Πρόβλεψη τιμής Platinum για το εξάμηνο του 2020: Πόσο καιρό θα διαρκέσει το Retrace, πριν ξαναρχίσει η μακροπρόθεσμη πτωτική τάση;

Το Platinum σημείωσε σταθερή ανοδική τάση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000, καθώς η ζήτηση για αυτό το μέταλλο συνέχισε να αυξάνεται, λόγω του μεγάλου εύρους εφαρμογών του σε διαφορετικές βιομηχανίες και επίσης λόγω της αυξανόμενης κατάστασης ασφαλούς καταφυγίου για μακροπρόθεσμους επενδυτές, ενώ η παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου δεν συμβαδίζει ακριβώς. Αυξήθηκε για περίπου ένα χρόνο κατά την περίοδο 2007-08, φθάνοντας τα 2.300 $ ανά ουγγιά, αλλά έχασε ² / 3 της αξίας του κατά τη διάρκεια της συντριβής του 2008. Αν και ανέκαμψε αρκετά καλά τα επόμενα χρόνια, η τιμή μειώθηκε από το 2011-12, υποχωρώντας στα 565 $ τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που δείχνει ότι η ζήτηση για πλατίνα σημείωσε συνεχή πτώση την τελευταία δεκαετία. Εδώ, θα ρίξουμε μια ματιά στις βασικές αρχές και την τεχνική ανάλυση για την πλατίνα, καθώς και μια πρόβλεψη των δυνατοτήτων και της μελλοντικής τιμής.

Διαβάστε την τελευταία ενημέρωση στο Platinum Τιμή 2021 Πρόβλεψη

 

Περίοδος 3 ημέρες 1 εβδομάδα 1 μήνα 3 μήνες 6 μήνες
Αλλαγή +7,2% +4,6% +17,5% +22,7% +0,6%

Το Platinum απολαμβάνει σχεδόν την ίδια κατάσταση με το χρυσό. Χρησιμοποιείται σε κοσμήματα, αλλά ταυτόχρονα, είναι επίσης ένα εμπόρευμα που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και σε άλλες βιομηχανίες. Υπολογίζεται επίσης ως ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο, μερικές φορές, είναι το ένα τρίτο πιο ακριβό από το χρυσό. Όμως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η πλατίνα μειώνεται από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό, τους οποίους θα λάβουμε υπόψη μας σε αυτό το άρθρο. Πρώτα απ ‘όλα, η παγκόσμια κατάσταση έχει αλλάξει μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού στις αρχές του τρέχοντος έτους – κανένα στοιχείο ενεργητικού δεν διαπραγματεύθηκε κανονικά από τότε και η πλατίνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, ακολουθεί μια ισχυρή ανοδική τάση από τα μέσα Μαρτίου, αλλά η συνέχιση της ανοδικής τάσης είναι ασταθής, καθώς οι αγοραστές πιέζουν την τιμή υψηλότερα, καθιστώντας την λιγότερο ελκυστική.

Πρόγνωση πλατίνας: Q4 2020 Πρόγνωση πλατίνας: 1 έτος Πρόγνωση πλατίνας: 3 χρόνια
Τιμή: 1.050 $ – 1.100 $

Οδηγοί τιμών: Συσχέτιση USD, Sentiment, Covid-19

Τιμή: 900 $ Τιμή οδήγησης:

Οδηγοί τιμών: Συναίσθημα κινδύνου, τεχνικά, συσχέτιση δολαρίων

Τιμή: 500 $ – 550 $

Οδηγοί τιμών: Μείωση της ζήτησης, μακροπρόθεσμα τεχνικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πρόβλεψη τιμής πλατίνας για τα επόμενα 5 χρόνια

