Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Τάσεις Blockchain: Τι πρέπει να περιμένουμε από το 2021;

μπλοκ αλυσίδας

Η τεχνολογία Blockchain έχει προχωρήσει πολύ από την έλευση του cryptocurrency πριν από 12 χρόνια. Αν και η τεχνολογία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά για αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, έχει την ικανότητα εφαρμογής σε ευρύτερες περιπτώσεις χρήσης από απλά νομίσματα. Πράγματι, η τεχνολογία έχει υιοθετηθεί για πολλούς άλλους σκοπούς, και αυτή η υιοθέτηση συνεχίζεται. Αυτό το άρθρο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η αγορά blockchain έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου και γιατί είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη μεγαλύτερο το 2021.

Η αγορά Blockchain έχει αυξηθεί σημαντικά

unsplash.comunsplash.com

Δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν ως η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain, πολλοί άλλοι τομείς το έχουν αγκαλιάσει. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νόμιμα και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία φέρνει πολλά πλεονεκτήματα στον πίνακα που σχετίζονται με τον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν ταχύτητα, ευκολία, μείωση κόστους και διαφάνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain το καθιστούν συναφές σε πολλές βιομηχανίες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, για την πραγματοποίηση πληρωμών, όπως με κρυπτονομίσματα, υπάρχει ταχύτητα και χαμηλές χρεώσεις, ειδικά με altcoin. Κάποιος μπορεί να στείλει εκατομμύρια δολάρια σε δευτερόλεπτα, και θα κοστίσει μόνο μερικά λεπτά. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή από παλιές μεθόδους πληρωμής που χρεώνουν ποσοστά του ποσού και ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Οι επιχειρήσεις σήμερα προσπαθούν να εξοικονομήσουν κόστος και χρόνο, μεγιστοποιώντας το κέρδος, κάτι που τους οδηγεί στην τεχνολογία. Οι τάσεις του blockchain υποδηλώνουν ότι αυτή η έλξη των επιχειρήσεων δεν επιβραδύνεται και το 2021 θα μπορούσε να είναι ένα έτος στο οποίο μπορεί να αναμένεται μια πολύ ευρύτερη υιοθέτηση.

Τομείς που έχουν εισέλθει στην αγορά Blockchain

Πληρωμή

Ένας τομέας που έχει εγκατασταθεί πραγματικά στην αγορά blockchain είναι ο κλάδος των πληρωμών. Μέχρι στιγμής, η πληρωμή βάσει blockchain έχει γίνει πολύ συνηθισμένη με ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, το Ethereum και πολλά άλλα. Η χρήση stablecoin, μια ομάδα κρυπτονομισμάτων με σχετική σταθερότητα, γίνεται ακόμη πιο κοινή. Αυτά τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν στους χρήστες την ταχύτητα και την προσβασιμότητα που παρέχει το blockchain και, ταυτόχρονα, χαμηλή μεταβλητότητα, καθώς συνδέονται με νομίσματα fiat, όπως το USD.

πληρωμή blockchainunsplash.com

Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας

Ένας άλλος τομέας της παγκόσμιας οικονομίας που έχει επίσης εισέλθει σε αυτήν την αγορά είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα τυπικό έργο blockchain που προσφέρει αυτήν την υπηρεσία είναι το VeChain. Με τα διακριτικά VET και τα token VTHO, το έργο διακόπτει τα παραδοσιακά μοντέλα αλυσίδας εφοδιασμού και φέρνει διαφάνεια, μείωση κόστους και ταχύτητα στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού. Το VeChain θέτει επίσης τον έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας στα χέρια ατόμων και όχι στον κεντρικό έλεγχο.

Μια τέτοια εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας παρατηρείται στη γεωργία και ακόμη και στον τομέα των κοσμημάτων. Το 2020, μια μάρκα κοσμημάτων με τεχνολογία blockchain, η KIM Diamond, κυκλοφόρησε τη ναυαρχίδα της και τη σειρά κοσμημάτων. Η μάρκα χρησιμοποιεί blockchain για να ρυθμίσει την ολοκλήρωση των χαλαρών ορυκτών πόρων διαμαντιών. Η ουσία είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να αποτραπεί η απάτη στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Στη γεωργία, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας εξασφαλίζει διαφάνεια και αποτρέπει τη σπατάλη προϊόντων, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού γίνεται ταχύτερη. Αυτό ενισχύει την αποτελεσματικότητα στη διανομή γεωργικών προϊόντων και μειώνει τις ελλείψεις τροφίμων λόγω σπατάλης κατά τη διανομή. Αυτές είναι μερικές μόνο εφαρμογές που είναι πλέον διαθέσιμες στην αγορά blockchain.

