Τι είναι το MimbleWimble; | Τι γνωρίζουμε για το Grin and Beam;

Μεσαίο

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες του blockchain, ένα από τα πιο εκπληκτικά γεγονότα που μαθαίνουν οι περισσότεροι λάτρεις της κρυπτογράφησης είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες απορρήτου.

Δεδομένου ότι το απόρρητο και η ανωνυμία είναι πολύ αμφιλεγόμενα θέματα αυτές τις μέρες, δεν είναι περίεργο ότι τα νομίσματα απορρήτου έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν υψηλό βαθμό ανωνυμίας και ασφάλειας με αποκεντρωμένο τρόπο.

Παρόλο που το Bitcoin και διάφορα άλλα τυπικά έργα blockchain έχουν διάφορες δυνατότητες απορρήτου, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που μπορούν να βελτιωθούν με τα αρχικά τους σχέδια. Διαθέτοντας παρόμοια χαρακτηριστικά και φιλοδοξίες με αυτά του Bitcoin, το MimbleWimble είναι ένα έργο που στοχεύει στη βελτίωση τόσο της ιδιωτικής ζωής όσο και της επεκτασιμότητας της πρώτης εφαρμογής blockchain.

Τι ακριβώς είναι το MimbleWimble?

Το MimbleWimble ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, όταν ένας χρήστης με το ψευδώνυμο “Tom Elvis Jedusor” δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον λευκό χαρτί σε ένα ερευνητικό κανάλι Bitcoin. Οι οπαδοί του Χάρι Πότερ θα έπρεπε να έχουν καταλάβει τις αναφορές μέχρι τώρα, αλλά για εκείνους που δεν το έκαναν, ο Τομ Έλβις Τζεντόσορ είναι το όνομα του Βόλντεμορτ και ο Μιμπλ Γουίμπλε είναι μια κατάρα ή ξόρκι που δεσμεύει τη γλώσσα του στόχου για να τον κρατήσει από αυτόν. μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μεσαίο

Πως δουλεύει

Το εν λόγω πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί ως μια λεπτή έκδοση του πρωτοκόλλου Bitcoin και στοχεύει στη βελτίωση της επεκτασιμότητας και του απορρήτου. Ακόμα κι αν έχει αφαιρεθεί, ισχυρίζεται ότι αποτελεί βελτίωση σε όλες τις ιδιότητες απορρήτου του Bitcoin. Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να το κάνει αυτό είναι πιθανώς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για το MimbleWimble.

Επεκτασιμότητα

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της επεκτασιμότητας, είναι ασφαλές να πούμε ότι το κάνει με πολύ διαφορετικό τρόπο από πολλά άλλα πρωτόκολλα. Επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων πρωτοκόλλων που καθιστούν τους κόμβους λειτουργίας πολύ λιγότερο εντατικούς πόρους, αντίθετα με άλλα έργα που επικεντρώνονται στη συγκέντρωση και στις λύσεις διακλάδωσης / κατάστασης καναλιών.

Το MimbleWimble είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε UTXO και όχι ένα σύστημα που βασίζεται στο κράτος και σημαίνει ότι ορίζεται από τις εισόδους και τις εξόδους. Αντί να επικεντρώνεται στην εξασφάλιση μιας τεράστιας απόδοσης, το MimbleWimble αντιμετωπίζει μια λιγότερο εμφανή πτυχή της κλιμάκωσης στοχεύοντας στην εξάλειψη των ανεπαρκειών παρά στην αύξηση της ισχύος.

Το MimbleWimble απαλλάσσει τις παλιές και περιττές συναλλαγές, σε αντίθεση με το Bitcoin και το Ethereum, για παράδειγμα, που και οι δύο έχουν εξαιρετικά μεγάλα καθολικά. Αυτό σημαίνει ότι το καθολικό δεν επιβαρύνεται από ιστορικές συναλλαγές δεδομένων που διασφαλίζουν ότι το μέγεθός του θα είναι πάντα απλό megabyte.

Μυστικότητα


Ο τρόπος με τον οποίο το MimbleWimble αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ιδιωτικής ζωής είναι επίσης διαφορετικός από άλλα έργα. Εν ολίγοις, το πρωτόκολλο συνδυάζει διάφορες εκδόσεις πολλών κρυπτογραφικών «hack» που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το Bitcoin.