Το λευκόχρυσο είναι ένα προϊόν που ήταν συχνά πιο ακριβό από το χρυσό. Ως εκ τούτου, ήταν επιρρεπές στην προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά βασικών προϊόντων στο σύνολό της, καθώς και στην προσφορά και τη ζήτηση για πλατίνα ειδικότερα. Εκτός από το παλλάδιο, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βασικών προϊόντων μειώνεται την τελευταία δεκαετία, αν και η αύξηση της ζήτησης παλλαδίου συνδέεται άμεσα με την πλατίνα και θα αναλύσουμε αυτό το φαινόμενο σε αυτό το άρθρο. Το Platinum είναι επίσης ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο το καθιστά ευάλωτο στο κλίμα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό κάνει τις προβλέψεις για την πλατίνα, ειδικά για τα επόμενα χρόνια, λίγο δύσκολη, αν και αυτή είναι η ιστορία με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία αυτήν τη στιγμή, όπως μαρτυρείται από κάποια απίστευτη μεταβλητότητα και μερικές μεγάλες κινήσεις φέτος, λόγω του κοροναϊού και των σχετικών κλειδαριών, που έκαναν σημαντικές παγκόσμιες οικονομίες συρρικνώνονται σημαντικά. Έτσι, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της πλατίνας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι θα επηρεάσει / μπορεί να επηρεάσει το πλατίνα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Προμήθεια και Ζήτηση 

Προμήθεια – Όπως προαναφέρθηκε, ως εμπόρευμα, η πλατίνα είναι επιρρεπής στις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλατίνας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος παράγεται στη Νότια Αφρική. Η Νότια Αφρική είναι μεγάλος παραγωγός πολλών πρώτων υλών, αλλά το 75% της παραγωγής πλατίνας συγκεντρώνεται στην SA, γεγονός που καθιστά την πλευρά της προσφοράς ευάλωτη σε κοινωνικά, πολιτικά, καιρικά ή άλλα γεγονότα που πραγματοποιούνται εκεί. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή πλατίνας έχει υποφέρει στη Νότια Αφρική. Τα κύρια προβλήματα ήταν οι εργασιακές διαφορές, η πολιτική αστάθεια, η αστάθεια του Νοτιοαφρικανικού Ράντ κ.λπ. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν σε διαταραχές στην παραγωγή τα τελευταία 2-3 χρόνια, τα οποία, εκτός από το επιδεινούμενο συναίσθημα κινδύνου, ήταν ένα άλλο λόγος για την αύξηση των τιμών της πλατίνας από το 2018. Τώρα, το ξέσπασμα του κοροναϊού ανάγκασε τους μεγάλους παραγωγούς, όπως το Impala Platinum και το Anglo American Platinum, να παραμείνουν κλειστοί, λόγω των μέτρων κλειδώματος. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η κοινωνική απόσταση στην εξόρυξη, πάνω ή κάτω από το έδαφος, αλλά αν και αυτό είναι ένα ζήτημα, θα είναι ένα άλλο πρόβλημα για την πλευρά της προσφοράς. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για την αύξηση των τιμών πλατίνας από τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ζήτηση – Η πλευρά της ζήτησης έχει μεγάλο λόγο σε οποιοδήποτε εμπόρευμα, και η πλατίνα έχει πληγεί σοβαρά από αυτή την άποψη, λόγω της μείωσης της ζήτησης την τελευταία δεκαετία, ειδικά από τα θέματα με τη Volkswagen το 2015, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, δοκιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας τα αποτελέσματα για αυτοκίνητα ντίζελ, στα οποία χρησιμοποιείται πλατίνα στο σύστημα εξάτμισης. Η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να μετατοπίζει τη ζήτησή τους από πλατίνα σε παλλάδιο, και σε κάποιο βαθμό και ρόδιο. Όπως γνωρίζουμε, η τιμή του παλλαδίου έχει αυξηθεί από το 2016, από περίπου 400 $ σε μόλις κάτω από 3.000 $, και η μετάβαση από πλατίνα σε παλλάδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία ήταν μία από τις κύριες πτυχές αυτής της αύξησης, καθώς είναι μακροπρόθεσμος παράγοντας. Όμως, αυτό είναι μάλλον αρνητικό για την πλατίνα, εξ ου και η μείωση της δεκαετίας. Αν και υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις για την πλατίνα σε αυτό το θέμα, από την άλλη πλευρά, η πρόοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τελικά θα σκοτώσει τη ζήτηση για αυτό το μέταλλο και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εκτός αυτού, η ζήτηση για κοσμήματα έχει μειωθεί, παρά τον πλούτο του κόσμου, κάτι που είναι ένας άλλος αρνητικός δείκτης για το μέλλον της πλατίνας μεσοπρόθεσμα. Οι κερδοσκόποι και οι επενδυτές ήταν ένας παράγοντας στην αύξηση της ζήτησης για πλατίνα από το 2008, καθώς οι τιμές της πλατίνας μειώθηκαν στα χαμηλά στα 750 $ εκείνη την εποχή, γεγονός που το έκανε πραγματικά ελκυστικό για τους επενδυτές, και αυτό συνέβη και πάλι από τον Μάρτιο του 2020, όταν η τιμή έπεσε ακόμη χαμηλότερα, στα 560 $. Ωστόσο, η κερδοσκοπία από μόνη της δεν αρκεί για να διατηρήσει τις τιμές της πλατίνας να κινούνται υψηλότερα, ειδικά όταν τελειώσουν οι εκλογές των ΗΠΑ και η κατάσταση γίνεται πιο ήρεμη στη χώρα το 2021. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το αυξανόμενο πλεόνασμα μεταξύ παραγωγής και ζήτησης τα τελευταία χρόνια.

