Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Όλα για την τεχνολογία Blockchain ׀ Οδηγός για αρχάριους

μπλοκ αλυσίδας

Τι είναι ένα Blockchain?

Το Blockchain είναι μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων ή ψηφιακό καθολικό συναλλαγών κρυπτογράφησης που μπορούν να δουν όλα τα μέρη του δικτύου.

Οι πιο πρόσφατες συναλλαγές καταγράφονται και προστίθενται για να σχηματιστούν ολοκληρωμένα μπλοκ με χρονολογική σειρά, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες στην αγορά να παρακολουθούν τις συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα χωρίς κεντρική τήρηση αρχείων. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο λαμβάνει ένα αντίγραφο του blockchain, το οποίο λαμβάνεται αυτόματα.

Το πρώτο blockchain που δημιουργήθηκε ποτέ δημιουργήθηκε το 2009 από τον Satoshi Nakamoto, με σκοπό την αποστολή πληρωμών ψηφιακά και ανώνυμα μεταξύ δύο μερών χωρίς να χρειαστεί ένας μεσάζων για την επαλήθευση της συναλλαγής.

Πώς λειτουργεί το Blockchain?

εικόνα blockchain

Το Blockchains είναι βασικά κοινόχρηστες βάσεις δεδομένων που περιέχουν καταχωρήσεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν και να κρυπτογραφηθούν.

Ένα μπλοκ είναι το νεότερο και αναπτυσσόμενο μέρος ενός blockchain. Καταγράφει πρόσφατες συναλλαγές έως ότου ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια, το μπλοκ μπαίνει στο blockchain ως μόνιμη βάση δεδομένων και δημιουργείται ένα νέο μπλοκ. Όλα τα μπλοκ στο blockchain συνδέονται με γραμμική και χρονολογική σειρά. Κάθε μπλοκ έχει τον κατακερματισμό του προηγούμενου μπλοκ. Το blockchain περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις και τα υπόλοιπα διαφόρων χρηστών, ξεκινώντας από το μπλοκ γένεσης έως το τελευταίο μπλοκ που θα ολοκληρωθεί.

Οι μπλοκ αλυσίδες είναι αμετάβλητες, πράγμα που σημαίνει ότι όταν εισάγονται νέα δεδομένα, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί. Παρόλο που τα δεδομένα δεν μπορούν να διαγραφούν, τα συγκατάθετα μέρη μπορούν να ενημερώσουν το blockchain και τα δεδομένα μπορούν να διανεμηθούν, αλλά δεν αντιγράφονται.

Το μέγεθος μιας blockchain αυξάνεται με κάθε κρυπτογραφική προσθήκη ενός μπλοκ και πιστεύεται από ορισμένους ότι δημιουργεί προβλήματα στην αποθήκευση και τον συγχρονισμό.

Ο κώδικας και το πλαίσιο πίσω από τα blockchains μπορεί να είναι μια ασφαλής, ψηφιακή εναλλακτική λύση έναντι των τραπεζικών υπηρεσιών και ένα χρήσιμο εργαλείο στις χρηματοοικονομικές διαδικασίες.

Όμως, παρά τις μεγάλες δυνατότητές του, η τεχνολογία blockchain βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν αποτυχίες στην ανάπτυξη τεχνολογίας και σε σφάλματα.

Πρωτόκολλο συναίνεσης

Το πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό ενός blockchain είναι το πρωτόκολλο συναίνεσης, το οποίο διασφαλίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο ακολουθούν τους κανόνες του δικτύου. Τα δύο πιο κοινά πρωτόκολλα συναίνεσης είναι ο αλγόριθμος Proof of Work (PoW) ή ο αλγόριθμος Proof of Stake (PoS).

Για blockchain που εκδίδουν cryptos, η συναίνεση υπαγορεύει τον τρόπο απελευθέρωσης νέων νομισμάτων από τα μπλοκ. Με το PoW, δημιουργείται ένα νέο crypto μέσω της εξόρυξης, μιας πολύπλοκης υπολογιστικής διαδικασίας και με το PoS, νέο crypto δίνεται στους χρήστες του δικτύου τοποθετώντας τους στα πορτοφόλια τους.

