Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Ιστορικά διαγράμματα τιμών σιδηρομεταλλεύματος – Ιστορικό τιμών σιδηρομεταλλεύματος

Το σιδηρομετάλλευμα είναι ένα από τα πιο κοινά στοιχεία στο φλοιό της γης. Το σιδηρομετάλλευμα είναι βράχος από τον οποίο μπορεί να εξαχθεί ο μεταλλικός σίδηρος. Τα μεταλλεύματα σιδήρου είναι συνήθως πλούσια σε οξείδια σιδήρου και μπορούν να βρεθούν σε διάφορα χρώματα, όπως σκούρο γκρι, μοβ, κόκκινο σκουριά ή έντονο κίτρινο. Οι κύριοι τύποι σιδηρομεταλλεύματος είναι ο αιματίτης και ο μαγνητίτης. Το Taconite είναι ένα σιδηρομετάλλευμα κατώτερης ποιότητας. Από μόνη της, ο σίδηρος δεν είναι αρκετά ισχυρός για κατασκευαστικούς σκοπούς και για την κατασκευή άλλων αντικειμένων, επομένως ο ακατέργαστος σίδηρος αναμιγνύεται με άλλα στοιχεία, όπως μαγγάνιο, βολφράμιο, νικέλιο, χρώμιο και βανάδιο για καλύτερα αποτελέσματα. Ο χάλυβας από σίδηρο χρησιμοποιείται στην κατασκευή, την κατασκευή, τον κλάδο αυτοκινήτων και πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

 

Εκτιμάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 110 δισεκατομμύρια τόνους αποθέματος σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο μεταφράζεται σε 27 δισεκατομμύρια τόνους σιδήρου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μεταλλεύματος είναι τακονίτης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Lake Superior του Μίσιγκαν.

 

Πώς λειτουργεί η αγορά σιδηρομεταλλεύματος:

 

Το σιδηρομετάλλευμα είναι θεμελιώδες συστατικό της παγκόσμιας βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα. Περίπου το 98% του μεταλλευμένου μεταλλεύματος χρησιμοποιείται για την κατασκευή χάλυβα. Πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Βραζιλίας, που κυριαρχούν στο μερίδιο αγοράς των εξαγωγών.

 

Τα ορυχεία στο Μίσιγκαν και στη Μινεσότα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ορυχεία των ΗΠΑ δημιούργησαν 48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιδηρομεταλλεύματος το 2019. Η Αυστραλία παρήγαγε 930 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία με 480 εκατομμύρια τόνους. Το 2019, οι παγκόσμιες τιμές σιδηρομεταλλεύματος ήταν κατά μέσο όρο 112,15 $ ανά τόνο, η οποία αυξήθηκε κατά 21%, από 93 $ ανά τόνο το 2018. Οι τιμές ήταν 88 $ ανά τόνο από τον Μάρτιο του 2020.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των σιδηρομεταλλεύματος?

 

Ο λόγος για την κατάρρευση των τιμών του σιδήρου οφείλεται κυρίως στην πτώση της ζήτησης χάλυβα από την Κίνα, καθώς αγοράζουν περίπου τα δύο τρίτα της θαλάσσιας προμήθειας σιδηρομεταλλεύματος, η οποία προωθεί σημαντικούς παραγωγούς όπως η BHP Billiton (BHP), το Ρίο Tinto (RIO) και Vale (VALE). Αυτές οι εταιρείες έχουν επίσης πρόσβαση σε καταθέσεις σιδηρομεταλλεύματος χαμηλού κόστους και επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας. Η αγορά έχει μετακινηθεί σε υπερπροσφορά, λόγω της αυξημένης παραγωγής, η οποία ανάγκασε τα ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος υψηλού κόστους να μειώσουν την παραγωγή ή να διπλώσουν.

Χρήσεις σιδήρου:

1: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χάλυβα και χρησιμοποιείται επίσης στην πολιτική μηχανική, για δοκούς, οπλισμένο σκυρόδεμα κ.λπ..

2: Ο σίδηρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χάλυβα κράματος, όπως χάλυβες άνθρακα, με πρόσθετα όπως νικέλιο, βανάδιο, χρώμιο, μαγγάνιο και βολφράμιο.

3: Ο σίδηρος χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή γεφυρών, πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας, αλυσίδων ποδηλάτων, εργαλείων κοπής και βαρελιών τουφεκιών.

4: Ο χυτοσίδηρος περιέχει 3–5% άνθρακα. Χρησιμοποιείται για βαλβίδες, σωλήνες και αντλίες.

5: Οι καταλύτες σιδήρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία Haber για την παραγωγή αμμωνίας.

6: Οι μαγνήτες μπορούν να κατασκευαστούν από αυτό το μέταλλο και τα κράματα και τις ενώσεις του.

