Ποιο YubiKey πρέπει να αγοράσετε – Όλα τα YubiKeys σε σύγκριση

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα YubiKey; Δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το καλύτερο για εσάς?

Σας καλύψαμε!

Σε αυτόν τον οδηγό, μιλάμε για κάθε μοντέλο YubiKey. Θα βρείτε το ιδανικό για εσάς χωρίς να ξοδέψετε πάρα πολλά χρήματα σε ένα μοντέλο με λειτουργίες που δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Δυστυχώς, τόσο μεγάλο όσο το προϊόν τους, η λαϊκή σαφήνεια είναι το αντίθετο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα περιεχομένων μας για να μεταβείτε σε μια ενότητα που είναι σχετική ή χρήσιμη για εσάς.

Contents

Εισαγωγή

Η ασφάλεια των λογαριασμών σας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις το 2020. Οι διαρροές κωδικού πρόσβασης συμβαίνουν συνεχώς και είναι δύσκολο να προστατευτεί εναντίον τους.

διαρροές email και κωδικού πρόσβασης

Αν και τα παραπάνω επικεφαλίδα από το CNET είναι από τον Ιανουάριο του 2019, μπορείτε να βρείτε περισσότερα ακριβώς όπως σε ένα σχεδόν καθημερινό μπάσο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστατεύστε το απόρρητό σας είναι χρησιμοποιώντας μια γεννήτρια κωδικών πρόσβασης όπως το LastPass. Δυστυχώς, ακόμη και αυτά έχουν τους περιορισμούς τους. Ασφάλεια με βάση το υλικό, όπως Γιούμπι είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει. Έτσι, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων σας.

Τι είναι το YubiKey?

Εξαρτάται όλο και περισσότερο από διαδικτυακές πλατφόρμες για επαγγελματικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Αυτή η αυξανόμενη τάση έχει αυξήσει την ανάγκη να υιοθετηθεί πιο αξιόπιστη διαδικτυακή ασφάλεια μέτρα.

Έννοια της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ψηφιακής προστασίας δεδομένων

Ένας από τους πιο συνηθισμένους και αξιόπιστους τρόπους προστασίας των λογαριασμών σας είναι η χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Το πρωτόκολλο προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για την προστασία του λογαριασμού σας. Οι περισσότερες πλατφόρμες όπως το Facebook και Κράκεν προσφέρετε 2FA.

Στιγμιότυπο οθόνης του kraken.com Kraken.com – Ρύθμιση Yubikey για 2FA

Όταν έχετε ενεργοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα, θα πρέπει να παρέχετε τουλάχιστον δύο αποδεικτικά στοιχεία για να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Ο πρώτος είναι συνήθως ο κωδικός πρόσβασής σας και ο δεύτερος είναι συνήθως ένας κωδικός που δημιουργείται από το σύστημα και αποστέλλεται στις καταχωρημένες τηλεφωνικές διευθύνσεις ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρέπει να εισαγάγετε αυτόν τον κωδικό για να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Το YubiKey είναι ένα συμπαγές πλαστικό και μεταλλικό κλειδί που συνδέετε ή συνδέετε στη συσκευή σας (τηλέφωνο ή υπολογιστή) για έλεγχο ταυτότητας. Είναι το μέγεθος ενός USB και λειτουργεί ακριβώς όπως ένα φυσικό κλειδί για να ξεκλειδώσετε τους εικονικούς λογαριασμούς σας.


Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Yubico.com – Ασφαλής πρόσβαση με το Yubikey

Θα βρείτε πολλές μάρκες που προσφέρουν τέτοια κλειδιά στην αγορά. Κατασκευάζονται σύμφωνα με το πρότυπο Universal 2nd Factor (U2F) που παντρεύεται την κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού με έλεγχο ταυτότητας βάσει υλικού.

Αυτά τα κλειδιά υποστηρίζουν όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Windows, MacOS, Facebook, Google, Dropbox και διαχειριστές κωδικών πρόσβασης όπως Keepass, Dashlane και Τελευταία διέλευση.

Όλα τα Yubikeys σε σύγκριση

YubiKey 5ci

YubiKey 5Ci

 • Καλύτερο για χρήστες Mac
 • Υποδοχή USB-C και Lightning
 • Αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σύνθλιψη

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ YubiKey 5γ

YubiKey 5C

 • Καλύτερο για χρήστες Mac
 • Υποδοχή USB-C
 • Μπορείτε να εξοικονομήσετε 20 $ εάν δεν χρειάζεστε τον κεραυνό

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ Κλειδί ασφαλείας NFC

Κλειδί ασφαλείας NFC

 • Καλύτερο για χρήστες που δεν είναι LastPass
 • Έκδοση προϋπολογισμού του 5 NFC
 • Καλύτερο για χρήστες που δεν μπορούν να ξοδέψουν πολλά

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ yubikey fips σειρά

Σειρά YubiKey FIPS

 • Καλύτερο για ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και εργολάβους
 • Γνωρίστε το υψηλότερο επίπεδο διασφάλισης επαληθευτή από τις τελευταίες οδηγίες FIPS
 • Διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις που είναι το YubiKey

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ιστορία των YubiKey και Yubico

Το YubiKey είναι το πνευματικό τέκνο των δύο εφευρετών Jakob Ehrensvärd και της συζύγου του Stina Ehrensvärd.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που σχετίζονται με το απόρρητο σε όλο τον κόσμο από VPN έως ασφαλή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και πολλά άλλα. Ωστόσο, η Yubico είναι μια εταιρεία που είναι πραγματικά μια δική της ένωση.

