Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Εβδομαδιαία προοπτική, 25 – 29 Ιανουαρίου 2021: Κορυφαία οικονομικά γεγονότα για παρακολούθηση αυτής της εβδομάδας

Το αμερικανικό δολάριο ευρείας βάσης πρόκειται να τελειώσει αυτήν την εβδομάδα στην πτωτική πορεία, καθώς οι έμποροι συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τα εγκαίνια της διοίκησης Joe Biden στρέφοντας σε επικίνδυνα νομίσματα. Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει να πιέζει για πρόσθετες δαπάνες έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και αυτό έδωσε ώθηση στις μετοχές των ΗΠΑ εν μία νυκτί και υπονόμευσε το δολάριο ασφαλείας. Εκτός από αυτό, το πακέτο ερεθίσματος 1,9 τρισεκατομμυρίων COVID-19 που πρότεινε ο Μπάιντεν θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, γεγονός που έχει δημιουργήσει ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ από την πανδημία COVID-19.

Έτσι, οι θετικές εξελίξεις σχετικά με το πακέτο ερεθίσματος COVID-19 και τα εμβόλια κοροναϊού έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ. Αντίθετα, οι απώλειες στο δολάριο θα μπορούσαν να είναι βραχύβιες, καθώς τα πρόσφατα κυκλοφόρησαν δεδομένα για την ανεργία στις ΗΠΑ έδειξαν μείωση των αρχικών αξιώσεων για την ανεργία. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι κινήσεις που βασίζονται στο συναίσθημα έχουν μειώσει τα κέρδη του δολαρίου ΗΠΑ από τότε που οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ νωρίτερα τον μήνα.

Κοιτώντας μπροστά στην επόμενη εβδομάδα, η σειρά ομιλιών και αξιώσεων ανεργίας, μαζί με τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της BoJ και τη δήλωση FOMC, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλά πρωτοσέλιδα για να κρατήσουν τις αγορές σε κίνηση. Σε μια διαφορετική σελίδα, οι επικεφαλίδες των γεωπολιτικών εντάσεων και του κοροναϊού (COVID-19) θα παρακολουθούνται στενά, καθώς θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον καθορισμό των επιπέδων κινδύνου στην αγορά.

Κορυφαία οικονομικά γεγονότα που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτήν την εβδομάδα

1) – Πρακτικά συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της BoJ – Δευτέρα – 23:50 GMT

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνήθως δημοσιεύει αυτήν την έκθεση, η οποία εξετάζει τις οικονομικές κινήσεις στην Ιαπωνία, αμέσως μετά την πραγματική συνάντηση. Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας, υποδηλώνοντας μια νέα δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, οι αλλαγές σε αυτήν την αναφορά τείνουν να επηρεάζουν την αστάθεια του JPY. Με απλά λόγια, εάν τα πρακτικά BoJ προσφέρουν μια τρομακτική προοπτική για την ιαπωνική οικονομία, θεωρείται ως ανοδική για το JPY. Αντίθετα, μια dovish προοπτική θεωρείται bearish.

2) – Ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ Lagarde – Δευτέρα – 3:45 GMT

Ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαχειρίζεται βραχυπρόθεσμα επιτόκια, η Lagarde έχει περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσει την αξία του ευρώ από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Οι έμποροι της αγοράς παρακολουθούν στενά τις δημόσιες ομιλίες της, καθώς συνήθως παρέχουν λεπτομερείς ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική. Επομένως, εάν ο Λαγκάρντ παρουσιάζει μια χαοτική προοπτική για την ευρωπαϊκή οικονομία, θεωρείται ως ανοδικός για το ευρώ, ενώ μια προοπτική dovish θεωρείται πτωτική.3) – Δείκτης τιμών καταναλωτή Aussie (QoQ) – Τρίτη – 19:30 GMT

Αυτά τα δεδομένα συνήθως δημοσιεύονται από το RBA και αναδημοσιεύονται από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής. Πρόκειται για ένα μέτρο των αλλαγών τιμών, το οποίο συγκρίνει τις τιμές λιανικής ενός αντιπροσωπευτικού καλαθιού αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, η αγοραστική δύναμη του Aussie επηρεάζεται αρνητικά από τον πληθωρισμό. Έτσι, ο ΔΤΚ θεωρείται ως ο βασικός δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό και τις αλλαγές στις αγοραστικές τάσεις. Σε γενικές γραμμές, μια ανοδική ανάγνωση θεωρείται ανοδική για το AUD. Από την άλλη πλευρά, μια χαμηλή ανάγνωση θεωρείται ως πτωτική για το νόμισμα Αυστραλίας.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 1,6%

DEV: 2.50

Μειονεκτήματα: 1,5%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/28/2020 00:30

4) – RBA Trimmed μέσο CPI (QoQ):

