Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Η επέκταση του Bitcoin στην αξία και η θεωρία του Bubble

Πρόσφατα, το bitcoin κατάφερε να ξεπεράσει άλλος δίσκος και ορίστε την τιμή του σε εκπληκτικά $ 5000 για ένα νόμισμα. Η ίδια τιμή είναι πενταπλάσια της αξίας που είχε το ίδιο ψηφιακό νόμισμα την πρώτη ημέρα του 2017.

Η ανάπτυξη τόσο από την άποψη της άμεσης τιμής ενός νομίσματος όσο και από το ανώτατο όριο της αγοράς είναι απλώς εκπληκτική ακόμη και για όσους γνωρίζουν τον ίδιο τομέα εντός και εκτός. Η ταλάντευση προς τα πάνω φαίνεται να δημιουργείται από πλήθος παραγόντων, όλοι οι οποίοι καταλήγουν να παρέχουν στην κρυπτογράφηση ένα ισχυρό και πιο σημαντικό, σταθερό tailwind.

Καθώς ο ίδιος άνεμος ωθεί την τιμή του BTC σε ακόμη νέα περιοχή από άποψη αξίας, υπάρχουν αυξανόμενες φωνές που δηλώνουν την ανησυχία τους ότι το ψηφιακό νόμισμα bitcoin είναι μια φούσκα που πρόκειται να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, πόσο βασίζεται το ίδιο στην πραγματικότητα και πόσο συνδυάζεται η άγνοια με την απλή λογική ότι τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να επιτύχει αυτό το επίπεδο ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο; Εδώ είναι μερικά από τα κύρια ζητήματα και σημεία συζήτησης όταν πρόκειται για την ιδέα ότι το BTC είναι μια φούσκα.

Οι αναλογίες

Υπάρχουν δύο κύριες αναλογίες που συζητούνται όταν συζητείται η εγκατάσταση του bitcoin. Η πρώτη είναι η τρέλα του Tulip που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία πριν από αρκετούς αιώνες και η δεύτερη είναι η φούσκα Dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Και οι δύο έρχονται με μια σειρά προβλημάτων για όποιον θέλει να τα εφαρμόσει στο συγκεκριμένο ζήτημα της αύξησης της αξίας BTC, εκτός από το γεγονός ότι και οι τρεις περιλαμβάνουν σχετικά νέα στοιχεία στην αγορά, τα οποία ξαφνικά έγιναν πολύ δημοφιλή στους χρήστες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές που δεν ισχύουν στην περίπτωση όχι μόνο BTC αλλά και συνολικών ψηφιακών νομισμάτων.

Η Τουλίπα Μανία

Ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα δύο, το όνομα ισχύει για τη συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία των Κάτω Χωρών, πιο συγκεκριμένα, μια οικονομική τρέλα που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής. Σε αυτήν την περίοδο, η τιμή των βολβών τουλίπας συγκεκριμένων στελεχών έφτασε σε απίστευτα επίπεδα. Το ίδιο προκάλεσε κάτι που σήμερα αναφέρεται ως ολλανδικό θαύμα, στο οποίο η νέα χώρα, η οποία πρόσφατα απελευθερώθηκε από την ισπανική κατοχή, κατάφερε να γίνει παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Την ίδια περίοδο, οι τουλίπες, ένα εθνικό λουλούδι, επειδή ένα περιζήτητο προϊόν και όχι πολύ καιρό, οι βολβοί του ίδιου είδους έγιναν εξαιρετικά πολύτιμοι. Το μανιακό μέρος ξεκινά με την αστρονομική άνοδο στην τιμή συγκεκριμένων λαμπτήρων, οι οποίοι σύντομα έγιναν ένα δικό τους εμπόρευμα, το οποίο αγοράστηκε, πρέπει και γενικά διαπραγματεύεται με τρόπο παρόμοιο με το χρηματιστήριο. Σε ένα σημείο, η τάση έγινε μη βιώσιμη και η αγορά των βολβών τουλιπών κατέρρευσε.

Για πολλούς, είναι εύκολο να αντιληφθείτε το bitcoin, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, από αγορές έως επισκέψεις διαδικτυακά καζίνο BTC, ως νέα τρέλα τουλίπας. Το πρόβλημα είναι ότι η πραγματική μανία τουλίπας δεν πραγματοποιήθηκε όπως περιγράφεται – η πτώση της ζήτησης στη γειτονική Γερμανία μείωσε τις τιμές, εξισώνοντας τους λαμπτήρες τουλιπών με οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν.

