Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Πρόβλεψη τιμής σόγιας Q4 2020: Οι αγοραστές χρεώνονται, καθώς οι 100 μηνιαίες διακοπές SMA

Η σόγια, που είναι ένα εμπόρευμα, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, ήταν πολύ ευμετάβλητα για περίπου μια δεκαετία, από το 2003 έως το 2013. Υπήρξαν μερικές τεράστιες αυξήσεις, ακολουθούμενες από σημαντικές μειώσεις, για διάφορους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω, καθώς υπήρχαν φορές το 2012, όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στις ΗΠΑ έφτασαν τα $ 1780. Η δράση των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας ήταν πολύ πιο ήρεμη την τελευταία δεκαετία, με προκατάληψη προς τα κάτω, όπως συνέβη με τα περισσότερα εμπορεύματα.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν βοήθησε την κατάσταση, αλλά από τον Ιούνιο έχουμε δει μια αύξηση των τιμών της σόγιας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας: η ZS κέρδισε περίπου 350 $ και σπάει πάνω από τους κινούμενους μέσους όρους, κάτι που χρωματίζει μια πραγματικά αισιόδοξη εικόνα για το εγγύς μέλλον , αν και υπάρχει ένα άλλο σημαντικό επίπεδο που πρέπει να ξεπεραστεί στα 1.200 $, εάν η ανοδική ορμή πρόκειται να συνεχιστεί.

Πρόσφατες αλλαγές στην τιμή της σόγιας

Περίοδος Αλλαγή ($) Αλλαγή %
30 μέρες +111 +10,4%
3 μήνες +348 +41,8%
6 μήνες +283 +31,4%
1 χρόνος +318 +36,8%
3 χρόνια +712 +155%

 

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της σόγιας  

Η προσφορά και η ζήτηση είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα εμπόρευμα θα εκτιμηθεί ή θα υποτιμηθεί. Η πλευρά της προσφοράς αποφασίζεται από την παραγωγή, κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και σε μικρότερο βαθμό στην Αργεντινή, την Κίνα και την Ινδία. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται υπό την επήρεια El Nino / El Nina, επομένως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή και τον εφοδιασμό. Η ζήτηση συνήθως καθορίζεται από την κατανάλωση στην κινεζική κτηνοτροφία, καθώς η σόγια χρησιμοποιείται τόσο ως ζωοτροφή όσο και ως βιοκαύσιμα. 

Οσπριο της άπω ανατολής Πρόβλεψη: Q4 2020 Οσπριο της άπω ανατολής Πρόβλεψη: 1 Έτος Οσπριο της άπω ανατολής Πρόβλεψη: 3 χρόνια
Τιμή: 84 $ – 1.200 $

Προγράμματα οδήγησης τιμών: Choppy Trading Range, Ενίσχυση της ασφάλειας σε καταφύγιο σε χρυσό, Bullish Bitcoin (θετική συσχέτιση).

Τιμή: 1.000 $ 

Προγράμματα οδήγησης τιμών: Bullish Breakout, Υποστήριξη Double Bottom

                                                                      

Τιμή: 1.300-1.400 $

Προγράμματα οδήγησης τιμών: Ολοκλήρωση προτύπου W, ολοκλήρωση προτύπου ABCD, αναπήδηση υποστήριξης άνω του Fibonacci 61,8%

Ζωντανό διάγραμμα σόγιας

ΟΣΠΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

 

Πρόβλεψη τιμών σόγιας για τα επόμενα 5 χρόνια

Παρόμοιο με το καλαμπόκι και το σιτάρι, Η παραγωγή σόγιας εξαρτάται από τον καιρό. Ωστόσο, οι κύριες χώρες παραγωγής βρίσκονται στην Ανατολική Ακτή της Αμερικής, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή, οι οποίες υπόκεινται στις επιπτώσεις της Λα Νίνα, η οποία είναι παρόμοια με την Ελ Νίνο στην Δυτική Ακτή του Ειρηνικού. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή των καλλιεργειών. Οι προβλέψεις είναι ότι η Αμερική θα έχει μια περίοδο κρύου ξηρού, λόγω αυτών των καιρικών φαινομένων, που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η τιμή της σόγιας μετατράπηκε σε πολύ ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες. Αλλά αυτός είναι ένας εποχιακός παρά παρά ένας μακροχρόνιος παράγοντας.

