Τι είναι η ανταλλαγή SIM

Ναι, μια απάτη που ονομάζεται ανταλλαγή SIM είναι πράγματι και επιτρέπει στους απατεώνες να χρησιμοποιούν τον αριθμό του κινητού σας για να αναλάβουν τους οικονομικούς λογαριασμούς σας.

απεικόνιση προσωπικών πληροφοριών αλιείας από υπολογιστή

Η ανταλλαγή SIM χρησιμοποιεί έλεγχο ταυτότητας μέσω τηλεφώνου για να γίνει αυτό. Για μια επιτυχημένη απάτη ανταλλαγής SIM, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εισβάλλουν στον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και τον χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν τα ευαίσθητα προσωπικά σας στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.

δύο κάρτες sim με βέλη που δείχνουν το ένα στο άλλο

Αυτή είναι η σύντομη έκδοση του τρόπου λειτουργίας της. Μπορείτε να επιχειρήσετε πρόσβαση σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας που χρησιμοποιεί έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων βάσει κειμένου. Αυτό αναφέρεται όταν αρχίζετε να αποκτάτε πρόσβαση στον λογαριασμό σας πληκτρολογώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας.

Στη συνέχεια, η τράπεζά σας στέλνει έναν κωδικό στην κινητή συσκευή σας για να συνεχίσετε τη διαδικασία σύνδεσης.

Ωστόσο, ορισμένοι απατεώνες μπορούν να αλλάξουν την κάρτα SIM που είναι συνδεδεμένη στον αριθμό του κινητού σας. Αυτό τους προσφέρει έλεγχο στον αριθμό τηλεφώνου, που σημαίνει ότι μπορούν να λάβουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας και στα οικονομικά σας.

ένα στοιχείο ειδήσεων με τίτλο που γράφει Θύμα ανταλλαγής SIM 24 εκατομμυρίων δολαρίων, γράφει ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της FCC

Είμαστε εδώ για να σας πούμε όλα σχετικά με την ανταλλαγή καρτών SIM και πώς να προστατευτείτε από τέτοιου είδους απάτες. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι περιλαμβάνει μια επίθεση ανταλλαγής SIM?

sim swapping infographic

Μια επίθεση ανταλλαγής SIM είναι αλλιώς γνωστή ως διάσπαση SIM, SIMjacking, εισβολή SIM και scamming port-out. Είναι μια απάτη που συμβαίνει όταν οι απατεώνες χρησιμοποιούν την αδυναμία ελέγχου ταυτότητας και επαλήθευσης δύο παραγόντων που περιλαμβάνει το δεύτερο βήμα της διαδικασίας λήψης μηνύματος κειμένου ή τηλεφωνικής κλήσης στον αριθμό του κινητού σας.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία των καρτών SIM. Οι κάρτες SIM χρησιμοποιούνται ως χώρος αποθήκευσης για δεδομένα ατόμων σε τηλέφωνα Global System for Mobile (GSM).

Εάν δεν έχετε κάρτα SIM σε τηλέφωνο GSM, δεν είναι δυνατή η χρήση δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στον αριθμό του κινητού σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους απατεώνες.

Αλλά το κύριο ερώτημα είναι – πώς αποκτούν οι απατεώνες πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου σας?

εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που κλέβουν δεδομένα από διαδικτυακούς χρήστες


Οι κυβερνοεγκληματίες ξεκινούν συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά δεδομένα για εσάς. Συλλέγουν πληροφορίες για εσάς στέλνοντας ηλεκτρονικό ψάρεμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χρήση κακόβουλου λογισμικού, διερεύνηση μέσω κοινωνικών μέσων και χρήση του σκοτεινού ιστού.

Όταν οι απατεώνες έχουν αρκετά δεδομένα, μιλούν στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Σας πλαστοπροσωπούν και προσποιούνται ότι έχετε χάσει ή καταστρέψει (την) κάρτα SIM.

cybercriminal ψάρεμα ένα sim από ένα κινητό τηλέφωνο

Οι απατεώνες θα ζητήσουν στη συνέχεια την ενεργοποίηση μιας νέας κάρτας SIM για την κατοχή τους. Εάν η απάτη είναι επιτυχής, μεταφέρει τον αριθμό του κινητού σας στο κινητό του scammer με διαφορετική κάρτα SIM.