Το Yubico ξεκίνησε το 2008 στη Σουηδία και στόχευε να αντιμετωπίσει τον κωδικό πρόσβασης και την αγορά ελέγχου ταυτότητας με νέο τρόπο. Τώρα στην 5η γενιά, το YubiKey πέτυχε αναμφίβολα τους στόχους του.

Προκειμένου να συνεχίσει να προχωράει και να έχει το καλύτερο δυνατό ταλέντο, η Yubico άνοιξε επίσης γραφεία στη Silicon Valley. Συνολικά, η Yubico επενδύει ουσιαστικά για να σας παρέχει τον καλύτερο έλεγχο ταυτότητας υλικού και να συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.

Παράλληλα με όλα αυτά, η Yubico επενδύει επίσης στην έρευνα της αγοράς απορρήτου. Για παράδειγμα, δημοσιεύουν μια ετήσια αναφορά κατάστασης κωδικών πρόσβασης.

Πώς λειτουργεί το YubiKey?

Η ιδιοφυΐα του YubiKey κρύβεται στην απλότητά του. Σε γενικές γραμμές, οι νέες τεχνολογίες ασφαλείας δεν χρησιμοποιούνται από άτομα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να τις εφαρμόσουν. Ωστόσο, με το YubiKey, η εμπειρία είναι απολαυστική.

πώς λειτουργεί το yubikey

Στην πραγματικότητα, η δημιουργία διαφορετικού λογισμικού για τη χρήση του YubiKey είναι η πιο χρονοβόρα εμπειρία. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα μόνο πράγμα.

Για να ρυθμίσετε ένα λογισμικό ή μια εφαρμογή για να χρησιμοποιήσετε το YubiKey, τα βήματα είναι πάντα πολύ παρόμοια:

 1. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις
 2. Βρείτε τις δύο επιλογές ελέγχου ταυτότητας παραγόντων.
 3. Ενεργοποιήστε και επιλέξτε YubiKey ως επιλογή.
 4. Συνδέστε το YubiKey και πατήστε το κουμπί
 5. Αυτό είναι τελειωμένο

ρύθμιση yubikey στο τελευταίο διάδρομο

Μόλις ρυθμιστεί, η χρήση του YubiKey είναι ακόμα πιο απλή. Εάν δεν έχετε κωδικό πρόσβασης, απλώς αγγίξτε το κουμπί ή κρατήστε πατημένο το YubiKey στη συσκευή σας. Εάν το χρησιμοποιείτε για 2FA ή MFA είναι το ίδιο, αλλά πρέπει πρώτα να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Μόνο το Yubikey που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν. Άλλα YubiKeys, ακόμη και αν είναι του ίδιου τύπου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ταυτότητας λογαριασμών. Μπορείτε, ωστόσο, να προσθέσετε πολλά κλειδιά στον ίδιο λογαριασμό – αν και συνήθως αυτό απαιτεί από το αρχικό YubiKey να το κάνει. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή για να προσθέσετε ένα νέο YubiKey ή να απενεργοποιήσετε προσωρινά το 2FA εάν χάσετε το κλειδί σας.

Είναι καλύτερο από άλλες μεθόδους 2FA?

Το YubiKey προσφέρει περισσότερα οφέλη, καθώς είναι απλούστερο από τη χρήση άλλων μεθόδων – τι θα κάνετε αν το τηλέφωνό σας δεν έχει μπαταρία?

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο παραβίασης, καθώς ο κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Επιπλέον, ακόμη και αν χάσετε το κλειδί, δεν θα είναι επικίνδυνο, καθώς δεν περιέχει πληροφορίες όπως τους κωδικούς πρόσβασης ή τις πλατφόρμες για τις οποίες χρησιμοποιείται.

Το Yubikey είναι εύκολο στη χρήση

Επιπλέον, το YubiKey προστατεύει επίσης από επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” χάρη στο πρωτόκολλο U2F που δεσμεύει τη σύνδεση με την αρχική διεύθυνση URL. Δεν θα αποκαλύψει τα διαπιστευτήριά σας εάν ο ιστότοπος δεν είναι πραγματικός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί περίπου το 70% όλων των διαδικτυακών επιθέσεων χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό hacking και τεχνικές ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Yubico.com – Μέτρα ασφαλείας της Yubikey

Το καλύτερο YubiKey για κάθε επιλογή

Εδώ είναι τα καλύτερα YubiKeys για αγορά τώρα. Εν ολίγοις, καταλήγει σε τρεις απλές ερωτήσεις που πρέπει να αναρωτηθείτε:

 • Με ποιες συσκευές θέλετε να χρησιμοποιήσετε?
 • Πόσο μεγάλο θα θέλατε να είναι?
 • Πόσο ασφαλές πρέπει να είναι?

