Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Πρόβλεψη τιμής Platinum για το 2021: καθοριστικός χρόνος για τους αγοραστές στο 100 SMA

Τόσο η πλατίνα όσο και το ασήμι είχαν καλύτερη απόδοση από τον χρυσό το 2020 και μέχρι στιγμής διατηρούν αυτήν την τάση το 2021. Όπως προβλέψαμε στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, η πλατίνα έφτασε στο 100 SMA στο ημερήσιο γράφημα, αφού συνέχισε την ανοδική της δυναμική. Την προηγούμενη δεκαετία, η πλατίνα υστερούσε σε σχέση με άλλα μέταλλα ασφαλών καταφυγίων, διατηρώντας μια πτωτική τάση, αν και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πλατίνα λειτουργούσε ως εμπόρευμα περισσότερο από ένα ασφαλές καταφύγιο. Η συντριβή στην πλατίνα το 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερη από ό, τι για τον χρυσό και το ασήμι, με την πλατίνα να χάνει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας της.

Έτσι, η εικόνα δεν φαινόταν πολύ φωτεινή για αυτό το πολύτιμο μέταλλο και η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ξέσπασε ο κοροναϊός στην Κίνα και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο έστειλε τα πάντα να καταρρέουν. Όμως, έκτοτε η πλατίνα ήταν ανοδική, σε αντίθεση με τον χρυσό που ήταν ανοδικός από τον Μάρτιο. Το XPT / USD έχει διατηρήσει την ανοδική πορεία, παρά τα κρυπτονομίσματα που κλέβουν την κατάσταση ασφαλούς καταφυγίου από πολύτιμα μέταλλα. Ωστόσο, η πλατίνα αντιμετωπίζει ορισμένα τεχνικά εμπόδια ακριβώς πάνω από την τρέχουσα τιμή, οπότε θα δούμε αν οι αγοραστές θα είναι αρκετά ισχυροί για να αυξήσουν την ανοδική τάση περαιτέρω, ή εάν η πλατίνα θα ενταχθεί στο χρυσό στο πτωτικό της ταξίδι.

Ρεύμα πλατίνα Τιμή: $

Πρόσφατες αλλαγές στην τιμή της πλατίνας

Περίοδος Αλλαγή ($) Αλλαγή %
6 μήνες +129 +12,9%
1 χρόνος +165 +17,1%
3 χρόνια +171 +17,9%
5 χρόνια +213 +23,3%
Από το 200 +1,185 +266%

 

Το Platinum ήταν μερικές φορές πιο ακριβό από το χρυσό, αν και η συντριβή του 2008 ήταν επιζήμια για αυτό το μέταλλο. Αλλά ενώ ο χρυσός ήταν αρκετά ανοδικός κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο πλατίνας ήταν bearish. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν η μετάβαση από την πλατίνα στο παλλάδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο εκπομπών Volkswagen, όπου η πλατίνα είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί στα συστήματα εξάτμισης, απολύοντας τον προηγούμενο διευθυντή Martin Winterkorn. Έτσι, ως εμπόρευμα, η πλατίνα είναι επιρρεπής στην προσφορά και τη ζήτηση.

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης παλλαδίου, η οποία σχετίζεται κάπως με την πλατίνα, συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης για το τελευταίο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Όμως, από τον Μάρτιο του 2020 η πλατίνα είχε μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ το παλλάδιο δεν έχει ανακτήσει τις απώλειές του από τον Μάρτιο ακόμη. Αυτά τα δύο μέταλλα μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλείς παράδεισοι και εμπορεύματα – με άλλα λόγια, περιουσιακά στοιχεία κινδύνου – οπότε πρέπει να προσδιοριστεί ποια είναι η περίπτωση για την ανταλλαγή τους, και αυτή τη στιγμή η πλατίνα ενεργεί ως εμπόρευμα και τα εμπορεύματα έχουν αυξηθεί υψηλότερα Πρόσφατα.

 

Platinum – Περίληψη προβλέψεων

Πρόγνωση πλατίνας: H1 2021

Τιμή: 1.600 $ – 1.650 $

Προγραμματιστές τιμών: Συσχέτιση USD, Risk Sentiment, Covid-19

Πρόγνωση πλατίνας: 1 έτος

Τιμή: 1.350 $ – 1.400 $

Προγραμματιστές τιμών: Συναίσθημα κινδύνου, τεχνικά στοιχεία, συσχέτιση USD

Πρόγνωση πλατίνας: 3 χρόνια

Τιμή: 2.000 $

Προγράμματα οδήγησης τιμών: Μείωση ζήτησης, μακροπρόθεσμα τεχνικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 