ο ζήτηση από την Κίνα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, καθώς η παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί στην Κίνα τις τελευταίες 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να το κάνει, καθώς η χώρα εξελίσσεται περαιτέρω. Η κινεζική οικονομία έπεσε σε ύφεση στις αρχές του 2020, λόγω του κοροναϊού, αλλά έχει ανακάμψει αρκετά καλά από τα τέλη του 2ου τριμήνου, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση κρέατος και σόγιας έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές σόγιας από τον Ιούνιο. Ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης αυξάνεται, οπότε η ζήτηση θα είναι υψηλή από την Κίνα.    

Η σόγια χρησιμοποιείται επίσης για βιοκαύσιμα, όπως το καλαμπόκι. Αυτό σημαίνει ότι όταν αυξάνεται η τιμή του αργού πετρελαίου, αυξάνεται επίσης η ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα, όπως και η ζήτηση για σόγια, η οποία οδηγεί και πάλι σε υψηλότερες τιμές. Η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου έχει αυξήσει τις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, αν και ο νέος γύρος κλειδώματος το φθινόπωρο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση καυσίμων, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, ελπίζω. Το δολάριο ΗΠΑ είναι επίσης ένας παράγοντας, δεδομένου ότι η σόγια εμπορεύεται σε USD, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το USD εξασθενεί, η τιμή της σόγιας αυξάνεται. Το δολάριο ΗΠΑ ήταν αρκετά αδύναμο από τον Μάρτιο, γεγονός που είναι ένας άλλος λόγος για την άνοδο των γεωργικών προϊόντων, όπως η σόγια.   

Τεχνική Ανάλυση – Θα λήξει η πρόσφατη αύξηση στα 50 SMA για τις τιμές σόγιας?

Κρίνοντας από το μηνιαίο διάγραμμα, οι μελλοντικές τιμές των ΗΠΑ σόγιας διαπραγματεύθηκαν πλαγίως τη δεκαετία του 1990. Αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι το 2006, αλλά η προκατάληψη ήταν ανοδική, όπως φαίνεται από τα άλματα του 1997 και του 2003-04. Αλλά η τιμή μειώθηκε τελικά, καθώς οι λόγοι για τα άλματα δεν είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αλλά η πραγματική αύξηση ξεκίνησε το 2006 και οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν στα 1.660 $. Όμως, η ανατροπή μειώθηκε αμέσως πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, σηματοδοτώντας ότι κάτι μεγάλο θα ερχόταν. Η πτώση έληξε στον κινούμενο μέσο όρο στο μηνιαίο διάγραμμα και η ανοδική δυναμική αυξήθηκε ξανά, στέλνοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας των ΗΠΑ: ZS στα 1.790 $ έως το 2012.

Όλοι οι κινητοί μέσοι όροι έχουν σπάσει τώρα

 Οι ανοδικοί χρόνοι έχουν τελειώσει για τα εμπορεύματα από το 2011-12 και είδαμε την τιμή να αντιστρέφεται το 2012. Αλλά η σημαντική πτώση ήρθε το 2014, καθώς το δολάριο ΗΠΑ έγινε ανοδικό εκείνο το έτος. Αλλά το 200 SMA (μωβ) διατηρήθηκε ως υποστήριξη για τις τιμές της σόγιας, στα 850 $ περίπου, και η τιμή αναπήδησε από αυτόν τον κινούμενο μέσο όρο στο μηνιαίο γράφημα. Η ανάκαμψη έφτασε στα 1.200 $ και παρέμεινε εκεί, παραμένοντας bearish από τότε έως το 2ο τρίμηνο του 2020. Το 50 SMA (κίτρινο) παρείχε αντίσταση το 2018 και καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2019 το 200 SMA λειτούργησε ως αντίσταση. Όμως, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 η τιμή έγινε ανοδική για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω και έχει σπάσει πάνω από τους κινούμενους μέσους όρους, αν και αντιμετωπίζει τώρα την προηγούμενη αντίσταση στα 1.200 $.

 Η ανοδική κίνηση γίνεται δυναμική 

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, το 200 SMA διατηρεί την πίεση προς τα κάτω για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στις ΗΠΑ, παρέχοντας αντίσταση κατά τη διάρκεια της απόσυρσης υψηλότερα από το 2018. Στο κάτω μέρος, μια περιοχή στήριξης έχει διαμορφωθεί περίπου 800 $, όπου η τιμή διατηρήθηκε αρκετές φορές. Ωστόσο, από τον Ιούνιο, η τιμή έχει αυξηθεί, σπάζοντας όλους τους κινούμενους μέσους όρους και προς το παρόν κατευθύνεται προς 1.200 $. Εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας σπάσουν αυτό το επίπεδο, η ανοδική δυναμική θα συνεχιστεί περαιτέρω. Διαφορετικά, ενδέχεται να δούμε μια επιστροφή στο SMA 200.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me