YubiKey 5 NFC – Καλύτερη επιλογή παντού

YubiKey 5 NFC

ο YubiKey 5 NFC είναι η καλύτερη επιλογή στην αγορά αυτή τη στιγμή. Η υποδοχή USB-A σάς επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε με όλους τους μεγάλους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. Επειδή δεν είναι συμβατό με USB-C, οπότε ενδέχεται να έχετε κάποια προβλήματα με τις συσκευές Apple. Σε αυτήν την περίπτωση, το YubiKey 5Ci είναι η τέλεια εναλλακτική λύση.

Παράλληλα με τη συνδεσιμότητα USB-A, όπως υποδηλώνει το όνομα, το YubiKey 5 NFC διαθέτει επίσης δυνατότητα NFC. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να το χρησιμοποιήσετε με το τηλέφωνό σας αγγίζοντας τα δύο μαζί.

YubiKey 5 NFC σχετικά με το τηλέφωνο

Το κλειδί είναι μικρότερο από το μέσο κλειδί σπιτιού σας και χάρη στη χρήσιμη τρύπα μπορείτε να το προσθέσετε στο καθημερινό μπρελόκ σας. Επιπλέον, είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σύνθλιψη, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την οδήγηση ή την πτώση του.

Το YubiKey διατίθεται σε συσκευασίες των 1, 2, 10 ή ακόμα και 50. Έχετε εκπληκτικά χαμηλή έκπτωση 4% σε μεγαλύτερες παραγγελίες. Γενικά, το καλύτερο YubiKey για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αγοράστε το Yubikey 5 NFC

YubiKey 5Ci και 5C – Καλύτερο για χρήστες Mac

YubiKey 5ci

ο YubiKey 5Ci είναι σαν το 5 NFC, αλλά για τους φίλους της Apple. Η πλειοψηφική διαφορά είναι αντί ενός συνδέσμου USB-A που διαθέτει υποδοχή USB-C και Lightning. Είναι ενδιαφέρον, αυτό κοστίζει σχεδόν δύο φορές περισσότερο από την έκδοση 5 NFC.

Το 5Ci είναι ο διάδοχος του 5C. Είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση, καθώς το μεγαλύτερο παράπονο με το 5C είναι η έλλειψη συμβατότητας με το iPhone.

Ομοίως με το 5 NFC είναι αδιάβροχο και αδιάβροχο. Εάν το οικοσύστημα της συσκευής σας είναι περισσότερο Apple από τα Windows, τότε το 5Ci θα είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Εάν χρειάζεστε μόνο το USB-C και το βύσμα και όχι το βύσμα αστραπής, μπορείτε να εξοικονομήσετε $ 20 και να παραλάβετε το Yubikey 5C.

YubiKey 5γ

Κατά τη γνώμη μας, τα περισσότερα υλικά που σήμερα διαθέτουν θύρα USB-C έχουν επίσης θύρα USB-A, και έτσι το YubiKey 5 NFC λειτουργεί καλά και σας εξοικονομεί $ 5 και έχει υποστήριξη NFC. Δεδομένου ότι μόλις εισάγει έναν κωδικό πρόσβασης, δεν υπάρχει πραγματικό όφελος από τη χρήση της σύνδεσης USB-C μέσω USB-A.

Αγοράστε το Yubikey 5Ci

YubiKey 5 Nano – Το καλύτερο για χρήστες με συνδέσεις USB-A

YubiKey 5c νανο

ο YubiKey 5 Nano είναι σχεδόν το ίδιο με την έκδοση NFC, αλλά σε έναν μικρό παράγοντα μορφής, και η έλλειψη NFC. Αυτό το καθιστά τέλειο αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το YubiKey με ένα μόνο φορητό υπολογιστή και δεν θέλετε να προεξέχει.

Αγοράστε το Yubikey 5 Nano

YubiKey 5C Nano – Καλύτερο για χρήστες με συνδέσεις USB-C

YubiKey 5ci

ο Yubikey 5C Nano είναι η έκδοση Apple του 5 Nano. Είναι ένας μικρός παράγοντας μορφής USB-C YubiKey. Έτσι, μπορείτε να το αποκρύψετε μέσα στο φορητό υπολογιστή σας και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συνεχή σύνδεση και αποσύνδεσή του. Αλλά έχει το μειονέκτημα ότι εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει μόνο μία θύρα USB-C, τότε δεν θα είναι πολύ χρήσιμο.

Αγοράστε το Yubikey 5C Nano

Κλειδί ασφαλείας NFC από την Yubico – Καλύτερο για χρήστες που δεν είναι τελευταίοι περαστικοί που δεν μπορούν να ξοδέψουν πολλά

Κλειδί ασφαλείας NFC

ο Κλειδί ασφαλείας NFC είναι η έκδοση προϋπολογισμού του 5 NFC. Στις περισσότερες πτυχές παρέχει την ίδια λειτουργικότητα και έχει τον ίδιο παράγοντα μορφής. Είναι φθηνότερο επειδή είναι περιορισμένο σε ποιο λογισμικό μπορεί να υποστηρίξει. Το πιο σημαντικό, δεν υποστηρίζει το LastPass. Επομένως, αν σκοπεύετε να αποκτήσετε αυτήν την έκδοση, βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει όλο το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.

Υπάρχει επίσης ένα (πολύ ελαφρώς) φθηνότερο κλειδί ασφαλείας εκτός NFC, που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο τηλέφωνό σας.

