Είναι το Coinbase ασφαλές;

Όταν ξεκινάτε με κρυπτογράφηση, η άμεση ώθηση σας είναι να αποθηκεύσετε τα νομίσματά σας στο χρηματιστήριο από το οποίο τα αγοράζετε.

Το Coinbase είναι ένα από τα γνωστά και δημοφιλή μέρη αγοράστε Bitcoin.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι αγοράζουν τα νομίσματά τους εκεί και δεν τα μετακινούν ποτέ… αλλά είναι ασφαλές?

  1. Θα κρατήσουν τα κέρματά σας ασφαλή?

  2. Θα σας αφήσουν να τα αποσύρετε?

  3. Και θα σέβονται το απόρρητό σας

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Coinbase και το ιστορικό και τις πρακτικές ασφαλείας σε αυτόν τον πλήρη οδηγό.

Εισαγωγή

Παρά το καλό ρεκόρ της Coinbase με τη διαχείριση κεφαλαίων και δεν υπέστη σημαντικές απώλειες από την κυκλοφορία του Οκτωβρίου 2012, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι για να αμφισβητηθεί η ασφάλεια και η ασφάλεια του χρηματιστηρίου.

Αυτό το άρθρο αναλύει τρεις προοπτικές από τις οποίες το Coinbase μπορεί να είναι ευάλωτο σε επίθεση ή να ενεργεί με κακή πίστη. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί η επιλογή της πιο δαπανηρής και άβολης αυτο-φύλαξης των νομισμάτων σας είναι προτιμότερη από την ανάθεση αυτής της ευθύνης στην Coinbase.

Τελικά, όμως, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε αν προτιμάτε να εμπιστεύεστε μια τράπεζα με τα Bitcoin σας ή εάν είστε έτοιμοι να κάνετε το πρώτο βήμα προς την οικονομική κυριαρχία με ένα Billfodl και ένα πορτοφόλι υλικού.

Το μωρό μαθαίνει πώς να περπατά

Εδώ είναι αυτό που θα καλύψουμε στα ακόλουθα κεφάλαια – μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε ένα για να μετακινηθείτε απευθείας σε αυτό το κεφάλαιο.

Είναι το Coinbase ένα ασφαλές μέρος για την αποθήκευση Bitcoin?

Ασπίδα με εικονίδιο κλειδώματος


Σε μια ανάρτηση ιστολογίου από το 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase και ο συνιδρυτής Brian Armstrong έχει καυχηθεί για την αποθήκευση περίπου 10% των bitcoin που διατίθενται σε κυκλοφορία.

Από τότε, ο αριθμός των χρηστών του Coinbase και οι αντίστοιχες επενδύσεις έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που δημιούργησε η εταιρεία έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει με καλό σημάδι από λειτουργική άποψη, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι για να αισθανθείτε αμφίβολοι και ανήσυχοι.

Hacking Coinbase

Ακριβώς επειδή κάτι εμπιστεύονται εκατομμύρια χρήστες δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές και ασφαλές να είστε ο θεματοφύλακας σας.

Στο τέλος της ημέρας, αξιόπιστα τρίτα μέρη είναι τρύπες ασφαλείας και το βασικό σημείο του Bitcoin είναι να συμμετέχει σε ένα σύστημα χωρίς άδεια που σας παρέχει οικονομική κυριαρχία.

Η ιστορία του Bitcoin δείχνει ότι οι θεματοφύλακες του τιτάνα αναμένεται να πέσουν.

Αν και η Coinbase δεν έχασε χρήματα στα πρώτα επτά χρόνια της ύπαρξής της, η ασφάλειά της θα πρέπει να αμφισβητηθεί και να ελεγχθεί.

Ο χώρος Bitcoin εξακολουθεί να αντηχεί με ιστορίες οικονομικά καταστροφικών γεγονότων σε ανταλλαγές.

Όρος Gox

Η πρώτη ανταλλαγή Bitcoin, η οποία παραβιάστηκαν για σχεδόν 750.000 BTC.

Bitfinex

Έχασε 120.000 BTC όταν έσπασαν μερικά μη ασφαλή πορτοφόλια πολλαπλών σιγ.

QuadrigaCX

Ο ιδιοκτήτης απροσδόκητα πέθανε και πήρε τα προσωπικά κλειδιά για τους πελάτες μαζί του.

Κάθισμα

Έχασε 7000 BTC παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς «safu».

Ακριβώς επειδή το Coinbase δεν έχει παραβιαστεί ακόμη, δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτο στο μέλλον.