Για αρχάριους, το MimbleWimble χρησιμοποιεί το λεγόμενο πρωτόκολλο Εμπιστευτικών Συναλλαγών, το οποίο αναπτύσσεται επίσης στο Liquid sidechain του Blockstream για Bitcoin. Αυτό το πρωτόκολλο επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν τα ποσά που εμπλέκονται στις συναλλαγές (καθιστώντας τις πληροφορίες διαθέσιμες μόνο στα εμπλεκόμενα μέρη – αποστολέας και παραλήπτης). Χρησιμοποιεί μια κρυπτογραφική διαδικασία που ονομάζεται δέσμευση Pedersen.

CoinJoin είναι μια ακόμη διαδικασία / πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από το MimbleWimble, και αρχικά προτάθηκε από τον Gregory Maxwell, έναν σημαντικό συνεισφέροντα του Bitcoin Core. Αυτή η μέθοδος συνδυάζει διάφορες συναλλαγές σε μία μεγάλη συναλλαγή, όπου όλοι οι αποστολείς στέλνουν χρήματα σε όλους τους παραλήπτες. Συνδυάζοντας CT και CoinJoin, το MimbleWimble εξαλείφει την ανάγκη για παραδοσιακά στοιχεία όπως παραδοσιακές υπογραφές ανά συναλλαγή, καθώς και δημόσια κλειδιά και διευθύνσεις.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του MimbleWimble είναι το γεγονός ότι επιτρέπει την ακύρωση παλαιών και νέων δεδομένων συναλλαγών μεταξύ τους. Αυτό βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το κλάδεμα: διαγράφονται παλιά δεδομένα συναλλαγών, νέοι κόμβοι δεν χρειάζεται να συγχρονίζονται με ολόκληρο το blockchain και τα δεδομένα που απαιτούνται από τους κόμβους αυξάνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Τι γίνεται με τον Grin και τον Beam?

Καθώς το 2018 πλησιάζει σύντομα, τα έργα πλησιάζουν στην υλοποίηση εκδόσεων του τρέχοντος πρωτοκόλλου MimbleWimble. Οι δύο υλοποιήσεις ονομάζονται Γκριμάτσα και Δέσμη.

Το Grin αναπτύχθηκε από μια ομάδα ανώνυμων εθελοντών. Το έργο ξεκίνησε από έναν ψευδώνυμο εθελοντή με το όνομα Ignotus Peverell (άλλη αναφορά του Χάρι Πότερ). Η γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής είναι Rust και, όπως και το Bitcoin, το Grin δεν θα διαθέτει ICO και δεν θα συντηρείται από συγκεκριμένη εταιρεία ή ίδρυμα. Δεδομένου ότι ο Grin δεν διαθέτει ενσωματωμένη γλώσσα δέσμης ενεργειών, τα έξυπνα συμβόλαια φαίνονται πολύ απίθανα, παρόλο που μια τεχνολογία που ονομάζεται σενάριο χωρίς δέσμες ενεργειών ενδέχεται να επιτρέπει αρκετά παρόμοια λειτουργικότητα.

Το Grin αναμένεται να κυκλοφορήσει κάπου στις αρχές του 2019, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη και δοκιμές.

Η δεύτερη εφαρμογή του MimbleWimble ονομάζεται Beam. Η Beam θα ξεκινήσει και θα συντηρηθεί από μια κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά η συντήρηση πρέπει να μεταφερθεί σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Η εταιρεία θα λάβει το 20% όλων των πρόσφατα εξορύσσονται νομισμάτων για τα πρώτα πέντε χρόνια. Υπάρχουν ακόμα πολλά αμετάβλητα και άγνωστα στοιχεία σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη του Beam. Ωστόσο, το έργο πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018.

Να συμπεράνω

Λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη, το MimbleWimble είναι σίγουρα ένα από τα «καλά έργα» εκεί έξω. Το πρωτόκολλο είναι πολύ ελπιδοφόρο, αλλά το μέλλον του εξαρτάται από το πόσο ισχυρές θα είναι οι πιθανές υλοποιήσεις. Ως εκ τούτου, έως ότου οι Grin και Beam δουν επίσημα το φως της ημέρας, το MimbleWimble παραμένει ένα πολύ ελπιδοφόρο και ενδιαφέρον πρωτόκολλο, τουλάχιστον σε χαρτί.

Πηγή εικόνας: Μεσαίο

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map