Αγορά κλειδιού ασφαλείας NFC

YubiKey FIPS Series – Καλύτερη για ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και εργολάβους

ο Σειρά YubiKey FIPS δίνει τη δυνατότητα σε κυβερνητικούς φορείς και εργολάβους να πληρούν το υψηλότερο επίπεδο διασφάλισης ελέγχου ταυτότητας από την τελευταία καθοδήγηση FIPS Λόγω των επιπλέον απαιτήσεων που πρέπει να πληροί, είναι πιο ακριβό, αλλά τίποτα δεν είναι πολύ δραστικό.

yubikey fips σειρά

Η σειρά YubiKey FIPS είναι διαθέσιμη σε όλες τις εκδόσεις που είναι το YubiKey. Ως εκ τούτου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σύγκριση μας παραπάνω για να αποφασίσετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς. Μπορείτε να βρείτε όλα τα κλειδιά της σειράς Yubikey FIPS εδώ.

Αγοράστε τη σειρά Yubikey FIPS

YubiHSM – Το καλύτερο για πλήρη επιχειρηματική ασφάλεια

YubiHSM

ο YubiHSM είναι μια από τις πιο ακριβές συσκευές USB που έχουμε δει ποτέ με ένα επιβλητικό 650 $! Το Yubi Hardware Security Module απευθύνεται σε εταιρείες που στοχεύουν στην πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Βοηθά τις εταιρείες με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Δημιουργία και αποθήκευση ασφαλών κλειδιών
 • Εκτεταμένες κρυπτογραφικές δυνατότητες
 • Ασφαλείς συνεδρίες
 • Έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλου
 • Δίκτυο με δυνατότητα κοινής χρήσης
 • M of N wrap key Backup and Restore
 • Διεπαφές μέσω YubiHSM KSP, PKCS # 11 και εγγενείς βιβλιοθήκες
 • Παραβίαση της καταγραφής ελέγχου

Με κάθε ειλικρίνεια, ακόμη και δεν καταλαβαίνουμε την πλειονότητα των πραγμάτων που υποστηρίζει το YubiHSM. Εάν η εταιρεία σας ασχολείται με πολύ περιορισμένα ή πολύτιμα δεδομένα, θα συνιστούσαμε να επικοινωνήσετε με το Yubico για να μάθετε πώς το HSM μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της επιχείρησής σας.

Αγοράστε το YubiHSM

YubiKey εναντίον Generators Password

Με την εμφάνιση εργαλείων όπως το Dashlane, το 1Password και το LastPass, πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ισχυρότεροι κωδικοί πρόσβασης. Αυτή είναι σίγουρα μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία των δεδομένων των ατόμων. Είμαι ειλικρινής στον Θεό ότι είχε διαρρεύσει ένας από τους παλιούς κωδικούς πρόσβασης του δημάρχου μου και προσπάθησα να τον κρατήσω λύτρα και είναι τρομακτικό συναίσθημα – ακόμη και δεν χρησιμοποίησα πλέον τον κωδικό.

Αφηρημένο σύστημα προστασίας δεδομένων

Με το YubiKey, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Είτε το χρησιμοποιείτε για κωδικό πρόσβασης είτε για 2FA, κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία σύνδεσής σας ΚΑΙ να έχει το YubiKey σας για να αποκτήσει πρόσβαση. Καθώς οι χάκερ γίνονται όλο και πιο έξυπνοι την ημέρα, το YubiKey είναι η μόνη λύση που παρέχει πραγματική ηρεμία.

Χωρίς κωδικό πρόσβασης, 2FA και MFA

Όσον αφορά το YubiKeys, οι όροι Passwordless, 2FA και MFA φαίνεται να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από ιστότοπο σε τοποθεσία. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο πράγμα και το YubiKey τα προσφέρει όλα.

Ο έλεγχος ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης είναι οποιοσδήποτε τύπος ελέγχου ταυτότητας που δεν απαιτεί κωδικό πρόσβασης. Όσον αφορά τον έλεγχο ταυτότητας υλικού, μπορεί να είναι το πάτημα του κουμπιού που επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας.

Yubikey χωρίς κωδικό πρόσβασης

Το 2FA είναι σύντομο για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε δύο διαφορετικούς τύπους μεθόδων ελέγχου ταυτότητας για να μπορέσετε να συνδεθείτε. Σε γενικές γραμμές, ο πρώτος είναι ο κωδικός πρόσβασής σας και ο δεύτερος είναι ένας κωδικός επιβεβαίωσης SMS ή email. Το YubiKey αναλαμβάνει το τελευταίο μέρος.

Yubikey και 2FA

Το MFA είναι σύντομο για έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Όπως υποδηλώνει το όνομα απαιτεί τρεις ή περισσότερες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας για να μπορέσετε να συνδεθείτε. Αυτό είναι εξαιρετικά ασφαλές, αλλά φυσικά και χρονοβόρα επίσης.

Yubikey και MFA

Ποια πρωτόκολλα υποστηρίζει?