Ζωντανό γράφημα Platinum

 

Πρόβλεψη τιμής πλατίνας για τα επόμενα 5 χρόνια

Το Platinum γνώρισε κάποια απίστευτη μεταβλητότητα και κάποιες σημαντικές κινήσεις το 2020, λόγω του κοροναϊού και των σχετικών κλειδαριών, οι οποίες κατέστησαν σημαντικές τις παγκόσμιες οικονομίες να συρρικνωθούν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ξανά το τρίτο τρίμηνο, και μέχρι τώρα, επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς οι περιορισμοί συνεχίζονται . Έτσι, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της πλατίνας. Ωστόσο, λόγω του ευρέος φάσματος εφαρμογών του σε διαφορετικές βιομηχανίες, αναμένεται περαιτέρω ανοδική τάση στην πλατίνα, καθώς η ζήτηση για το λευκό μέταλλο συνεχίζει να αυξάνεται, μετά την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Αγορά συναισθήματος για πλατίνα κατά τη διάρκεια του COVID-19

Φαίνεται ότι η πλατίνα και τα ασφαλή καταφύγια έχουν αποκλίνει, καθώς ο χρυσός ήταν αρκετά ανοδικός κατά την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι τιμές της πλατίνας μειώθηκαν. Το συναίσθημα ήταν ως επί το πλείστον θετικό για ασφαλή καταφύγια από το τέλος της κρίσης του 2008. Η παγκόσμια οικονομία άρχισε να αφήνει πίσω την οικονομική κρίση 2008-09, αλλά οι ακόλουθες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, που συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 2010, διατηρούσαν ασφαλή καταφύγια στη ζήτηση. Ωστόσο, η πλατίνα ήταν διαφορετική. άρχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνέχισε αυτήν την τάση μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια, η πτώση μετατράπηκε σε συντριβή, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, καθώς το δολάριο ΗΠΑ ανέβηκε και το κλίμα για τα εμπορεύματα συνετρίβη, μετά το κλείσιμο της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του οικονομική ύφεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, η ανοδική ανατροπή από τα μέσα Μαρτίου ήταν εντυπωσιακή. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ξεπεράσει τον χρυσό και το ασήμι, καθώς και άλλες αγορές. Αυτό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του αισθήματος, ειδικά για τα εμπορεύματα, τα οποία έχουν αυξηθεί, όπως δείχνει η ανοδική πορεία των 90 δολαρίων στο αργό πετρέλαιο από τον Απρίλιο του 2020. Οι αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά αβέβαιες σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και πώς ο κόσμος θα αναδιαμορφωθεί πολιτικά και οικονομικά, αλλά βασίζονται στο εξαιρετικό χρηματικό ποσό που έχουν διατεθεί στις αγορές και τις οικονομίες από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό διατηρεί την άνοδο των εμπορευμάτων και των χρηματιστηρίων. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία, μαζί με ορισμένες άλλες οικονομίες, πέφτουν ξανά σε ύφεση, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει την πλατίνα, η οποία έκανε νέα υψηλά τον Ιανουάριο.  

Προμήθεια και ζήτηση από λευκόχρυσο 

Προμήθεια – Η εφοδιαστική αλυσίδα υπέστη επίσης κατά τη διάρκεια των αρχικών περιορισμών του ιού κορανοϊών το πρώτο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο του 2020, καθώς ο αποκλεισμός επηρέασε το εργατικό δυναμικό της εξορυκτικής βιομηχανίας. Όμως, μεγάλα τμήματα της αγοράς, όσον αφορά τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση, επέστρεψαν σε λειτουργικά επίπεδα προ-κορανοϊού το τρίτο τρίμηνο του 2020. Οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο επίσης βελτίωσε τη ζήτηση, όπως θα δούμε παρακάτω. Η Platinum σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε, με την προσφορά να αυξάνεται κατά 48%, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 75%.