Ο καλός δίσκος είναι απλώς μια ένδειξη καλύτερης απόδοσης από τους υπόλοιπους. Μεγάλες ποσότητες bitcoin αποθηκεύονται σε ζεστό πορτοφόλια για γρήγορες συναλλαγές θεωρούνται honeypots για χάκερ.

Ο David και ο Goliath

Το πιο τρομακτικό μέρος είναι ότι οι κακόβουλοι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο δεν χρειάζεται καν να στοχεύουν την κρυπτογράφηση πορτοφολιών μιας ανταλλαγής όπως το Coinbase: μερικές φορές αρκεί να κλέβουν τα ευαίσθητα δεδομένα χρήστη και να εκβιάζουν την ανταλλαγή.

Σε μια πρόσφατη περίπτωση, ένας χάκερ ζήτησε 300 BTC αφού εισέβαλε στη βάση δεδομένων KYC του Binance (Γνωρίστε τον πελάτη σας) και απειλώντας να δημοσιεύσει εκατοντάδες φωτογραφίες χρηστών που κρατούν τα εθνικά τους αναγνωριστικά για επαλήθευση.

Όταν οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν,ο εισβολέας απλώς πέταξε τα δεδομένα σε μια ομάδα Telegram και αποκάλυψε το είδος των ευαίσθητων πληροφοριών που μπορούν να αξιοποιηθούν από κακούς ηθοποιούς.

Επιπλέον, ως αμερικανική εταιρεία με άδεια, η Coinbase πρέπει να συμμορφώνεται τόσο με τους ομοσπονδιακούς όσο και με τους κρατικούς νόμους. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίσει ότι τα bitcoin είναι παράνομα περιουσιακά στοιχεία και όλα τα χρηματιστήρια πρέπει να παγώσουν κεφάλαια και να σταματήσουν τις συναλλαγές, τότε θα πρέπει να ενεργήσει ενάντια στο οικονομικό συμφέρον των πελατών της.

Και ακόμη και αν οι οικονομικές αντισταθμίσεις δίνονται σε USD (μοιάζει πολύ με την περίπτωση του ο νόμος για το χρυσό αποθεματικό του 1934) σε αντάλλαγμα για το κατασχεθέν BTC, εξακολουθείτε να χάνετε λόγω της λήψης ενός πολύ πληθωριστικού και αποσβέσιμου περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να κατασχεθεί και να λογοκριθεί από την κυβέρνηση.

Αυτό είναι απλώς υποθετικό, αλλά όχι αδύνατο.

Πώς ασφαλίζεται το Coinbase?

Από τον Νοέμβριο του 2013, Η Coinbase έχει ασφαλίσει χρήματα χρηστών μέσω της Aon, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός μεσίτης στον κόσμο.

Ασφαλιστής της Aon Coinbase

Επί πλέον, στη σελίδα υποστήριξης της ανταλλαγής ορίζεται με σαφήνεια ότι ποσά έως 250.000 $ είναι ασφαλισμένα και θα επιστραφούν σε πελάτες σε περίπτωση παραβίασης ή αποτυχίας.

Αν και αυτό είναι σίγουρα υπέροχο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτό που παίρνετε είναι άπειρα φουσκωτό fiat, όχι σπάνιο bitcoin.

Εάν χάσετε τα κομμάτια του ψηφιακού χρυσού σας, σίγουρα δεν θα είναι τα Bitcoin που σας στέλνουν οι Coinbase και Aon ως μορφή αποζημίωσης.

Τα δολάρια ΗΠΑ μπορούν να διογκωθούν με αυθαίρετο ρυθμό που υπαγορεύεται από περιστάσεις, ενώ τα bitcoin εκδίδονται σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα και θα υπάρχουν μόνο σε συνολικό ποσό 21 εκατομμυρίων.

Εάν πιστεύετε στην επιτυχία του Bitcoin, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να εμπιστευτείτε το Coinbase με τα χρήματά σας.

Τα προηγούμενα γεγονότα δεν είναι πάντα σχετικά με το μέλλον, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν ως άτυπη εκπαίδευση για να αποτρέψουν την επανάληψη της ιστορίας.

Εάν επιλέξετε να κρατήσετε τα bitcoin σας στο Coinbase, πιστεύετε ότι η εταιρεία έχει μάθει τα μαθήματά της από τις αποτυχίες των συναδέλφων της.

Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε να γίνετε δική σας τράπεζα αγκαλιάζοντας την οικονομική κυριαρχία, αποδεικνύετε ότι έχετε μάθει το πιο σημαντικό μάθημα για το Bitcoin: ποτέ να μην εμπιστεύεστε τρίτους με τα χρήματά σας.

Είναι το Coinbase ασφαλές για μαζικές αναλήψεις?

Χέρι με εικονίδιο λογαριασμούς δολαρίων

Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως απάντηση σε μια κουλτούρα fiat που δημιουργεί αυθαίρετα ποσοστά πληθωρισμού και κλασματικά αποθέματα (όπου μόνο ένα κλάσμα των χρημάτων του πελάτη είναι πραγματικά διαθέσιμο για αναλήψεις).

Όταν πηγαίνετε σε τράπεζα και ζητήσετε ανάληψη μεγάλου ποσού χρημάτων, είναι πιθανό το ίδρυμα να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την πληρωμή επί τόπου

Αντ ‘αυτού, θα επιβάλουν σε σας ημερήσιο όριο ανάληψης.

Ένα τρέξιμο σε μια τράπεζα κατά τη διάρκεια της μεγάλης κατάθλιψης – όλοι παλεύουν να αποσύρουν τα χρήματά τους

Οι άνθρωποι αγωνίζονται να αποσύρουν τα χρήματά τους

Όρια ανάληψης Coinbase

Όταν ασχολείστε με το Coinbase, πρέπει να είστε απολύτως βέβαιοι ότι η ανταλλαγή μπορεί να σας επιτρέψει να αποσύρετε το ποσό των Bitcoin που αγοράσατε και κρατήστε στο πορτοφόλι φύλαξής τους.

Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το ποσό που μπορείτε να κάνετε ανάληψη ταυτόχρονα (τουλάχιστον σύμφωνα με τον ιστότοπο της Coinbase).

Ωστόσο, δεν μπορείτε ποτέ να καταλάβετε πότε οι κανονισμοί γίνονται πιο αυστηροί και γίνεται πολύ δύσκολο να βγείτε τα νομίσματά σας από την ανταλλαγή λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και της επαλήθευσης.

Το Bitcoin σας υπόκειται σε Διεθνείς Σχέσεις

Εάν είστε πολίτης εκτός ΗΠΑ από μια από τις υποστηριζόμενες χώρες και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καταλήξει να έχει κακές διπλωματικές σχέσεις με την εθνική σας κυβέρνηση, τότε είναι πολύ πιθανό τα κεφάλαιά σας να παγώσουν σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Αυτό συνέβη σε Ιρανούς χρήστες που διαπραγματεύονταν στο Bittrex και οι οποίοι επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC).

Δεν έλαβαν δίκαιη προθεσμία για να αποσύρουν τα νομίσματά τους και μπορούσαν μόνο να ελπίζουν ότι η σύγκρουση θα τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και τα αρχεία δεν θα παραμορφωθούν.

Αντίθετα, το Coinbase δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και δεν μπορείτε ποτέ να καταλάβετε πότε η δική σας στοχεύεται από την παγκόσμια οικονομική επιβολή του θείου Σαμ.

Θεία Σαμ εικόνα

Ως αμερικανική εταιρεία, η Coinbase δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τις παραγγελίες που της έδωσε η OFAC.

Επομένως, είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι η ανταλλαγή θα λειτουργήσει προς το συμφέρον σας – ειδικά εάν δεν είστε Αμερικανός πολίτης και η χώρα σας μπορεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ.

Απόδειξη κίνησης κλειδιών

Προκειμένου να αμφισβητήσει τη δύναμη που έχουν οι ανταλλαγές έναντι των χρηστών και να αναζωογονήσει τις ιδέες που παρουσίασε ο Satoshi Nakamoto στον κόσμο, η εξέχουσα Bitcoiner Trace Mayer διοργανώνει μια ετήσια εκδήλωση που ενθαρρύνει τα μέλη της κοινότητας να αποσύρουν όλα τα χρήματα από τις ανταλλαγές.

Το όνομα αυτού του κινήματος είναι «Απόδειξη κλειδιών», Λαμβάνει χώρα στις 3 Ιανουαρίου (την ίδια ημέρα με το Bitcoin μπλοκ γένεσης εξορύσσεται) και προορίζεται να είναι ένας τρόπος για να διατηρεί τις ανταλλαγές υπεύθυνες και ειλικρινείς.

Δυστυχώς, οι αριθμοί που αναφέρθηκαν από τις ανταλλαγές δεν ήταν ποτέ απειλητικοί για τις κανονικές τους υποθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγα άτομα που έμαθαν τα μαθήματά τους από το Όρος. Ιστορία Gox.