Η διαφορά είναι ότι το BTC ή οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιεί μια παγκόσμια αγορά όπου κανένα μεμονωμένο έθνος, συμπεριλαμβανομένου του πιο σχετικού όπως το Ηνωμένες Πολιτείες ή Κίνα, μπορεί να ταρακουνήσει την τιμή ενός ψηφιακού νομίσματος. Αν και σίγουρα υπάρχει τεράστιο δυναμικό για αστάθεια των τιμών, η ιδέα του σοκ στην αγορά να γίνει ένα συμβάν θανάτωσης δικτύου blockchain είναι απλώς μη ρεαλιστικό.

Η φούσκα Dotcom

Η δεύτερη αναλογία περιλαμβάνει την έννοια της φούσκας Dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όπου πολλά άτομα έχασαν χρήματα, επενδύοντας σε μετοχές ορισμένων νέων και υπερτιμημένων επιχειρήσεων. Εκείνη τη στιγμή, οι ιστότοποι ήταν μια νέα προσθήκη στον Παγκόσμιο Ιστό και πολλοί πίστευαν (εντελώς σωστά) ότι αυτοί θα είναι εξαιρετικά σημαντικοί τις επόμενες δεκαετίες.

Τα ίδια άτομα δεν ήταν λάθος, αλλά ο χρόνος ήταν – οι τιμές αυξήθηκαν και αυξήθηκαν μέχρι να καταρρεύσουν και το ίδιο οδήγησε σε οικονομική καταστροφή για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι είναι ένα πιο πρόσφατο περιστατικό, οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων χρηματοοικονομικών αναλυτών, δηλώνουν τακτικά ότι βλέπουν τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων να έχουν την ίδια ρύθμιση με αυτήν που έριξε την τρέλα του Dotcom.

Όμως, τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι το χρηματιστήριο ή εταιρείες που έχουν περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Είναι αυτοαναπαραγόμενες οντότητες που λειτουργούν σε μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής τα τελευταία 30 χρόνια – τη δυνατότητα αποσυναρμολόγησης βάσης δεδομένων σε κοινόχρηστα δίκτυα P2P χωρίς κεντρικό κόμβο ή στοιχείο εντολής, εκτός από τον πηγαίο κώδικα στον οποίο όλοι έχουν πρόσβαση.

Έχει ήδη σημειωθεί πτώση τιμών σε ένα ή περισσότερα νομίσματα και τα δίκτυα μειώθηκαν σε αξία, λίγο περισσότερο από μία φορά. Αλλά το ίδιο δεν έχει εξισωθεί με την ίδια κατάσταση που θα συνέβαινε στο χρηματιστήριο – ένα ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να «πέσει κάτω» αρκεί να έχει χρήστες που χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό. Με άλλα λόγια, ένα ψηφιακό νόμισμα είναι ασφαλές από την παρακμή που αντιμετωπίζουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες σε περίπτωση πτώσης των τιμών.

Η πιο σημαντική πηγή υποστήριξης Bitcoin

Τέλος, το βασικό νήμα σε όλες αυτές τις αναλογίες είναι το γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, το bitcoin δεν αντιπροσωπεύει τίποτα – η μανία τουλίπας είχε τουλίπες, η φούσκα της dotcom είχε ιστότοπους και εταιρείες, αλλά τα ψηφιακά νομίσματα έχουν μόνο πληροφορίες, τίποτα περισσότερο.

Η ίδια ιδέα είναι ελαττωματική επειδή οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα έχει μια υποκείμενη δομή υποστήριξης (μια τιμή στην οποία βασίζεται) – οι ανθρακωρύχοι, οι εξέδρες και όλοι οι άλλοι που χρησιμοποιούν το blockchain ενός συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος. Από αυτήν την άποψη, ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθείτε το BTC είναι να το δείτε ως αναπαράσταση της ενέργειας που δαπανάται στις εργασίες κατακερματισμού του.

Ο μόνος κίνδυνος για οποιοδήποτε από αυτά τα κρυπτονομίσματα έγκειται στη δυνατότητα των ανθρακωρύχων να αποφασίσουν ότι θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη με κάποιο άλλο δίκτυο. Εξαιτίας αυτού, τα ψηφιακά νομίσματα blockchain δεν είναι η μανία τουλίπας ή η φούσκα dotcom – οι ίδιες διαφορές είναι αυτές που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να ισχυροποιούνται ακόμη και αν η τιμή τους συχνά κυμαίνεται άγρια.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me