Το YubiKey υποστηρίζει τα ακόλουθα πρωτόκολλα: FIDO & FIDO2, Yubico OTP, OATH HOTP, U2F, PIV και Open PGP. Αν είστε σαν εμάς, αυτές είναι και μια τυχαία λίστα επιστολών προς εσάς, οπότε ας τα αναλύσουμε για εσάς.

FIDO & FIDO2

FIDO & Το FIDO2 είναι μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας που δημιουργήθηκαν από το FIDO Alliance. Η Συμμαχία FIDO δημιουργήθηκε από την Yubico για να είναι ανεξάρτητη αρχή για ασφαλή έλεγχο ταυτότητας. Εν ολίγοις, η συμμαχία στοχεύει στην ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου ταυτότητας λογισμικού και υλικού που μας βοηθούν να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους κωδικούς πρόσβασης. Ως μια συμμαχία ανοιχτού κώδικα με την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Silicon Valley, είναι μια από τις καλύτερες και ισχυρότερες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας σήμερα.

Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Yubico.com – Σελίδα προτύπων ελέγχου ταυτότητας

Το FIDO2 είναι μια εξέλιξη του FIDO U2F και προσφέρει το ίδιο υψηλό επίπεδο ασφάλειας, με διευρυμένες επιλογές ελέγχου ταυτότητας όπως Passwordless, 2FA και MFA.

Yubico OTP

Το OTP σημαίνει έναν κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης. Το Yubico OTP λειτουργεί παρόμοια με όλα τα άλλα OTP που μπορεί να λάβετε π.χ. μέσω τηλεφώνου ή SMS όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε στο Gmail σας. Για να δημιουργήσετε ένα Yubico OTP, απλώς πατήστε το κουμπί 3 φορές. Το πλεονέκτημα ενός OTP είναι ότι, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μία χρήση. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το χρησιμοποιήσετε δεν είναι πλέον ενεργός κωδικός πρόσβασης.

Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Yubico.com – Πλεονεκτήματα στο Ybico OTP

ΒΟΡΕΙΑ ΘΕΡΜΑ

Το OATH (Open Authentication) είναι μια συμμαχία παρόμοια με τη συμμαχία FIDO. Έχουν δύο κύριες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας TOTP και HOTP. Το TOTP είναι ένα OTP με βάση το χρόνο, ωστόσο, δεδομένου ότι το Yubico δεν διαθέτει ενσωματωμένο ρολόι, δεν υποστηρίζεται εγγενώς από το Yubico. Το HOTP είναι ένα βασισμένο σε κατακερματισμό OTP, και ως εκ τούτου υποστηρίζεται από το YubiKeys.

Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Yubico.com – Πρωτόκολλα OATH-HOTP

U2F

Το U2F (Universal 2 Factor) είναι ένα πρότυπο που απλοποιεί και ενισχύει το 2FA. Παρόμοιο με το FIDO, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από την Yubico και την Google. Τώρα ανήκει στην FIDO Alliance για να διατηρήσει το πρότυπο ανοιχτού κώδικα.

Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί την έννοια με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω:

PIV

Το PIV είναι σύντομο για επαλήθευση προσωπικής ταυτότητας. Πρόκειται για ένα ομοσπονδιακό πρότυπο επεξεργασίας πληροφοριών που απαιτείται από όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και εργολάβους προκειμένου να ταυτιστούν.

Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Το Yubico.com είναι Έξυπνες κάρτες

OpenPGP

Το OpenPGP είναι ένα πρωτόκολλο κρυπτογράφησης email που είναι λιγότερο γνωστό ως Pretty Good Privacy. Με τους παρόχους email που το υποστηρίζουν, βοηθά στην κρυπτογράφηση επικοινωνιών μέσω email για τη διατήρηση του απορρήτου σας.

Στιγμιότυπο οθόνης του yubico.com Yubico.com – Ενότητα PGP

Υποστηριζόμενες από το YubiKey εφαρμογές και λογισμικό

Χάρη στο εύρος των μεθόδων ελέγχου ταυτότητας, το YubiKey υποστηρίζει σύνδεση για 100s εργαλείων και λογισμικού. Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Ξεκλείδωμα του υπολογιστή σας
 • Cloud Storage: One-Drive, GDrive, Microsoft
 • Κοινωνικά δίκτυα: Facebook, Twitter, Instragram κ.λπ.
 • Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης: LastPass, 1Password, Dashlane
 • και πολλά άλλα

Μια πλήρης λίστα μπορεί να είναι βρέθηκε εδώ αλλά για το μέσο άτομο θα υποστηρίζει τη βοήθεια σύνδεσης για όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε.

Yubikey υποστηριζόμενες υπηρεσίες

Επιπλέον, λόγω του ανοίγματος της εταιρείας και του κώδικα είναι εύκολο για τις νέες εταιρείες να ενσωματώσουν την εξουσιοδότηση FIDO στα στοιχεία σύνδεσής τους. Το δυσκολότερο είναι πραγματικά να πείσει μια εταιρεία να την προσθέσει στο ρεπερτόριό της.

Τι θα συμβεί αν χάσω το YubiKey μου?

Το YubiKeys έχει πολλά οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας του λογαριασμού. Ωστόσο, αυτές οι φυσικές συσκευές μπορούν γρήγορα να χαθούν λόγω του μικρού τους μεγέθους. Η απώλεια ενός YubiKey μπορεί να σας κλειδώσει από τους λογαριασμούς σας για ώρες ή και ημέρες.