Εναλλακτικά, οι απατεώνες μπορούν να προσποιούνται ότι χρειάζονται βοήθεια για τη μετάβαση σε μια νέα κινητή συσκευή.

Μόλις μπορούν να ελέγξουν τον αριθμό του κινητού σας, οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό τηλεφώνου σας για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και σε άλλους οργανισμούς. Καθώς πολλές τράπεζες χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που αποστέλλονται σε κινητές συσκευές για είσοδο, οι απατεώνες μπορούν να λαμβάνουν οποιονδήποτε κωδικό ή επαναφορά κωδικού πρόσβασης απευθείας στη συσκευή τους.

το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κλέβει χρήματα και πληροφορίες

Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας, ενδέχεται να δημιουργήσουν έναν δεύτερο λογαριασμό στο όνομά σας στην τράπεζα. Καθώς είστε ήδη πελάτης, ενδέχεται να υπάρχουν λιγότερο έντονοι έλεγχοι ασφαλείας. Στη συνέχεια, μπορούν να προχωρήσουν και να πραγματοποιήσουν μεταφορές μεταξύ των δύο λογαριασμών χωρίς να προκαλέσουν συναγερμούς.

Πώς μπορεί να προληφθεί μια επίθεση ανταλλαγής SIM?

ένα στοιχείο ειδήσεων με τίτλο που γράφει Η ανταλλαγή SIM γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Καλιφόρνια

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από απάτες ανταλλαγής SIM. Δείτε πώς μπορείτε να προστατέψετε από απάτες ανταλλαγής SIM.

Να είστε ενήμεροι για το ηλεκτρονικό ψάρεμα ηλεκτρονικού ψαρέματος

γύρω από τον χαρακτήρα που πιάστηκε σε ένα αγκίστρι ψαρέματος

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε την ανταλλαγή SIM είναι να μάθετε πώς να προστατεύεστε από μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να σταματήσετε την πρόσβαση των απατεώνων σε προσωπικά δεδομένα που μπορούν να τους βοηθήσουν να πείσουν την τράπεζά σας ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ότι είναι εσείς.

Ενημερώστε την ασφάλεια του λογαριασμού σας

κλειδώστε με ασφαλή κωδικό πρόσβασης

Μια άλλη ιδέα είναι να βελτιώσετε την ασφάλεια του λογαριασμού της κινητής συσκευής σας. Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μαντέψετε και να χρησιμοποιήσετε ερωτήσεις και απαντήσεις στις οποίες μόνο εσείς γνωρίζετε τις απαντήσεις.

Προσθήκη άλλου κωδικού PIN

κρυμμένος κωδικός pin

Εάν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας σάς επιτρέπει να επιλέξετε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης ή PIN για τις επικοινωνίες σας, είναι καλή ιδέα να το κάνετε για μια επιπλέον δόση προστασίας.

Επιλέξτε εταιρείες που χρησιμοποιούν Call-Backs

εικονίδιο τηλεφωνικής κλήσης

Πολλές εταιρείες καλούν τους πελάτες πίσω για να διασφαλίσουν ότι μιλούν στο σωστό άτομο πριν προσφέρουν πρόσβαση σε λογαριασμούς. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς και να πιάσετε κλέφτες ταυτότητας.

Χρησιμοποιήστε μια συσκευή ελέγχου ταυτότητας υλικού όπως το Yubikey

εικονίδιο κλειδιού χρόνου

Εάν θέλετε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, μπορείτε να επιλέξετε μια φυσική συσκευή υλικού όπως μια Γιούμπικυ.

Αυτά τα μικρά fobs ταιριάζουν στο μπρελόκ σας και συνδέονται στη θύρα USB του υπολογιστή σας για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σας. Εάν χρησιμοποιείτε μια φυσική συσκευή όπως το Yubikey καθώς και τον κωδικό πρόσβασής σας και απενεργοποιείτε τα SMS, τότε ένας απατεώνας θα πρέπει κυριολεκτικά να κλέψει τα κλειδιά σας για να αποκτήσει πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου σας. Αυτό καθιστά πολύ απίθανο μια απάτη ανταλλαγής SIM.