Market Sentiment και COVID-19

Το συναίσθημα ήταν ως επί το πλείστον αρνητικό για τα ασφαλή καταφύγια από το 2011-12. Ο κόσμος άρχισε να αφήνει πίσω την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση 2008-09, έτσι τα ασφαλή καταφύγια άρχισαν να γίνονται πτωτικά, μετά την περίοδο ανάκαμψης 2-3 ετών. Το λευκόχρυσο δεν ήταν διαφορετικό. άρχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνέχισε αυτήν την τάση μέχρι το 2018, όταν άρχισε να υποχωρεί υψηλότερα, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Από το 2011, έχουμε δει μόνο την πλατίνα να κάνει κάποιες αξιοπρεπείς αναδρομές σε υψηλότερα επίπεδα σε δύο περιπτώσεις – μία φορά το 2016, όταν το συναίσθημα έγινε αρνητικό μετά την ψηφοφορία για το Brexit και μία φορά το 2018-19, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου. Και στις δύο περιπτώσεις, το συναίσθημα ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας. Έτσι, ενώ η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, και το κλίμα της αγοράς ήταν θετικό, η πλατίνα μειώθηκε. Όταν το συναίσθημα έγινε αρνητικό, η πλατίνα έγινε υψηλότερη, όπως και άλλα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Η συντριβή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο οφειλόταν στη συσχέτιση του USD, την οποία θα εξηγήσουμε παρακάτω, αλλά η αντιστροφή από τα μέσα Μαρτίου ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης του αισθήματος. Το συναίσθημα κινδύνου δεν έχει γίνει θετικό τους τελευταίους μήνες, αλλά τουλάχιστον έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με την άβυσσο στην οποία έπεσε τον Φεβρουάριο / Μάρτιο, εξ ου και η ανοδική αναστροφή στην πλατίνα. Αυτό φαίνεται αντιφατικό για την πλατίνα ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά η ανοδική δυναμική των τελευταίων μηνών μπορεί να αποδοθεί στην κατάσταση των εμπορευμάτων της, καθώς η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα και τώρα έχει αρχίσει να ανεβαίνει, συνολικά. Εκτός αυτού, τα ασφαλή καταφύγια αυξάνονται επίσης, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένει υψηλή. Μιλώντας για αυτό, η αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ και πιθανώς για μερικούς μήνες μετά. Αυτό είναι πιθανό να κρατήσει την πλατινένια καλή προσφορά, αλλά από την άλλη πλευρά, η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αρχίσει να εξασθενίζει τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν ο κοροναϊός και οι περαιτέρω κλειδαριές συνεχίζουν να κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας. Έτσι, για την πλατίνα, πρόκειται να γίνει μια μάχη μεταξύ της κατάστασης του ασφαλούς καταφυγίου και της κατάστασης των εμπορευμάτων. Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε το πολύτιμο μέταλλο να κινείται υψηλότερα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό, τι ήταν τους τελευταίους μήνες.