 

Φυσικές ιδιότητες του σιδήρου:

1 Σκουριάζει στον υγρό αέρα, αλλά όχι στον ξηρό αέρα.

2: Όντας μέταλλο, είναι μαγνητικής φύσης.

3: Σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό το μέταλλο βρίσκεται σε μορφή φερρίτη ή α-μορφή.

4: Στους 910 ° C, αλλάζει σε γ-σίδηρο, το οποίο είναι πολύ πιο μαλακό στη φύση.

5: Λιώνει στους 1.536 ° C και βράζει στους 2.861 ° C.

6: Διαλύεται εύκολα σε αραιά οξέα.

Γιατί ο σίδηρος θεωρείται διαφορετικός από άλλα στοιχεία?

Η διαφορά είναι ο αριθμός των πρωτονίων που βρίσκονται στον πυρήνα των ατόμων. Ο αριθμός των πρωτονίων καθιστά κάθε στοιχείο μοναδικό. Αυτοί οι αριθμοί χρησιμοποιούνται για να τους οργανώσετε στον περιοδικό πίνακα. Ο αριθμός των πρωτονίων που βρίσκονται στα άτομα ενός στοιχείου ονομάζεται ατομικός αριθμός. Στον περιοδικό πίνακα, αυτός ο αριθμός βρίσκεται πάνω από το σύμβολο του στοιχείου. Ο σίδηρος έχει 26 πρωτόνια, οπότε ο ατομικός του αριθμός είναι 26. Το γεγονός ότι ο σίδηρος έχει 26 πρωτόνια στον πυρήνα του είναι αυτό που τον καθιστά σίδηρο. 

 

Πώς παράγεται το σιδηρομετάλλευμα? 

Υπάρχουν 3 βήματα για την κατασκευή σιδήρου:

1: Εξαγωγή 

2: Διύλιση 

3: Κατασκευή

 

1: Εξαγωγή 

Τα περισσότερα μεταλλεύματα σιδήρου εξορύσσονται σε ορυχεία επιφανείας ή σε ορυχεία ανοιχτού λάκκου. Κανονικά, τα βαριά μηχανήματα αφαιρούν το άνω στρώμα της γης σε μια ευρεία περιοχή, εκθέτοντας τα μεταλλεύματα σιδήρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ανθρακωρύχοι σκάβουν άξονες στη γη, με πλευρικές σήραγγες που τους επιτρέπουν να ακολουθούν τις φλέβες του μεταλλεύματος. Μόλις το ακατέργαστο μετάλλευμα αφαιρεθεί από το έδαφος, φορτώνεται σε φορτηγά και στη συνέχεια το υλικό απορρίπτεται σε θραυστήρες pit.

 

2: Διύλιση:

Οι μηχανές θραύσης λάκκων συνθλίβουν το μετάλλευμα και διαχωρίζουν το σίδερο από μολυσματικές ουσίες, όπως άμμο και πηλό. Οι καλύτερες ποιότητες μεταλλεύματος σιδήρου έχουν περιεκτικότητα σε σίδηρο κοντά στο 70% και συνήθως απαιτούν λιγότερη επεξεργασία. 

Τα μεταλλεύματα χαμηλότερης ποιότητας απαιτούν σπάνια περαιτέρω μεθόδους ραφιναρίσματος, που αναφέρονται ως ωφελούμενα: 

Περαιτέρω σύνθλιψη και πλύσιμο των μεταλλευμάτων αφαιρεί περισσότερη άμμο και πηλό.

Μαγνητικός ο διαχωρισμός χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό του σιδήρου από την άμμο και τον πηλό

Παλετοποίηση είναι μια διαδικασία μετατροπής του σιδήρου σε σφαιρίδια.

Συγχρονισμός είναι μια διαδικασία θέρμανσης μεταλλευμάτων σιδήρου σε ημι-λιωμένη μάζα.

 

3: Κατασκευή:

Ο σίδηρος παράγεται συνήθως σε χαλύβδινες δομές σε σχήμα πύργου, που ονομάζονται υψικάμινοι. Σιδηρένιο μετάλλευμα, πυροσυσσωματωτής, οπτάνθρακας και ασβεστόλιθος χύνονται στην κορυφή του κλιβάνου και ζεστός αέρας εκτοξεύεται στον κλίβανο από τον πυθμένα.

Ο θερμός αέρας αντιδρά με τον άνθρακα στο κοκ για να παράγει μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα στη συνέχεια αντιδρά με το σιδηρομετάλλευμα για να παράγει καθαρό σίδηρο και διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, το λιωμένο σίδερο βυθίζεται στο κάτω μέρος του κλιβάνου, ενώ η σκωρία που παράγεται από τον ασβεστόλιθο αντιδρά με τις υπόλοιπες ακαθαρσίες επιπλέει στην κορυφή. Το σίδερο και η σκωρία αφαιρούνται ξεχωριστά από τον κλίβανο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me