Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

ΕΙΝΑΙ GBP / USD πρόκειται να γίνει Bullish τώρα ως Brexit προχωρά για άλλη επέκταση;

Η Theresa May άφησε τελικά τη θέση της πρωθυπουργού και η Boris Johnson (BoJo) την αντικατέστησε. Ο Τζόνσον ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Brexit πριν από τρία χρόνια, οπότε ήταν προφανές ότι θα πίεζε το Brexit μόλις ανέλαβε την εξουσία, διαπραγμάτευση ή καμία συμφωνία. Ο BoJo το έχει καταστήσει αρκετά σαφές τους τελευταίους μήνες και ως αποτέλεσμα, το συναίσθημα γύρω από το GBP επιδεινώθηκε τις πρώτες εβδομάδες αφότου έγινε πρωθυπουργός. Αλλά η λίβρα έγινε αρκετά ανοδική αυτή την εβδομάδα και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

Καλύτερο συναίσθημα στην αγορά

GBP / USD έσπασε κάτω από το μεγάλο επίπεδο στήριξης στα 1,25 και την περασμένη εβδομάδα έσπασε ακόμη και την άλλη μεγάλη περιοχή στήριξης στο 1,20. Όμως, το συναίσθημα βελτιώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ μαλάκωσαν τους τόνους τους το οποίο άλλαξε επίσης το δολάριο ΗΠΑ. Από τότε, αυτό το ζευγάρι έχει ανέβει περίπου 500 pips. Το GBP επωφελήθηκε από αυτό ως νόμισμα κινδύνου, ενώ το USD υποφέρει. Αλλά η βελτίωση του κλίματος της αγοράς δεν ήταν ο κύριος λόγος για αυτήν την αντιστροφή.

Πολιτική Brexit

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό και ένας από τους κύριους λόγους ήταν οι κύριες εξελίξεις στο Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αυξάνουν τις ελπίδες για άλλη επέκταση του Brexit και μια πιθανή συμφωνία για το Brexit. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον αποφάσισε να προχωρήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο και η πρώτη απόφαση των σκωτσέζικων δικαστηρίων το επέτρεψε. Όμως, η δεύτερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας την απέρριψε. Τώρα, ο Τζόνσον θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας. Αυτό κάνει τα πράγματα μπερδεμένα, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα πιο κοντά για να αποκτήσετε άλλες επεκτάσεις Brexit, εξ ου και η ανοδική δυναμική σε ζεύγη GBP.

Εκτός αυτού, το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε να το καταστήσει παράνομο να παραχωρήσει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το νομοσχέδιο υπογράφηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας, οπότε τώρα είναι νόμος να μην βγείτε από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να διατηρεί επαφές με την ΕΕ, αλλά θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν λήξει η προθεσμία για το Brexit, ειδικά επειδή το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να απολυθεί σύντομα. Αυτό μας αφήνει με μια άλλη επέκταση ως το μόνο σενάριο.

Οικονομικά δεδομένα

Η βρετανική οικονομία αποδυναμώνεται σημαντικά φέτος, μετά την Ευρωζώνη και τις παγκόσμιες οικονομίες. Η μεταποίηση βρίσκεται σε συρρίκνωση για αρκετούς μήνες, όπως και ο κατασκευαστικός τομέας που εντείνει τη συστολή περαιτέρω. Οι υπηρεσίες που είναι ο κύριος τομέας εξασθενούν, αλλά διατηρούν ακριβώς πάνω από τη στασιμότητα. Στο δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε και οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ύφεση καθώς κατευθυνθήκαμε στο τρίμηνο.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει κάποια ανθεκτικότητα στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις διεθνείς αναταραχές και τους πονοκεφάλους του Brexit. Η έκθεση του ΑΕΠ που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, παρουσίασε αύξηση 0,3% εκείνο τον μήνα, όπως και η έκθεση κατασκευής, η οποία αναμενόταν να εμφανίσει 0,3% αντί για τον Ιούλιο. Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, ο δείκτης υπηρεσιών και η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τα δύο τελευταία να είναι θετικά. Η έκθεση του ΑΕΠ NIESR παρουσίασε αύξηση 0,1% τον Αύγουστο, ενώ ο Ιούλιος αναθεωρήθηκε υψηλότερα σε 0,0% από -0,1% προηγουμένως.

Αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε την επόμενη μέρα όταν κυκλοφόρησε η έκθεση για την απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε χαμηλότερο στο 3,8% από 3,0% στο παρελθόν, οι αξιώσεις ανεργίας ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες και ο προηγούμενος αριθμός αναθεωρήθηκε περισσότερο από 8 χιλ. Χαμηλότερα, ενώ τα κέρδη εμφάνισαν και πάλι μερικούς καταπληκτικούς αριθμούς, αυξάνοντας κατά 4,0% 3 εκατ. / Έτος, έναντι 3,7% . Ο προηγούμενος αριθμός αναθεωρήθηκε υψηλότερα επίσης στο 3,8%. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν τώρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποφύγει μια τεχνική ύφεση, η οποία συρρικνώνεται το ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Τεχνικός

Η τεχνική εικόνα έχει και κάποια σημασία για το GBP, παρά τον ισχυρό αντίκτυπο από θεμελιώδεις λόγους όπως η πολιτική Brexit και τα οικονομικά δεδομένα. Κοιτάζοντας το εβδομαδιαίο διάγραμμα GBP / USD, μπορούμε να δούμε ότι η περιοχή κάτω από το 1,20 ήταν η χαμηλότερη μετά την ψηφοφορία Brexit πριν από τρία χρόνια. Η τιμή αντιστράφηκε στην ίδια περιοχή αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι παίκτες ώθησαν την τιμή κάτω από το 1,20 για σύντομο χρονικό διάστημα για να στοιχειώσουν κάποιες αδύναμες στάσεις και στη συνέχεια ανέστρεψαν τις θέσεις τους. Οι μπάσταρδοι το κάνουν συχνά σε μικρά χρονόμετρα. Σημαίνει επίσης ότι οι περισσότεροι έμποροι αντιστράφηκαν ουσιαστικά σε πολύ μετά την κατοχή της περιοχής υποστήριξης. Μια άλλη πτυχή της τεχνικής εικόνας είναι το γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμοι πωλητές GBP / USD που σημείωσαν πτώση στην πορεία τους, ενδέχεται να είναι περιορισμένοι καλύπτοντας τις θέσεις τους.

Η προηγούμενη περιοχή υποστήριξης πραγματοποιήθηκε ξανά αυτήν την εβδομάδα

Αυτό θα ήταν θετικός παράγοντας μακροπρόθεσμα, αλλά έχει ήδη το λόγο του στο GBP. Θα αναστραφεί η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από αυτό; Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξουν σε συμφωνία; Το GBP θα γίνει ανοδικό τώρα; Δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για αυτές τις ερωτήσεις ακόμα. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική και τα οικονομικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, θα δούμε πώς αντιδρά το GBP / USD στο 1,25 στις επόμενες συνεδρίες. Εάν το επίπεδο αυτό διατηρηθεί, τότε οι αρκούδες θα εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες, αν σπάσει εύκολα, τότε ίσως να δούμε και το 1.30. Αλλά θα εξαρτηθεί από την ορμή και την πολιτική Brexit.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me