Το μόνο που χρειάζεται να μεταβείτε σε μια συνδεδεμένη συσκευή. Στη συνέχεια, καταργήστε το YubiKey ως την προτιμώμενη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας.

Για παράδειγμα, εάν χάσετε το YubiKey στο σπίτι σας από τη δουλειά:

 • χρησιμοποιήστε τον οικιακό υπολογιστή σας ή οποιαδήποτε συσκευή εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό σας για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις
 • για πρόσβαση στον Λογαριασμό σας Google, απλώς μεταβείτε στην ενότητα “Ο λογαριασμός μου” και, στη συνέχεια, “Σύνδεση στο Google” και επιλέξτε την επιλογή “Επαλήθευση σε 2 βήματα”
 • αφού πατήσετε το κουμπί “Επαλήθευση σε 2 βήματα”, συνεχίστε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι που βρίσκεται δίπλα στο κουμπί “Όνομα συσκευής” και πατήστε “Κατάργηση”
 • τώρα θα πρέπει να μπορείτε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας χωρίς να εισαγάγετε την επαλήθευση YubiKey
 • φροντίστε να ρυθμίσετε μια άλλη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έλεγχο ταυτότητας για να διατηρήσετε τον λογαριασμό σας ασφαλή

Εναλλακτικά, εάν έχετε εφεδρικό YubiKey, χρησιμοποιήστε το για να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας.

Πώς να αποφύγετε το κλείδωμα των λογαριασμών σας

Βεβαίως, το YubiKeys παρέχει επιπλέον ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη συσκευή. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα όταν χειρίζεστε λογαριασμούς που περιέχουν δυνητικά ευαίσθητα δεδομένα.

Αποκτήστε ανταλλακτικά

Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να έχετε ένα εφεδρικό κλειδί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας σε περίπτωση εσφαλμένης τοποθέτησης, απώλειας ή ζημιάς του αρχικού κλειδιού. Ιδανικά, κρατήστε το εφεδρικό κλειδί ξεχωριστά και σε ασφαλές μέρος.

Ανταλλακτικά Yubikey

Ενεργοποίηση σύνδεσης χωρίς 2-FA

Ενεργοποιήστε μια βολική, εναλλακτική μέθοδο σύνδεσης

Το Google, το Facebook και το Dropbox σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης στους λογαριασμούς σας. Χρησιμοποιήστε αυτήν την επιλογή για να επιλέξετε μια βολική μέθοδο σύνδεσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν χάσετε ή δεν έχετε άμεση πρόσβαση στο Yubikey.

Τρόπος επανεγκατάστασης του YubiKey ως προτιμώμενης μεθόδου σύνδεσης

βασικό αντίγραφο Η αντιγραφή ενός Yubikey είναι παρόμοια με την αντιγραφή ενός πραγματικού κλειδιού ζωής

Θα χαρείτε επίσης να μάθετε ότι η ρύθμιση του ανταλλακτικού YubiKey ως μεθόδου ελέγχου ταυτότητας είναι σχετικά εύκολη.

Ανάλογα με τον ιστότοπο ή την εφαρμογή, προχωρήστε στην ενότητα ρυθμίσεων και κάντε κλικ στο «ασφάλεια».

Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στη ρύθμιση του YubiKey ως της προτιμώμενης μεθόδου ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

Το πιο προβληματικό μέρος είναι ότι ενδέχεται να χάσετε την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Από προεπιλογή, οι περισσότερες εφαρμογές και λογισμικό σάς παρέχουν μια μέθοδο ανάκτησης σε περίπτωση που χάσετε το YubiKey – επομένως βεβαιωθείτε πάντα ότι τα διατηρείτε κάπου ασφαλή και προσβάσιμα.

Ωστόσο, είναι δυνατό να αντιγράψετε ένα YubiKey έτσι ώστε εάν χάσετε ένα, έχετε ένα άλλο που λειτουργεί το ίδιο.

Το να έχετε διπλό YubiKey είναι η καλύτερη μέθοδος. Δυστυχώς, η ύπαρξη άλλων επιλογών ανάκτησης δημιουργεί ένα αδύνατο σημείο. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας μπορεί να δοκιμάσει τις επιλογές ανάκτησης, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη για το YubiKey.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω δύο Yubikeys?

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο YubiKeys ταυτόχρονα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι: επανάληψη και παράλληλη. Με το πρώτο μπορείτε να “κλωνοποιήσετε” το YubiKey σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ήταν τα ίδια π.χ. 5C για MacBook και 5 NFC για το τηλέφωνο και τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας.

δύο yubikeys

Με το τελευταίο μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε δύο ή περισσότερα YubiKeys ξεχωριστά. Ωστόσο, αυτό απαιτεί από εσάς να κάνετε έλεγχο ταυτότητας με τις εφαρμογές σας. Για τις περισσότερες εφαρμογές, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά ορισμένες ενδέχεται να σας επιτρέπουν να εγγράψετε μόνο ένα YubiKey κάθε φορά.