Χρηματοδότηση

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή το DeFi δεν είναι πλέον νέα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα και οι επενδυτές συνεχίζουν να το ακολουθούν. Τα διακριτικά και ανταλλαγές DeFi λειτουργούν με αποκεντρωμένο τρόπο χωρίς κεντρικές αρχές. Αυτό δίνει στα άτομα τη δύναμη να διαχειρίζονται το οικοσύστημα και είναι ένα από τα πράγματα που οδήγησαν στη φαινομενική ανάπτυξη του δικτύου Ethereum το 2020.

Τομείς που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη

μπλοκ αλυσίδαςunsplash.com

Παρόλο που η τεχνολογία blockchain έχει υιοθετηθεί για ορισμένες περιπτώσεις χρήσης, υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για να καλύψουμε. Μερικοί από τους τομείς που εξακολουθούν να είναι πιθανοί τομείς για την τεχνολογία περιλαμβάνουν:

Ψηφοφορία

Το ζήτημα της εκλογικής απάτης είναι σημαντικό στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε ορισμένες ανεπτυγμένες. Ένας από τους τρόπους που έχουν προταθεί ως λύση σε αυτό είναι η χρήση του blockchain στην ψηφοφορία. Ακόμα κι αν υπήρξαν κάποιες δοκιμές, εξακολουθεί να μην είναι πολύ αποδεκτή, καθώς υπάρχουν ακόμη μερικές προσαρμογές που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, αυτός είναι ένας βασικός τομέας που μπορεί να φέρει επανάσταση με αυτήν την τεχνολογία.

Διακυβέρνηση

Το Blockchain μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη διακυβέρνηση. Αυτός θα είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την απάτη και να διασφαλίσετε τη διαφάνεια στη χρήση χρημάτων, καθώς τα αρχεία blockchain είναι ανεξίτηλα και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν. Εάν ο κόσμος είναι σοβαρός για τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση, τότε η χρήση του blockchain για το σκοπό αυτό πρέπει να είναι στο τραπέζι και θα μπορούσε τελικά να γίνει πραγματικότητα.

Τι να περιμένετε το 2020

Το 2020, αν και μια δύσκολη χρονιά, ήταν επίσης μια χρονιά γεμάτη με την υιοθέτηση τεχνολογίας όπως το blockchain. Το 2021, αυτή η υιοθέτηση είναι πιθανό να αυξηθεί σε μεγαλύτερα ύψη, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν να διερευνούν τρόπους για τη μείωση του κόστους, την εξοικονόμηση χρόνου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Η πανδημία COVID-19 έχει επίσης επιβαρύνει τις επιχειρήσεις το 2020, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν τέτοιες τεχνολογικές λύσεις, ακόμη περισσότερο, φέτος. Καθώς τα πάντα ψηφιοποιούνται για να συμβαδίζουν με τους μετασχηματισμούς της ψηφιακής εποχής, η τεχνολογία blockchain θα είναι στην πρώτη γραμμή και η αποδοχή της είναι πιθανό να αυξηθεί μόνο.

συμπέρασμα

Η τεχνολογία Blockchain έχει διανύσει πολύ δρόμο από απλά κρυπτονομίσματα σε άλλους τομείς, όπως διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού, χρηματοδότηση και πληρωμές. Ωστόσο, περισσότεροι τομείς πρέπει να το υιοθετήσουν για να το καταστήσουν παγκόσμια κυρίαρχη τεχνολογία. Το 2021 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σημαντική κλιμάκωση της υιοθέτησης. Περισσότερες επιχειρήσεις και ακόμη και κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση των συστημάτων τους σε διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μείωση κόστους.

Προτεινόμενη εικόνα: unsplash.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me