων, το Calibra πιθανότατα θα γίνει το προεπιλεγμένο πορτοφόλι για πολλούς χρήστες του Libra.

Ο επικεφαλής του προϊόντος της Calibra, Kevin Weil, σχολίασε ότι το Facebook θα μπορούσε να λανσάρει άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσω της Calibra που θα μπορούσε να κερδίσει έσοδα, όπως η επένδυση ή ο δανεισμός. «Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζουμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες για άτομα και επιχειρήσεις, όπως η πληρωμή λογαριασμών με το πάτημα ενός κουμπιού, η αγορά ενός φλιτζανιού καφέ με τη σάρωση κώδικα ή η οδήγηση της τοπικής δημόσιας συγκοινωνίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρετε μετρητά ή μετρό περάσει », δηλώνει η ομάδα της Καλίμπρα.

Προοπτικές για το μέλλον

Το Facebook έχει εξαιρετικά λεπτομερή δεδομένα για περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια χρήστες. Οι εκτεταμένες δυνατότητες επαλήθευσης ταυτότητας και εξόρυξης δεδομένων προστατεύουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μακράν την μεγαλύτερη πλατφόρμα με τον αριθμό χρηστών οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού ιδρύματος.

Σε αντίθεση με τους υπάρχοντες τρόπους πληρωμής όπως η Visa ή το Paypal, η Libra δεν χρειάζεται να περάσει από τις τράπεζες των χρηστών για να επαληθεύσει την ταυτότητά τους, η οποία είναι πολύ ακριβή, χειροκίνητη και μη κλιμακώσιμη. Το Facebook διαθέτει ήδη όλα τα δεδομένα σχετικά με εσάς και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται τράπεζα, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κλιμάκωση.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Libra είναι ότι οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές peer-to-peer μέσω ενός μόνο ιδρύματος και αυτό είναι για το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού, τον αριθμό των χρηστών του Facebook.

Το Libra, που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από εθνικά νομίσματα, μπορεί τελικά να υποστηρίζεται από το δολάριο ΗΠΑ, καθώς όλα τα άλλα εθνικά νομίσματα σε αυτό το σημείο υποστηρίζονται από το USD και διαχειρίζονται από κεντρικές τράπεζες (οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ).

Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον από κανονιστική άποψη, καθώς η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το παλαιότερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση όπου προειδοποίησε ότι το Libra θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την κυριαρχία του παγκόσμιου τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με financemagnates.

Στην έκθεση, η BIS διευκρίνισε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – όπως η Google, η Apple και το Facebook – θα μπορούσαν «να αποκτήσουν γρήγορα δεσπόζουσα θέση» λόγω του τεράστιου αριθμού χρηστών τους. 

Όμως όχι μόνο αυτό, η έκθεση ζήτησε επίσης κανονιστική δράση:

“Η δημόσια πολιτική πρέπει να βασιστεί σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που βασίζεται σε δημοσιονομικούς κανονισμούς, πολιτική ανταγωνισμού και κανονισμός περί απορρήτου δεδομένων”. «Ο στόχος πρέπει να είναι να ανταποκριθούμε στην είσοδο μεγάλων τεχνολογιών σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ώστε να επωφεληθούμε από τα κέρδη, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.»

Ο τρόπος χειρισμού του Libra από κανονιστικό σημείο παραμένει ασαφής. Σύμφωνα με στο Reuters, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα δημιουργήσει μια δύναμη G7 «για να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες διασφαλίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Libra του Facebook διέπονται από κανονισμούς που κυμαίνονται από νόμους περί ξεπλύματος χρημάτων έως κανόνες προστασίας των καταναλωτών».

Έτσι, μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε κανονισμούς για κρυπτονομίσματα όπως το Libra.

Σύγκριση με το Bitcoin

Το Bitcoin είναι υγιές χρήμα. Είναι απολιτικό, ουδέτερο, χωρίς λογοκρισία και δεν μπορεί να σας κατασκοπεύει, ακόμα κι αν το ήθελε. Όλα αυτά τα σημεία είναι διαφορετικά από το Libra, το οποίο δεν μπορεί ποτέ να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για το bitcoin, αλλά σίγουρα μια πιο επεκτάσιμη και mainstream υιοθετημένη κρυπτογράφηση.  

συμπέρασμα

Η Libra σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας παγκόσμιου νομίσματος, χρησιμοποιώντας το blockchain, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά από δισεκατομμύρια άτομα και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το μέγεθος της επιτυχίας της θα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό στο πώς η Libra πείθει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεργαστούν με την κοινοπραξία στην οικοδόμηση ενός πλαισίου εργασίας που εξυπηρετεί την ανάγκη για αποκεντρωμένη διακυβέρνηση, ενώ εξακολουθεί να συμμορφώνεται με την ισχύουσα διεθνή και εγχώρια νομοθεσία.

Ανεξάρτητα από την πιθανότητα η Libra να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία στον κλάδο της κρυπτογράφησης, η Libra σίγουρα θα συμβάλει στην υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain, παρέχοντας σε ψηφιακά συνδεδεμένα και ακόμη μη τραπεζικά άτομα σε όλο τον κόσμο το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map