Όλα τα Yubikeys σε σύγκριση

YubiKey 5 NFC

Yubikey 5 NFC

 • Υποδοχή USB-A
 • Δυνατότητα NFC
 • Αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σύνθλιψη

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ YubiKey 5ci

YubiKey 5Ci

 • Καλύτερο για χρήστες Mac
 • Υποδοχή USB-C και Lightning
 • Αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σύνθλιψη

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ YubiKey 5γ

YubiKey 5C

 • Καλύτερο για χρήστες Mac
 • Υποδοχή USB-C
 • Μπορείτε να εξοικονομήσετε 20 $ εάν δεν χρειάζεστε τον κεραυνό

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ Κλειδί ασφαλείας NFC

Κλειδί ασφαλείας NFC

 • Καλύτερο για χρήστες που δεν είναι LastPass
 • Έκδοση προϋπολογισμού του 5 NFC
 • Καλύτερο για χρήστες που δεν μπορούν να ξοδέψουν πολλά

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Αποφύγετε επίσης τη χρήση εφαρμογών ελέγχου ταυτότητας

χωρίς έλεγχο ταυτότητας για κινητά

Εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας όπως Επαληθευτής Google και Τελευταία διέλευση Ο έλεγχος ταυτότητας είναι σίγουρα πιο ασφαλής από το SMS δύο παραγόντων. Χρησιμοποιούν προσωρινούς κωδικούς πρόσβασης που δημιουργούνται από διακομιστή υπηρεσιών και εμφανίζονται μόνο στην τοπική συσκευή σας. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εφαρμογές υποφέρουν από τρύπες ασφαλείας και κακή εμπειρία χρήστη που τις κάνουν να προκαλούν σύγχυση. Αν και είναι καλύτερο από το SMS, σας συνιστούμε να παραλείψετε τις εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας μόλις ο παράγοντας υλικού σας είναι δύο Γιούμπικυ) φτάνει στο ταχυδρομείο και μπορείτε να το ρυθμίσετε.

Πλεονεκτήματα

 • Οι εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας είναι πιο ασφαλείς από το SMS δύο παραγόντων
 • Οι προσωρινοί κωδικοί πρόσβασης που δημιουργούνται εμφανίζονται μόνο στην τοπική σας συσκευή

Μειονεκτήματα

 • Τρύπες ασφαλείας
 • Κακή εμπειρία χρήστη
 • Όχι τόσο ασφαλές όσο το υλικό δύο παραγόντων

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

 • Οι εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας είναι πιο ασφαλείς από το SMS δύο παραγόντων
 • Τρύπες ασφαλείας
 • Οι προσωρινοί κωδικοί πρόσβασης που δημιουργούνται εμφανίζονται μόνο στην τοπική σας συσκευή
 • Κακή εμπειρία χρήστη
 • Όχι τόσο ασφαλές όσο το υλικό δύο παραγόντων

συμπέρασμα

Οι απάτες ανταλλαγής SIM είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η εξάρτηση από έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου δεν είναι η καλύτερη μέθοδος επιβεβαίωσης της ταυτότητάς σας σε οργανισμούς όπως οι τράπεζες. Επενδύοντας το χρόνο σας σε επιπλέον επίπεδα προστασίας, μπορείτε να διατηρήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την ταυτότητά σας πιο ασφαλή. Ανακαλύψτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πώς να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας και τα δεδομένα σε αυτό εδώ.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ανταλλαγή SIM?

Η ανταλλαγή SIM είναι μια απάτη που εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για να μεταφέρει έναν αριθμό τηλεφώνου σε άλλη συσκευή με διαφορετική κάρτα SIM.

Πώς να προστατευτείτε από την ανταλλαγή SIM?

Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή στο διαδίκτυο, προσθέστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε συνδυασμό με ερωτήσεις ασφαλείας, καλέστε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας και ρωτήστε τους πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας προσθέτοντας ένα PIN ή έναν κωδικό πρόσβασης και χρησιμοποιήστε μια συσκευή ελέγχου ταυτότητας υλικού όπως το yubikey.

Πώς να διαπιστώσετε εάν έχετε αλλάξει SIM?

Το πρώτο σημάδι μιας επίθεσης ανταλλαγής SIM είναι ότι η κάρτα SIM χάνει όλες τις υπηρεσίες και δεν θα μπορεί να λαμβάνει κλήσεις, κείμενα ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Τι να κάνετε όταν συμβεί ανταλλαγή SIM?

Καλέστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας και ενημερώστε τους ότι δεν πραγματοποιήσατε αλλαγές στην κάρτα SIM ή στον λογαριασμό σας. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας και να ελέγξετε για συναλλαγές που δεν είναι δικές σας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map