Εβδομαδιαία προοπτική, 8-12 Φεβρουαρίου 2021: Κορυφαία οικονομικά γεγονότα που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτήν την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό δολάριο ευρείας βάσης σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος σε τρεις μήνες. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην αυξανόμενη αισιοδοξία έναντι της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, η οποία παρατηρήθηκε μετά την ετήσια αύξηση 6,8% του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον τομέα των μη αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ κατά το 4ο τρίμηνο. Εκτός από αυτό, το δολάριο ΗΠΑ έλαβε κάποια πρόσθετη υποστήριξη από την αύξηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία έγινε όταν οι έμποροι τοποθετήθηκαν για ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικών δαπανών. Αντίθετα, η συνεχιζόμενη εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θεωρήθηκε ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που κάλυψαν περαιτέρω κέρδη στο δολάριο ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, το αισιόδοξο συναίσθημα της αγοράς, που ενισχύθηκε από την αισιοδοξία για το πακέτο ανακούφισης COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα εμβόλια coronavirus (COVID-19), έπαιξαν επίσης βασικό ρόλο στην κάλυψη των κερδών στο δολάριο ΗΠΑ.

Κοιτάζοντας μπροστά στην επόμενη εβδομάδα, οι σειρές των ποσοστών εμπορικού ισοζυγίου και ποσοστού ανεργίας, μαζί με τις ομιλίες του προέδρου της Fed Powell και του BOE Gov Bailey, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλά πρωτοσέλιδα για να διατηρήσουν τις αγορές σε κίνηση. Εκτός από αυτό, οι γεωπολιτικές εντάσεις και εξελίξεις σχετικά με το κίνητρο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα παρακολουθούνται επίσης στενά, καθώς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον καθορισμό των επιπέδων κινδύνου στην αγορά.

Κορυφαία οικονομικά γεγονότα που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτήν την εβδομάδα

1 – CNY – Εμπορικό ισοζύγιο – Δευτέρα – Προειδοποιητικό

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είναι ένα μέτρο μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών συνολικών αγαθών και υπηρεσιών. Μια θετική τιμή δείχνει εμπορικό πλεόνασμα. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική τιμή δείχνει εμπορικό έλλειμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει κάποια αστάθεια για το CNY, το οποίο θα είχε αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος, καθώς η κινεζική οικονομία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Με απλά λόγια, τα υψηλά νούμερα θεωρούνται θετικά (ή ανοδικά) για το CNY. Αντίθετα, τα χαμηλά στοιχεία θεωρούνται αρνητικά (ή bearish) για το κινεζικό νόμισμα.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ: 516.81 Β

DEV: –

Μειονεκτήματα: –

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/14/2021 02:00

2 – Γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο – Τρίτη – 2:00 GMT

Αυτά τα δεδομένα κυκλοφορούν συνήθως από το Statistisches Bundesamt Deutschland. Παρέχει ένα μέτρο εξαγωγών και εισαγωγών συνολικών αγαθών και υπηρεσιών. Οι θετικές τιμές αντιπροσωπεύουν εμπορικό πλεόνασμα, ενώ οι αρνητικές τιμές δείχνουν εμπορικό έλλειμμα. Αυτό το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια για το ευρώ, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Εάν παρατηρηθεί σταθερή ζήτηση σε αντάλλαγμα στις γερμανικές εξαγωγές, αυτό θα μετατραπεί σε θετική αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοδικό για το ευρώ. Αντίθετα, τα χαμηλά στοιχεία θεωρούνται αρνητικά (ή bearish) για το EUR.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ: 16,4 δισ. €

DEV: -0.69


Μειονεκτήματα: 18 δισ. €

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/08/2021 07:00

3 – Δείκτης τιμών καταναλωτή (YoY) – Τρίτη – 20:30 GMT

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Υποδεικνύει διακυμάνσεις τιμών λιανικής σε ένα αντιπροσωπευτικό καλάθι αγαθών και υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι μια πλήρης επισκόπηση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην ύπαιθρο και τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην πόλη. Όπως γνωρίζουμε, η αγοραστική δύναμη του CNY συρρικνώνεται από τον πληθωρισμό. Ο ΔΤΚ θεωρείται κρίσιμος δείκτης για τη μέτρηση του πληθωρισμού και των αλλαγών στις τάσεις αγοράς. Η ουσιαστική αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα έδειχνε ότι ο πληθωρισμός έχει καταστεί αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην κινεζική οικονομία, αναγκάζοντας ενδεχομένως την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να σφίξει τον κίνδυνο νομισματικής πολιτικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Με απλά λόγια, μια ανοδική ανάγνωση θεωρείται θετική (ή ανοδική) για το CNY και μια καθοδική ανάγνωση θεωρείται αρνητική (ή bearish) για το CNY.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ: 0,2%

DEV: 0,46

Μειονεκτήματα: 0,1%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/11/2021 01:30

4 – Δείκτης τιμών παραγωγού (YoY)