Εναλλακτικές λύσεις YubiKey

Η Yubico ξεκίνησε την τάση κλειδιού ασφαλείας υλικού και επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ο ηγέτης στον κλάδο και σχεδόν όλοι προτείνουν τα προϊόντα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μερικές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω. Στην πραγματικότητα, ορισμένες εταιρείες έχουν προσθέσει κάποιες ευπρόσδεκτες εξελίξεις, όπως υποστήριξη Bluetooth και ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Thetis Fido U2F με Bluetooth

ο Θέτις Φίντο είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς υποστηρίζει θύρα USB-A και Bluetooth, καθιστώντας το ιδανικό για σχεδόν όλες τις συσκευές. Με 29,99 $ είναι εξαιρετικά προσιτό και με το περιστρεφόμενο μεταλλικό κάλυμμα είναι επίσης ανθεκτικό.

Θέτις

Δυστυχώς, η έκδοση Bluetooth υποστηρίζει μόνο U2F και όχι FIDO, επομένως δεν θα έχετε πρόσβαση σε κάποια χρήσιμα εργαλεία όπως το LastPass. Πωλούν επίσης μια έκδοση FIDO, αλλά υποστηρίζει μόνο το USB-A, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μόνο με ορισμένες συσκευές. Αν συνδύαζαν την υποστήριξη Bluetooth και FIDO, θα πλησίαζαν το YubiKey.

Κλειδί ασφαλείας Google Titan

Δεδομένου ότι η Google βοήθησε την Yubico να αναπτύξει τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας FIDO, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν το δικό τους κλειδί ασφαλείας. Το κλειδί ασφαλείας Google Titan διατίθεται σε τρεις διαφορετικές γεύσεις: USB-C, USB-A & NFC και BLuetooth & NFC.

Google Τιτάνας

Συνολικά, υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία προτύπων, αλλά η ποιότητα κατασκευής τους δεν φαίνεται να είναι τόσο υψηλή όσο για το YubiKey.

CryptoTrust OnlyKey

ο CryptoTrust OnlyKey υποστηρίζει μια ολόκληρη γκάμα μεθόδων ελέγχου ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων των FIDO2 / U2F, Yubico OTP, TOTP και Challenge-response. Το OnlyKey είναι ξεχωριστό στο γεγονός ότι διαθέτει ένα πληκτρολόγιο PIN που σας βοηθάει έναντι των keyloggers και προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους κωδικούς πρόσβασής σας. Επιπλέον, μετά από 10 εσφαλμένες προσπάθειες, η συσκευή θα σκουπιστεί για να αποτρέψει τους εισβολείς.

Μόνο κλειδί

Αν και δεν φαίνεται, είναι επίσης αδιάβροχο και πολύ ανθεκτικό. Εάν δεν ήταν μόνο για την υποστήριξη USB-A, αυτό θα πήρε πιθανώς το νούμερο δύο.

Qkey Smartkey

Το Qkey Smartkey προορίζεται να είναι μια υπερδύναμη συσκευή προσωπικής προστασίας με μια ολόκληρη γκάμα χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένου ενός αισθητήρα εγγύτητας. Δυστυχώς, είναι μόνο το USB-A και πολλές από τις δυνατότητες που προτείνουν βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

έξυπνο κλειδί

Kensington VeriMark

Το Kensington VeriMark είναι μια συσκευή ασφαλείας υλικού με δυνατότητα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Καθώς παράγουν μονάδες USB και συσκευές ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων εδώ και χρόνια, η ποιότητα της συσκευής μπορεί να είναι πολύ αξιόπιστη. Όπως με όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις του YubiKey, υποστηρίζει μια ολόκληρη γκάμα ελέγχου ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένου του FIDO. Συνολικά, είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, αλλά και πάλι περιορίζεται από την υποστήριξη USB-A μόνο και πιστεύουμε ότι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι υπερβολικός για το μέσο άτομο.

VeriMark

Όλα τα Yubikeys σε σύγκριση

YubiKey 5ci

YubiKey 5Ci

 • Καλύτερο για χρήστες Mac
 • Υποδοχή USB-C και Lightning
 • Αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σύνθλιψη

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ YubiKey 5γ

YubiKey 5C

 • Καλύτερο για χρήστες Mac
 • Υποδοχή USB-C
 • Μπορείτε να εξοικονομήσετε 20 $ εάν δεν χρειάζεστε τον κεραυνό

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ Κλειδί ασφαλείας NFC

Κλειδί ασφαλείας NFC

 • Καλύτερο για χρήστες που δεν είναι LastPass
 • Έκδοση προϋπολογισμού του 5 NFC
 • Καλύτερο για χρήστες που δεν μπορούν να ξοδέψουν πολλά

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ yubikey fips σειρά

Σειρά YubiKey FIPS

 • Καλύτερο για ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και εργολάβους
 • Γνωρίστε το υψηλότερο επίπεδο διασφάλισης επαληθευτή από τις τελευταίες οδηγίες FIPS
 • Διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις που είναι το YubiKey

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

συμπέρασμα

Τα YubiKeys χρησιμοποιούνται από ορισμένες μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Google. Σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία χρησιμοποιεί το YubiKeys από το 2009.