Η προσφορά πλατίνας είναι χαμηλότερη από τη ζήτηση παρακάτω

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ως προϊόν, η πλατίνα είναι επιρρεπής στις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλατίνας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στη Νότια Αφρική, η οποία είναι μεγάλος παραγωγός πολλών πρώτων υλών, αλλά το 75% της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας συγκεντρώνεται στην SA, γεγονός που καθιστά την πλευρά της προσφοράς ευάλωτη σε κοινωνικές, πολιτικές, καιρός και άλλα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή πλατίνας υπέστη στη Νότιο Αφρική, με τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν από εργασιακές διαφορές, πολιτική αστάθεια, αστάθεια της Νοτιοαφρικανικής Ράντ κ.λπ. Αυτά τα γεγονότα έχουν οδηγήσει σε διακοπές στην παραγωγή κατά τα τελευταία 2 έως 3 χρόνια . Εκτός από την επιδείνωση του συναισθήματος κινδύνου, αυτός ήταν ένας άλλος λόγος για την αύξηση των τιμών πλατίνας από το 2018. Τώρα, το ξέσπασμα του κοροναϊού ανάγκασε τους μεγάλους παραγωγούς, όπως το Impala Platinum και το Anglo American Platinum, να παραμείνουν κλειστοί, λόγω κλειδώματος μέτρα. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η κοινωνική απόσταση στην εξόρυξη, πάνω ή κάτω από το έδαφος, αλλά αν και αυτό είναι ένα ζήτημα, θα είναι ένα άλλο πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος λόγος για την αύξηση των τιμών της πλατίνας από τα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους.

Ζήτηση – Η ζήτηση πλατίνας σημείωσε επιτυχία την τελευταία δεκαετία, ειδικά λόγω των ζητημάτων με τη Volkswagen το 2015, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, υπέστησαν στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα, μειώνοντας τις τιμές για τα αυτοκίνητα ντίζελ που χρησιμοποίησαν πλατίνα στα συστήματα εξάτμισης. Μετά από όλο το δράμα των εκπομπών, η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να μετατοπίζει τη ζήτηση από πλατίνα σε παλλάδιο και σε κάποιο βαθμό ρόδιο. Όπως γνωρίζουμε, η τιμή του παλλαδίου έχει αυξηθεί από το 2016, από περίπου 400 $ σε μόλις κάτω από 3.000 $ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 και η μετάβαση από την πλατίνα στο παλλάδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία ήταν ένας από τους κύριους λόγους αυτής της αύξησης, καθώς είναι ένας μακροπρόθεσμος παράγοντας. Φυσικά, αυτό είναι αρνητικό για την πλατίνα, εξ ου και η δεκαετία μείωσης.

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις σχετικά με τη ζήτηση πλατίνας από τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Η παγκόσμια προσφορά μετάλλων του ομίλου πλατίνας (PGM), η οποία περιλαμβάνει πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο, αναμένεται να φθάσει τα 22,44 εκατομμύρια ουγγιές το 2024, με ρυθμό ανάπτυξης 6,8%, ενώ η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί ξανά την προσφορά το 2021.

Η ζήτηση κατά τα προηγούμενα 5 τρίμηνα σύμφωνα με τον κλάδο

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, που κυμαίνονται από την επιταχυνόμενη παγκόσμια αστικοποίηση, την ταχεία εκβιομηχάνιση, την υψηλή υιοθέτηση φαρμακευτικών προϊόντων με βάση την πλατίνα και την αύξηση της ζήτησης κυψελών καυσίμου, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν την αγορά. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, το ξέσπασμα της πανδημίας ιού κοραναϊκού είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά αυτοκινήτων, καθώς οι πρώτες κλειδαριές συνέτριψαν την παγκόσμια οικονομία και μαζί με αυτόν τον μεταποιητικό τομέα. Όμως, το δεύτερο κύμα περιορισμών δεν έχει καμία επίπτωση σε αυτόν τον τομέα. Αντ ‘αυτού, η παραγωγή και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσαν άνοδο κατά τους τελευταίους μήνες, σε μερικά από τα καλύτερα επίπεδα που καταγράφονται, γεγονός που διατηρεί την παραγωγή. Η Κίνα επέστρεψε και λειτουργεί σε όλους τους κυλίνδρους, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση πλατίνας της Κίνας τόσο στην αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στη βιομηχανία κοσμημάτων, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το 2021 οι προσδοκίες είναι για ένα 24% ετήσιο άλμα στην παγκόσμια ζήτηση για πλατίνα αυτοκινήτων, με την ελαφριά παραγωγή αυτοκινήτων να αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% και την παραγωγή βαρέων οχημάτων κατά 5%. Ο στρατηγικός για την UBS Global Wealth Management είναι της γνώμης ότι το ασήμι και η πλατίνα θα ξεπεράσουν τον χρυσό το 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και η βιομηχανική ζήτηση αυξάνεται. Σύμφωνα με το WPIC, η πρόβλεψη πλατίνας του 2021 δείχνει ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 17% και η ζήτηση κατά 2%. Αυτό σημαίνει το τρίτο ετήσιο έλλειμμα, το οποίο αναμένεται στα -224 κοζ. Η ζήτηση για κινεζικά κοσμήματα αναμένεται να αυξηθεί για πρώτη φορά σε επτά χρόνια.