Κατανεμημένος υπολογισμός

εικόνα blockchain 2

Το Blockchain έχει μια ανθεκτική κατανεμημένη αρχιτεκτονική. Κάθε χρήστης ενός συγκεκριμένου blockchain που εκτελεί έναν πλήρη κόμβο στον υπολογιστή του πρέπει πρώτα να κατεβάσει ένα αντίγραφο ολόκληρου του blockchain. Μετά από αυτό, ο κόμβος μπορεί να εκτελεστεί ανεξάρτητα και να επικυρώσει νέες συναλλαγές σε όλο το δίκτυο.

Οι κόμβοι διατηρούν τα δεδομένα συναλλαγών σε ένα μπλοκ και βοηθούν στην επικύρωση της απόδειξης εργασίας για το μπλοκ. Μια βασική ιδέα του blockchain είναι η έλλειψη κεντρικού κόμβου που επεξεργάζεται και διανέμει τα δεδομένα, γεγονός που διασφαλίζει ότι το δίκτυο δεν θα καταρρεύσει εάν ένας κόμβος σταματήσει να λειτουργεί.

Τύποι Blockchains:

  • Δημόσιες μπλοκ αλυσίδων (χωρίς άδεια καθολικά) δεν έχουν περιορισμούς και επιτρέπουν σε κανέναν να συνεισφέρει στο καθολικό.
  • Ιδιωτικά Blockchains (εγκεκριμένα καθολικά) περιορίζονται μόνο σε συμμετέχοντες που προσκαλούνται από τους δημιουργούς του δικτύου.
  • Υβριδικές αλυσίδες (κοινοπραξίες blockchain) έχουν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά χαρακτηριστικά blockchain. Τα υβριδικά blockchains έχουν ένα σύνολο κανόνων, αλλά το δίκτυο διαχειρίζεται μια ομάδα συμφωνημένων οργανισμών αντί για μία οντότητα.

Cryptocurrencies και Blockchains

Η πρώτη αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση που δημιουργήθηκε ποτέ, το Bitcoin, γεννήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain. Από την εμφάνισή του, χιλιάδες κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία blockchain και κρυπτογραφία, διευκολύνοντας έτσι ασφαλείς και ανώνυμες συναλλαγές. Υπήρξε επίσης αύξηση του αριθμού των ανταλλαγών όπως το BitcoinRevolution.org, από τη δημιουργία του Bitcoin, καθιστώντας το εύκολο για τους ανθρώπους να αγοράζουν, να πωλούν και να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα.

Άλλες χρήσεις

έξυπνη σύμβαση

Το νόμισμα δεν είναι η μόνη εφαρμογή που μπορεί να βασιστεί σε blockchain. Η δημόσια πλατφόρμα Ethereum blockchain έκανε χρήση αυτής της τεχνολογίας και τη χρησιμοποιεί για να κάνει «έξυπνα συμβόλαια». Αυτά τα συμβόλαια είναι ψηφιακά συμβόλαια που παρακάμπτουν τις ενδιάμεσες υπηρεσίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή χρημάτων, περιουσιών και μετοχών με διαφανή και χωρίς συγκρούσεις τρόπο. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι σενάρια που εκτελούνται μόνα τους όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Διαβάστε περισσότερα για αυτά από το What Are Smart Contracts?

Η τεχνολογία προσελκύει όχι μόνο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστήρια, αλλά και άτομα από τη μουσική βιομηχανία, τις ασφαλιστικές συσκευές και τις συσκευές Internet of Things (IoT). Έχει προταθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψηφοφορία, εγγραφές όπλων και οχημάτων, ιατρικά αρχεία, ιδιοκτησία αεροσκαφών καθώς και συναλλαγές μέσω Coincierge Bitcoin Superstar.

Δεδομένης της δυνατότητάς του να απλοποιεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, νέα μοντέλα που βασίζονται σε blockchain έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν την αναποτελεσματική λογιστική και δαπανηρή πληρωμή στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Διστακτικοί στην αρχή, οι τράπεζες άρχισαν να ερευνούν πώς μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα διακανονισμού back-office για επεξεργασία συναλλαγών, μεταφορές και άλλες συναλλαγές με υψηλότερο ρυθμό, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα.