Αυτά τα δεδομένα συνήθως δημοσιεύονται από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Παρέχει ένα μέτρο του ρυθμού πληθωρισμού από την άποψη των παραγωγών. Καταγράφει τις μέσες μεταβολές των τιμών που λαμβάνονται από τους Κινέζους εγχώριους παραγωγούς προϊόντων σε όλα τα στάδια επεξεργασίας (ακατέργαστα υλικά, ενδιάμεσα υλικά και τελικά προϊόντα). Οι αλλαγές στο ΔΤΚ εν γένει νοούνται ως βασικός δείκτης του πληθωρισμού εμπορευμάτων. Εάν η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού είναι υπερβολική, αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός έχει καταστεί αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην κινεζική οικονομία. Στη συνέχεια, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα σφίγγει τη νομισματική πολιτική και τον κίνδυνο δημοσιονομικής πολιτικής. Βασικά, μια υψηλότερη ανάγνωση θεωρείται θετική (ή ανοδική) για το CNY, ενώ μια καθοδική ανάγνωση θεωρείται αρνητική (ή bearish) για το κινεζικό νόμισμα.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ: -0,4%

DEV: 2.00

Μειονεκτήματα: -0,8%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/11/2021 01:30

5 – Δείκτης τιμών καταναλωτή (MoM) – Τετάρτη – 8:30 GMT

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Μετρά τις μεταβολές των τιμών συγκρίνοντας τις τιμές λιανικής ενός αντιπροσωπευτικού καλαθιού αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Όπως γνωρίζουμε, η αγοραστική δύναμη του νομίσματος επηρεάζεται από το ποσοστό πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, ο ΔΤΚ θεωρείται ως βασικό μέτρο του πληθωρισμού και των αλλαγών στις τάσεις αγοράς. Έτσι, μια ανοδική τάση θεωρείται θετική (ή ανοδική) για το δολάριο. Αντίθετα, τα χαμηλότερα στοιχεία θεωρούνται αρνητικά (ή bearish) για το δολάριο ΗΠΑ.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 0,4%

DEV: 0,00

Μειονεκτήματα: 0,4%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/13/2021 13:30

6 – Ομιλία του Διοικητή της BoE Bailey – Τετάρτη – 12:00 GMT

Ο Andrew Bailey είναι ο σημερινός κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Μαρτίου 2020, στο τέλος της συνόδου του Mark Carney. Πριν από το διορισμό του, ο κυβερνήτης Bailey εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.

Αυτός ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2016 και ο Αρχηγός Ταμίας της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2011. Ως κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας, ελέγχει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, έχει μεγαλύτερη επιρροή στην αξία του νομίσματος της χώρας από οποιοδήποτε άλλο άτομο. 

Οι έμποροι παρακολουθούν στενά τις δημόσιες δεσμεύσεις του, καθώς συνήθως χρησιμοποιούνται για να αφήσουν λεπτομερείς ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική. Ένας τρομερός τόνος θεωρείται bullish για το GBP. από την άλλη πλευρά, ένα dovish τόνο θεωρείται πτωτικό για τη βρετανική λίρα.

7 – Ποσοστό ανεργίας – Πέμπτη – 8:30 GMT

Αυτά τα δεδομένα συνήθως δημοσιεύονται από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Μετρά τον αριθμό των ανέργων που διαιρείται με το συνολικό πολιτικό εργατικό δυναμικό. Οι αυξήσεις των τιμών δείχνουν έλλειψη επέκτασης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό, με τη σειρά του, τείνει να αποδυναμώσει την οικονομία των ΗΠΑ. Επομένως, η χαμηλή ανάγνωση θεωρείται θετική ή ανοδική για το δολάριο ΗΠΑ, ενώ η υψηλή τιμή θεωρείται αρνητική (ή bearish) για το δολάριο ΗΠΑ.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 812 Κ

DEV: -0.32

CONS: 875 Κ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/28/2021 13:30

8 – Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (QoQ) – Παρασκευή – 2:00 GMT

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δημοσιεύει αυτά τα δεδομένα, τα οποία παρέχουν ένα μέτρο της συνολικής αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΑΕΠ θεωρείται βασικό μέτρο οικονομικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με απλά λόγια, μια ανοδική τάση έχει θετική επίδραση στο GBP. Αντίθετα, μια χαμηλή ανάγνωση θεωρείται ως πτωτική για το Λίρα Στερλίνας.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ: 16%

DEV: 1.38

Μειονεκτήματα: 15,5%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/22/2020 07:00

9 – Ισοζύγιο εμπορευμάτων:

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται επίσης από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών. Μετρά την ισορροπία μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών. Οι θετικές τιμές αντικατοπτρίζουν ένα εμπορικό πλεόνασμα, ενώ οι αρνητικές τιμές υποδηλώνουν εμπορικό έλλειμμα. Αυτά τα δεδομένα θεωρούνται βασικός παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει κάποια αστάθεια για το GBP. Εάν παρατηρηθεί σταθερή ζήτηση σε αντάλλαγμα για τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, θα οδηγήσει σε ανοδική αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο θεωρείται θετικό για τη βρετανική λίρα. Αντίθετα, τα χαμηλά στοιχεία θεωρούνται αρνητικά (ή bearish) για το βρετανικό νόμισμα.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: -16,012 £

DEV: -5.77

Μειονεκτήματα: -10.175 £

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/15/2021 07:00

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map