Απόδειξη Κίνησης Αποθεμάτων

Υπάρχει επίσης ένα κίνημα που ονομάζεται «Απόδειξη αποθεματικών“Που στοχεύει στο να λογοδοτεί τα χρηματιστήρια απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για απόδειξη αποθεματικών.

Απόδειξη αποθεματικών

Στην περίπτωση του Coinbase, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσα bitcoin κατέχουν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς εάν συμμετέχουν ή όχι σε κλασματική κράτηση.

Μέχρι σήμερα, η μόνη ανταλλαγή που διεξήχθη και πέρασε απόδειξη ελέγχου αποθεμάτων είναι ο Kraken και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 2014.

Αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αν επιλέξουμε να εμπιστευτούμε τυφλά τις ανταλλαγές μας, καθώς κρατούν σπάνια χρήματα που δεν μπορούν να αποκατασταθούν εάν κλαπεί.

Η ευλογία και η κατάρα του Bitcoin είναι ότι όλες οι συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες και είναι καλύτερα να είστε στο πλευρό που χρησιμοποιεί τη λειτουργία με έναν ευεργετικό τρόπο για τον εαυτό σας όταν γίνετε εντελώς κυρίαρχοι.

Εάν κρατάτε bitcoin στο Coinbase αυτήν τη στιγμή, είναι καλύτερα να τα μεταφέρετε στο δικό σας πορτοφόλι, ενώ μπορείτε ακόμα να κάνετε απεριόριστες αναλήψεις.

Στο μέλλον, ενδέχεται να επιβληθούν όρια από οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες εκτός του ελέγχου σας.

Και αν δεν διαχειρίζεστε τα δικά σας ιδιωτικά κλειδιά σε ένα πορτοφόλι χωρίς φύλαξη, όπως Καθολικό ή α Τρέζορ, τότε τα νομίσματά σας δεν είναι πραγματικά δικά σας.

Όπως λένε, «Όχι τα κλειδιά σου. Όχι τα νομίσματά σας. “

Προστατεύει το απόρρητό σας το Coinbase?

Εικονίδιο αξίνα και ψηφιακά αρχεία

Ένα λεπτό θέμα στο χώρο του Bitcoin αφορά τις πρακτικές KYC / AML.

Ιδεολογικά, οι περισσότεροι bitcoin αντιτίθενται σε τέτοια μέσα συλλογής δεδομένων.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης λόγοι ασφαλείας για την αποφυγή της συλλογής ιδιωτικών δεδομένων: μόλις φορτωθεί η εικόνα της ταυτότητάς σας σε έναν διακομιστή, συμβάλλει στην ενίσχυση ενός honeypot για χάκερ.

Όπως παρουσιάστηκε νωρίτερα στο άρθρο, Κάθισμα είχε ένα μεγάλο πρόβλημα με έναν χάκερ που κατάφερε να κατεβάσει τα δεδομένα εκατοντάδων χρηστών και ήθελε να εκβιάσει bitcoin από την ανταλλαγή.

Στην περίπτωση του Coinbase, πραγματικά δεν έχετε άλλη επιλογή από το να παρέχετε τα δεδομένα.

Αλλά εάν ο σκοπός σας είναι να αγοράσετε μερικά bitcoin και να βγείτε, τότε μπορείτε επίσης να διαγράψετε τον λογαριασμό σας και να ζητήσετε από την εταιρεία να διαγράψει τα αρχεία σας – κάτι που είναι καθαρό θετικό για το απόρρητο και την κυριαρχία σας.

Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να περιμένετε από μια εταιρεία να σεβαστεί το οικονομικό σας απόρρητο σε σχέση με την κυβέρνηση.

Οι νομοθετικές αλλαγές μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και η δικαιοδοσία υπό την οποία λειτουργεί το Coinbase (η πολιτεία της Καλιφόρνια ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) μπορεί να αποκτήσει οποιαδήποτε δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Αυτό συμβαίνει πολύ σε σχέση με το IRS: τον Νοέμβριο του 2017, το Coinbase διατάχθηκε να ενημερώσει τον ταξί ποιοι χρήστες έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 $ σε ετήσιο όγκο συναλλαγών · εντός τεσσάρων μηνών, η αμερικανική ανταλλαγή έπρεπε επίσης να στείλει στο IRS πλήρη προσωπικά στοιχεία και αρχεία συναλλαγών των χρηστών που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα μεταξύ 2013 και 2015.