Ασφάλεια

ασφάλεια blockchain

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Northwest Passage Ventures, μιας εταιρείας που επενδύει σε εταιρείες τεχνολογίας blockchain, ο απλός σχεδιασμός του blockchain το καθιστά το πιο ασφαλές των τεχνολογιών.

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Για να μετακινήσει οτιδήποτε αξίας σε οποιοδήποτε είδος blockchain, το δίκτυο [των κόμβων] πρέπει πρώτα να συμφωνήσει ότι η συναλλαγή είναι έγκυρη, πράγμα που σημαίνει ότι καμία οντότητα δεν μπορεί να εισέλθει και να πει τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε ή δεν έγινε συναλλαγή. Για να το χακάρεις, δεν θα χρειαστεί απλώς να χαράξεις ένα σύστημα όπως σε μια τράπεζα…, θα έπρεπε να χαράξεις κάθε υπολογιστή σε αυτό το δίκτυο, ο οποίος πολεμάει να το κάνεις αυτό. “

Συνιδρυτής της Netscape και συνιδρυτής και γενικός συνεργάτης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Silicon Valley, Andreessen Horowitz, Marc Andreessen, επαίνεσε επίσης την τεχνολογία blockchain για την ικανότητά της να μεταφέρει με ασφάλεια πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή:

«Η πρακτική συνέπεια [… είναι…] για πρώτη φορά, ένας τρόπος για έναν χρήστη Διαδικτύου να μεταφέρει ένα μοναδικό κομμάτι ψηφιακής ιδιοκτησίας σε άλλο χρήστη Διαδικτύου, έτσι ώστε η μεταφορά να είναι ασφαλής και ασφαλής, όλοι γνωρίζουν ότι η μεταφορά έχει πραγματοποιηθεί και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της μεταφοράς. Οι συνέπειες αυτής της ανακάλυψης είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν. “

Ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κανένα υπάρχον σύστημα δεν είναι απρόσβλητο από το hacking.

Οι υπολογιστικοί πόροι είναι εξαιρετικά υψηλοί επειδή η τεχνολογία χρειάζεται πολλούς υπολογιστές για να βρει συναλλαγές και να κάνει ή να ανακαλύψει τα μπλοκ. Για να δοθεί στα πράγματα μια προοπτική, το blockchain του Bitcoin συγκεντρώνει μια υπολογιστική ισχύ που κυμαίνεται από 10 έως 100 φορές πολύ περισσότερο από όλα τα συνδυασμένα αγροκτήματα της Google.

«Και πάλι, [δεν] δεν μπορεί να πειραματιστεί, αλλά είναι πολύ καλύτερο από οτιδήποτε έχουμε βρει σήμερα», – Tapscott.

Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτήματα Blockchain

Οι κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στην εξοικονόμηση κόστους. Αυτό το σύστημα διευκολύνει την εσωτερική ροή των εργασιών στον επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των δαπανών, των λαθών και των καθυστερήσεων, οι οποίες συμβαίνουν συνήθως όταν ασχολούνται με παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης αρχείων.

Οι κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ακόλουθους τρεις τομείς:

Λογιστική

Τα λογιστικά συστήματα είναι πιο ακριβά για τη συντήρηση σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά καθολικά και μειώνει επίσης τον αριθμό του προσωπικού.

Σφάλματα

Οι κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών εξαλείφουν επαναλαμβανόμενα βήματα επιβεβαίωσης και έχουν πολύ λιγότερα σφάλματα λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένο.

Επεξεργασία

Λιγότερο κεφάλαιο θα διατηρηθεί σε εκκρεμείς συναλλαγές εάν ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση επεξεργασίας.

Η DLT σώζει επίσης τους μεσίτες από την τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων σε ασταθείς συναλλαγές. Η διαφάνεια των τεχνολογιών καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο και την εξοικονόμηση χρημάτων στο κόστος συμμόρφωσης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η κατάργηση σχεδόν όλης της ανθρώπινης εμπλοκής θα αποδειχθεί επωφελής για τις διασυνοριακές συναλλαγές, εξοικονομώντας χρόνο επειδή δεν επηρεάζεται από τη ζώνη ώρας και την επεξεργασία όλων των επιβεβαιώσεων των μερών σχετικά με την πληρωμή τους.