Τεχνική Ανάλυση – Θα σπάσει το 100 SMA?

Η Platinum έχει κάνει τρεις μεγάλες αντιστροφές τις τελευταίες δύο δεκαετίες και μια άλλη μεγάλη αντιστροφή μπορεί να είναι σε εξέλιξη τώρα, η οποία θα είναι αισιόδοξη εάν επιτευχθεί. Στο μηνιαίο γράφημα παρακάτω, βλέπουμε ότι το XPT / USD ήταν σταθερή ανοδική τάση από τη δεκαετία του 1990. Ο ρυθμός της τάσης αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2006-07, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2008, οι τιμές της πλατίνας αυξήθηκαν υψηλότερα, φθάνοντας σε ρεκόρ 2.302 δολαρίων τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Στη συνέχεια ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία έστειλε χαμηλότερα τα επίπεδα XPT / USD, στα 750 $ περίπου. Αλλά η πλατίνα ανέκαμψε καλά τα επόμενα χρόνια, ανεβαίνοντας στα 1.920 $ μέχρι τον Αύγουστο του 2011. Τότε άρχισε η πτωτική τάση και η πλατίνα σημείωσε πτωτική πορεία τάση από τότε, αν και η κατάσταση θα μπορούσε να έχει αλλάξει από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ειδικά αν το 100 SMA σπάσει. Κατά τη διάρκεια της ανοδικής τάσης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2008, το 20 SMA (γκρι) παρείχε υποστήριξη για το XPT / USD στο μηνιαίο χρονικό πλαίσιο.

Όμως, αυτός ο κινούμενος μέσος όρος μετατράπηκε σε αντίσταση κατά την τελευταία δεκαετία, κάτι που ήταν μια άλλη επιβεβαίωση ότι η τάση είχε αλλάξει. Αυτός ο κινούμενος μέσος όρος ήταν ένας καλός δείκτης έναντι του οποίου θα πουλήσει πλατίνα. Η προηγούμενη υποστήριξη στα 750 $ έσπασε κατά τη διάρκεια του crash στο Q1 του 2020, το οποίο ήρθε μετά το αναποδογυρισμένο κηροπήγιο τον Ιανουάριο σηματοδότησε πτώση. Ωστόσο, η τιμή έχει αντιστραφεί και είναι πλέον πάνω από το 50 SMA (κίτρινο) που μετατράπηκε σε υποστήριξη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η μεγαλύτερη πτωτική τάση ενδέχεται να έχει τελειώσει και η ανοδική τάση συνεχίστηκε. Η τιμή έφτασε το 100 SMA (πράσινο), το οποίο κρέμεται πάνω από 1.100 $, αλλά αυτός ο κινητός μέσος όρος απέρριψε την τιμή στην πρώτη προσπάθεια από τους αγοραστές, οπότε μπορεί να μετατραπεί σε αντίσταση τώρα. Εάν διατηρηθεί το 100 SMA, ενδέχεται να δούμε μια πτώση προς τα κάτω στο SMA 50 και μια ανοδική αντιστροφή από εκεί, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι. Εάν το 100 SMA σπάσει, ο επόμενος στόχος θα είναι η προηγούμενη αντίσταση στα 1.200 $, όπου ισχύει και το 200 SMA (μωβ).  

Το 100 SMA διατηρήθηκε ως αντίσταση στην πρώτη προσπάθεια τον Ιανουάριο

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, βλέπουμε ότι οι κινούμενοι μέσοι όροι έχουν καθορίσει την τάση για πλατίνα, εκτός από τη μεγάλη διαδρομή με το roller-coaster που είδαμε από το 2008 έως το 2011. Κατά τη διάρκεια της ανοδικής τάσης για τις περισσότερες από τις δεκαετίες του 2000, το 50 SMA (κίτρινο) και το 100 Η SMA (πράσινη) παρείχε αντίσταση. Στη συνέχεια, μετά τη διαδρομή με το roller-coaster, η τάση μετατράπηκε σε bearish και αυτοί οι κινητοί μέσοι όροι, μαζί με το 200 SMA (μωβ) μετατράπηκαν σε αντίσταση. Αλλά τώρα η τιμή έχει κινηθεί πάνω από αυτούς τους κινητούς μέσους όρους και το 50 SMA έχει ήδη μετατραπεί σε υποστήριξη. Άρα, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι η τάση μπορεί να έχει γίνει ανοδική, αν και, όπως προαναφέρθηκε, το σπάσιμο του 100 SMA στο παραπάνω μηνιαίο διάγραμμα θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας εκεί.   

Το Platinum έχει προχωρήσει πάνω από όλα τα MA στο εβδομαδιαίο γράφημα

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me