Αυτά τα δεδομένα συνήθως δημοσιεύονται από το RBA και αναδημοσιεύονται από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής. Είναι μια μελέτη των μεταβολών των τιμών, μέσω της σύγκρισης των τιμών λιανικής μιας αντιπροσωπευτικής επιλογής αγαθών και υπηρεσιών. Ένας περικομμένος μέσος όρος θεωρείται ως ο σταθμισμένος μέσος όρος του κεντρικού 70% της τριμηνιαίας κατανομής μεταβολής τιμών όλων των συνιστωσών CPI, με τους ετήσιους συντελεστές να βασίζονται σε σύνθετους τριμηνιαίους υπολογισμούς.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 0,4%

DEV: 1.02

Μειονεκτήματα: 0,3%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/28/2020 00:30

5) – Απόφαση επιτοκίου Fed – Τετάρτη – 14:00 GMT

Όπως και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις οικονομικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα, το πιο σημαντικό είναι το επιτόκιο που θα χρεωθεί στα δάνεια και τις προκαταβολές σε εμπορικές τράπεζες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συνεδριάζει σε διαστήματα 5 έως 8 εβδομάδων, μετά την οποία ανακοινώνουν τις τελευταίες αποφάσεις τους σχετικά με τα επιτόκια. Οι αυξήσεις των επιτοκίων θεωρούνται ένδειξη υγιούς πληθωρισμού, επομένως τείνουν να ενισχύουν το τοπικό νόμισμα, το δολάριο ΗΠΑ. Αντίθετα, οι μειώσεις των επιτοκίων θεωρούνται ένδειξη οικονομικών και πληθωριστικών δεινών, οι οποίες με τη σειρά τους αποδυναμώνουν το δολάριο. Εάν οι τιμές δεν αλλάζουν, η προσοχή στρέφεται στον τόνο της δήλωσης FOMC.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 0,25%

DEV: 0,00

Μειονεκτήματα: 0,25%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/12/2020 19:00

ii) Δήλωση νομισματικής πολιτικής της Fed:

Αμέσως μετά την απόφαση επιτοκίου της Fed, η FOMC δημοσιεύει τη δήλωσή της σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Η δήλωση επηρεάζει συνήθως την αστάθεια του USD και καθορίζει μια βραχυπρόθεσμη θετική ή αρνητική τάση. Σε γενικές γραμμές, μια χαοτική προοπτική θεωρείται bullish για το δολάριο ΗΠΑ και μια dovish άποψη θεωρείται αρνητική ή bearish.

Προηγούμενη κυκλοφορία

DEV: 0,57

Μειονεκτήματα: 50 Κ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/17/2020 00:30

6) – Εκ των προτέρων ΑΕΠ q / q – Πέμπτη – 8:30 GMT

Αυτά τα δεδομένα συνήθως δημοσιεύονται από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, το οποίο μετρά τη νομισματική αξία όλων των αγαθών, υπηρεσιών και δομών που παράγονται εντός της χώρας σε μια προκαθορισμένη περίοδο. Το Ετήσιο ΑΕγχΠ είναι ένα ακαθάριστο μέτρο της δραστηριότητας της αγοράς, επειδή βοηθά στον υπολογισμό της ταχύτητας με την οποία η οικονομία μιας χώρας αναπτύσσεται ή συρρικνώνεται. Σε γενικές γραμμές, μια ανοδική τάση θεωρείται ανοδική για το νόμισμα USD. Εναλλακτικά, μια χαμηλότερη τιμή θεωρείται αρνητική ή bearish για το νόμισμα των ΗΠΑ.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ: 33,4%

DEV: 0,39

Μειονεκτήματα: 33,1%

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/22/2020 13:30ii) – Ποσοστό ανεργίας:Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται συνήθως από το Υπουργείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, το οποίο μετρά τον αριθμό των ανέργων εργαζομένων διαιρεμένο με το συνολικό πολιτικό εργατικό δυναμικό. Οι αυξήσεις των τιμών υποδηλώνουν έλλειψη επέκτασης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η οποία τείνει να αποδυναμώσει την οικονομία των ΗΠΑ. Επομένως, οι χαμηλές μετρήσεις θεωρούνται θετικές ή ανοδικές για το νόμισμα των ΗΠΑ. Αντίθετα, τα υψηλά ποσοστά θεωρούνται αρνητικά (ή bearish) του USD.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 900 K

DEV: -0.11

CONS: 910 Κ

7) – Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (MoM) – Παρασκευή – 8:30 GMT

Η Statistics Canada δημοσιεύει αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι ένα μέτρο της συνολικής αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στον Καναδά. Το ΑΕΠ θεωρείται ακαθάριστο μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας και της υγείας του Καναδά. Με απλά λόγια, ένα υψηλό ποσοστό έχει έντονη επίδραση στο CAD, ενώ τα χαμηλά στοιχεία θεωρούνται αρνητικά για το καναδικό νόμισμα.

Προηγούμενη κυκλοφορία

ΠΡΑΞΗ: 0,4%

DEV: –

Μειονεκτήματα: –

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/23/2020 13:30

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me