Η εταιρεία στράφηκε στο YubiKeys αφού υπέστη σημαντική παραβίαση δεδομένων το 2009. Ένωσε τα χέρια με την Yubico για να αυξήσει τις δυνατότητες του συστήματος συμπεριλαμβάνοντας κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού. Αυτό μας έδωσε το πρωτόκολλο U2F, που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η Google έχει πλέον ενσωματώσει υποστήριξη για το YubiKey σε προστασίες ασφαλείας για όλους τους χρήστες της. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αξιόπιστο.

Θα βρείτε πολλά μοντέλα του κλειδιού στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης που προορίζεται να σκοτώσει τους κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, προς το παρόν καμία υπηρεσία καταναλωτών δεν είναι πρόθυμη να υποστηρίξει σύνδεση χωρίς κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρχή μιας εποχής χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Το YubiKey είναι μια συσκευή ασφαλείας υλικού που σας βοηθά να έχετε πρόσβαση σε λογαριασμούς με ευκολία και ασφάλεια. Τα κλειδιά υλικού είναι πιο ασφαλή από τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν ή να αντιγραφούν. Ταυτόχρονα, είναι ευκολότερο στη χρήση από τις παραδοσιακές εφαρμογές 2 παραγόντων.

Με απλά λόγια, ένα YubiKey θα σας βοηθήσει να απλοποιήσετε τις συνδέσεις. Ενώ, σε γενικές γραμμές, η Google, η Apple, η τράπεζά σας κ.λπ. ενδέχεται να σας στείλουν έναν κωδικό σύνδεσης μέσω email ή κειμένου, με ένα YubiKey απλώς συνδέστε τον και πατήστε τον όταν απαιτείται 2FA.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε σε εφαρμογές όπως Google atuhenticator που έχουν πολλά ζητήματα ασφαλείας.

Συνολικά, το YubiKeys είναι φανταστικές συσκευές και είναι μακράν η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να έχετε στο διαδικτυακό απόρρητο και την ασφάλειά σας. Το YubiKey 5 NFC θα ταιριάζει στους περισσότερους ανθρώπους και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αποκτήσετε ένα.

Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζομαι ένα YubiKey?

Εκτός αν εργάζεστε για την κυβέρνηση ή μια μεγάλη εταιρεία με εμπορικά μυστικά, πιθανότατα δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ένα YubiKey. Ωστόσο, συνιστάται ιδιαίτερα οι καθημερινοί χρήστες να προστατεύουν τους λογαριασμούς τους με έναν δεύτερο παράγοντα υλικού όταν είναι δυνατόν.

Πόσο κοστίζει το YubiKey?

Οι τιμές για το YubiKeys διαφέρουν ανάλογα με τις υποστηριζόμενες συνδέσεις και τα επίπεδα κρυπτογράφησης. Το φθηνότερο YubiKey (το «κλειδί ασφαλείας») τρέχει 20 $, αλλά μπορείτε να ξοδέψετε έως και 650 $ για το πιο ασφαλές προϊόν τους (το «YubiHSM»).

Τι γίνεται αν χάσω το YubiKey μου?

Εάν χάσετε το YubiKey σας, γενικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αρκεί να μην υπάρχει εύκολος τρόπος για να σας συνδέσει κάποιος το YubiKey και χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας. Τα μεγάλα προβλήματα επιστρέφουν στους λογαριασμούς σας χωρίς αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να έχετε περισσότερα από το YubiKey στη ρύθμιση στους λογαριασμούς σας, έτσι ώστε να έχετε πάντα αντίγραφο ασφαλείας. Χρησιμοποιήστε το αντίγραφο ασφαλείας για να επιστρέψετε στους λογαριασμούς σας και να διαγράψετε το YubiKey που λείπει ως εξουσιοδοτημένος δεύτερος παράγοντας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το YubiKey με iPhone?

Οποιοδήποτε YubiKey με “NFC” στο όνομα θα σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε iPhone 6 ή μεταγενέστερο.

Πόσο ασφαλές είναι το YubiKey?

Κάθε YubiKey είναι απίστευτα ασφαλές για τον μέσο χρήστη. Όσοι χρειάζονται πρόσθετη ασφάλεια μπορούν να αγοράσουν μια σειρά FIPS Yubikey ή ένα προϊόν YubiHSM για ακόμη πιο εντυπωσιακά επίπεδα ασφάλειας.

Λειτουργεί το YubiKey με την Amazon?

Δυστυχώς, η Amazon δεν υποστηρίζει τη χρήση δεύτερων παραγόντων υλικού όπως το YubiKey. Η μοναδική υποστηριζόμενη μορφή δύο παραγόντων της Amazon είναι τα μηνύματα SMS μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.

Είναι το YubiKey ασφαλές?

Το YubiKey είναι τόσο ασφαλές όσο μπορείτε όταν πρόκειται για την προστασία του διαδικτυακού σας απορρήτου. Είναι η ασφαλέστερη μέθοδος εκεί έξω.

Τι είναι το κλειδί ασφαλείας υλικού?

Όπως αναφέραμε, το YubiKey είναι ένα κλειδί ασφαλείας υλικού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει φυσικά να το έχετε για να μπορείτε να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας. Με απλά λόγια, λειτουργεί μέσω κρυπτογραφίας και είναι αδύνατο να ξεγελάσεις).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map