Περισσότερες χρήσεις

Επαληθεύστε την αυθεντικότητα

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να επιτρέψει στους χρήστες να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα και την προέλευση των προϊόντων τους, καθώς οι πληροφορίες που καταγράφονται στο καθολικό δεν μπορούν να παραβιαστούν και είναι εντελώς διαφανείς.

Η Verisart με έδρα τις ΗΠΑ δημιούργησε ένα σύστημα blockchain για την αγορά δημοπρασιών, που ονομάζεται P8Pass, το οποίο καταγράφει τις λεπτομέρειες των έργων τέχνης στο Bitcoin Blockchain. Η εταιρεία προσφέρει πιστοποιητικά με δυνατότητα blockchain σε γκαλερί που αποδεικνύουν την αυθεντικότητα των έργων τέχνης.

Η διαδικτυακή βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στον κόσμο και είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ειδικά ενόψει αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνολογία blockchain. Η έλευση του blockchain και των κρυπτονομισμάτων έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη πλατφόρμα τζόγου που ονομάζεται Bitcoin καζίνο. Ενώ αξιοποιείτε την τεχνολογία, τα καζίνο που βασίζονται σε blockchain και crypto προσφέρουν λύσεις σε υποκείμενα ζητήματα που μαστίζουν τη βιομηχανία τζόγου, όπως διαφάνεια, απόρρητο και γρήγορες πληρωμές.

Γρήγορες μεταφορές χρημάτων

γρήγορη μεταφορά χρημάτων

Οι διασυνοριακές πληρωμές έχουν πάντα μεγάλο χρόνο επεξεργασίας. Η τεχνολογία Blockchain έρχεται ως μια τέλεια λύση σε αυτό το σενάριο, καθώς πολλές τράπεζες και επεξεργαστές πληρωμών έχουν αναγνωρίσει τις δυνατότητές της. Το Ripple Network περιλαμβάνει εκατοντάδες κορυφαίες τράπεζες και υπηρεσίες πληρωμών που χρησιμοποιούν ή θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τεχνολογίες βασισμένες σε blockchain που διευκολύνουν ταχύτερες μεταφορές. MoneyGram ακόμη και άρχισε να χρησιμοποιεί το διακριτικό XRP για τις συναλλαγές του αρκετά πρόσφατα.

Τεχνολογικός γίγαντας IBM δημιούργησε μια τραπεζική λύση για διασυνοριακές συναλλαγές, βασισμένη επίσης στο Blockchain.

Θέματα

Ακόμα κι αν υπάρχει μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία τώρα με blockchain, η τεχνολογία είναι ακόμα νέα και υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν μπορέσουμε να την χρησιμοποιήσουμε πλήρως στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

συμπέρασμα

Η τεχνολογία Blockchain προσφέρει πολλά οφέλη και τα μέσα για τη δημιουργία ευέλικτων και ασφαλών επιχειρήσεων και λειτουργιών. Απομένει να δούμε αν οι εταιρείες θα επιτύχουν στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας και θα παράγουν υπηρεσίες και αντικείμενα που θα ενδιαφέρουν τους πελάτες. Μέχρι στιγμής, η ζήτηση για υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain αυξάνεται και η τεχνολογία εξελίσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Θα έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως χάρη σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη λίστα εφαρμογών πραγματικού κόσμου. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για τους ανθρώπους να αναπτύξουν και να κυριαρχήσουν στις πολλές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας.

Η τεχνολογία Blockchain έχει ατελείωτες πιθανές εφαρμογές. Προς το παρόν, ορισμένες από τις εν λόγω εφαρμογές βρίσκονται ακόμη σε αναπτυξιακά στάδια ή σε λειτουργία beta. Όλο και περισσότεροι επενδυτές χύνουν χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες blockchain, οπότε δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν οι κατανεμημένες υπηρεσίες καθολικών θα γίνουν προϊόντα mainstream σε λίγα χρόνια.

Προτεινόμενη εικόνα: innominds.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me