Εντολή Coinbase για ενημέρωση της IRS

Εάν ενδιαφέρεστε για το οικονομικό απόρρητο ως τρόπο προστασίας από τις ενέργειες μιας κυβέρνησης (η οποία κάποτε κατέσχεσε χρυσές εκμεταλλεύσεις), καθώς και την απληστία των ανθρώπων που ενδέχεται να προσπαθήσουν να σας κλέψουν ή να σας χαράξουν, τότε είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί με το ψηφιακό σας αποτύπωμα και τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που έχετε τοποθετήσει σε honeypots όπως το Coinbase.

Είναι καλύτερα να μεταφέρετε τα νομίσματά σας στο δικό σας πορτοφόλι,εκτελέστε έναν πλήρη κόμβο, μάθετε για τη διαχείριση UTXO και δοκιμάστε να συνδυάσετε το BTC σας με εφαρμογές όπως Πορτοφόλι Wasabi όποτε θέλετε να εξαλείψετε συνδέσμους προς τον αποστολέα και να αποκτήσετε κάποια εύλογη ευθύνη.

Το Bitcoin δεν είναι εντελώς ιδιωτικό, αλλά το Coinbase είναι ένα οικονομικό panopticon που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν και να παρακολουθούν το είδος του νομίσματος που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Σε ένα panopticon «ένας φύλακας μπορεί να δει κάθε κελί και τρόφιμος, αλλά οι τρόφιμοι δεν μπορούν να δουν στον πύργο». (πηγή)

εικόνα πύργου

Μιλώντας για παρακολούθηση και παρακολούθηση, το 2019 Coinbase απόκτηση εκκίνησης ανάλυσης blockchain Neutrino προκειμένου να παρακολουθούν καλύτερα τις συναλλαγές και να συσχετίζουν τα δεδομένα με άλλα άτομα και οντότητες.

Το πιο ανησυχητικό ζήτημα, εκτός του Orwellian χαρακτήρα του Coinbase, είναι ότι οι ιδρυτές του Neutrino έχουν συνδέσεις με την Hacking Team – μια εταιρεία που παρέχεται επιτήρηση τεχνολογία σε αυταρχικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Πληροφορίες για το Coinbase

Αυτές οι πληροφορίες αποκαλύπτουν πολλά για την εκτίμηση του Coinbase για φιλελεύθερες αξίες και την προστασία των ατόμων από την κρατική καταπίεση.

Το ασφαλέστερο είδος δεδομένων είναι εκείνο που δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία από κανένα τρίτο μέρος.

Όσον αφορά το Coinbase, είναι καλύτερο να θεωρείτε την πλατφόρμα ως απαραίτητο κακό και ένα μέρος που μπαίνετε και εξέρχεστε όποτε χρειαστείτε.

Ωστόσο, δεν συνιστάται να διατηρείτε τα νομίσματά σας σε οποιαδήποτε ανταλλαγή για λόγους που αφορούν το οικονομικό σας απόρρητο και την ασφάλεια των νομισμάτων σας.

Όποτε είστε έτοιμοι να μετακινήσετε τα bitcoin σας από το Coinbase και να απολαύσετε τα οφέλη της οικονομικής κυριαρχίας, Ο Billfodl είναι εδώ για να σας προσφέρει έναν ασφαλή και ανθεκτικό τρόπο διατήρησης των ιδιωτικών κλειδιών σας εκτός σύνδεσης και μακριά από τα μάτια των κακών ηθοποιών. Πριν αποφασίσετε, μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα μας.

Χρήστης που κρατάει το εικονίδιο επιλογών Α ή Β

συμπέρασμα

Ο τρόπος αποθήκευσης των νομισμάτων σας είναι ένα παιχνίδι ανταλλαγών.

Από τη μία πλευρά, η αποθήκευσή τους απαιτεί μάθηση σχετικά με τη διαχείριση κλειδιών (και αυτό παρουσιάζει τους δικούς της κινδύνους).

Από την άλλη πλευρά, ενώ είναι ευκολότερο να αφήσετε το Coinbase να κρατάει τα κέρματά σας, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό ξεπερνά τον σκοπό του Bitcoin.

Με την ομάδα εμπειρογνωμόνων μας εδώ στα Προσωπικά Προσωπικά Δεδομένα και στο Billfodl να σας καθοδηγούν, είναι δυνατό να διατηρήσετε τα κέρματά σας ασφαλή μόνοι σας.

Ας σας δείξουμε πώς…

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map