Συσχέτιση XPT / USD

Όπως με τα περισσότερα άλλα εμπορεύματα, για να λάβουμε μια πλήρη ιδέα της τιμής και της συμπεριφοράς όσον αφορά την πλατίνα, πρέπει να εξετάσουμε τη συσχέτιση με το USD, για να προσδιορίσουμε αν έχει ακολουθήσει τη δράση τιμών στο USD ή εάν είχε το δικό του μυαλό. Διότι, εάν ακολουθεί στενά το δολάριο ΗΠΑ, μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον του εμπορεύματος προβλέποντας τη μελλοντική ενέργεια για το δολάριο. Κοιτάζοντας τα δύο μηνιαία γραφήματα παρακάτω, βλέπουμε ότι το DXY σημείωσε άνοδο μόνο μία φορά μεταξύ Ιουλίου 2014 και Μαρτίου 2015, ενώ διαπραγματεύτηκε στο πλάι τις περισσότερες φορές. Το XPT / USD από την άλλη πλευρά, ήταν σε μια σταθερή πτωτική τάση. Αυτό δείχνει ότι η συσχέτιση με το USD δεν ήταν πολύ ισχυρή. Αυτό αφαιρεί την πλευρά του USD όταν προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον της πλατίνας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τις συναλλαγές μακροπρόθεσμα, αν και η συσχέτιση έχει αυξηθεί το 2020. Το DXY αυξήθηκε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά χρειάστηκε μια βουτιά από τον Απρίλιο. Το XPT / USD από την άλλη πλευρά, έπεσε κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών, αλλά στη συνέχεια αντιστράφηκε, και από τότε ήταν ανοδικό, δείχνοντας ότι η συσχέτιση έχει αυξηθεί. Αλλά το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα εμπορεύματα το 2020. Αυτό δείχνει περαιτέρω κέρδη μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τότε η συσχέτιση θα διαλυθεί ξανά.

Ο δείκτης USD διαπραγματεύεται πλαγίως από το 2015

Ο δείκτης USD διαπραγματεύεται πλαγίως από το 2015

Το Platinum βρίσκεται σε μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, παρά την πρόσφατη αναδρομή υψηλότερα

Το Platinum βρίσκεται σε μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, παρά την πρόσφατη αναδρομή υψηλότερα

Τεχνική Ανάλυση – Πόσο θα διαρκέσει το Retrace?

Όπως δείχνει το παραπάνω μηνιαίο διάγραμμα, το XPT / USD σημείωσε σταθερή ανοδική τάση από τη δεκαετία του ’90. Ο ρυθμός της τάσης αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2006-07, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2008, οι τιμές της πλατίνας αυξήθηκαν υψηλότερα, φθάνοντας σε τιμή ρεκόρ των 2.302 δολαρίων τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Στη συνέχεια ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία έφερε το XPT / USD χαμηλότερα, στα 750 $ περίπου. Όμως, η πλατίνα ανέκαμψε καλά τα επόμενα χρόνια, ανεβαίνοντας στα 1.920 $ τον Αύγουστο του 2011. Τότε άρχισε η τρέχουσα πτωτική τάση και η πλατίνα σε μια πτωτική τάση από τότε. Κατά τη διάρκεια της ανοδικής τάσης έως το 2008, το 20 SMA (γκρι) παρείχε υποστήριξη για το XPT / USD στο μηνιαίο χρονικό πλαίσιο. Αλλά αυτός ο κινούμενος μέσος όρος μετατράπηκε σε αντίσταση την τελευταία δεκαετία, γεγονός που ήταν μια άλλη επιβεβαίωση ότι η τάση άλλαξε. Αυτός ο κινητός μέσος όρος υπήρξε ένας καλός δείκτης για την πώληση πλατίνας εναντίον του. Η προηγούμενη υποστήριξη στα 750 $ έσπασε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, κατά τη διάρκεια της συντριβής του 2020, η οποία έγινε μετά το αναποδογυρισμένο κηροπήγιο τον Ιανουάριο σηματοδότησε πτώση. Ωστόσο, η τιμή αντιστράφηκε και τώρα είναι πάνω από τα 20 SMA και τα 50 SMA (κίτρινο), κάτι που αποτελεί επίσης ένδειξη ότι η μεγαλύτερη πτωτική τάση ενδέχεται να σταματήσει για λίγο. Το 100 SMA (πράσινο) κρέμεται πάνω από αυτό, στα 1.100 $, αλλά αυτός ο κινούμενος μέσος όρος δεν ήταν πολύ φασαρία για αγοραστές ή πωλητές. Αλλά μπορεί να μετατραπεί σε αντίσταση τώρα, αν η τιμή φτάσει εκεί μέχρι το τέλος του έτους, όταν οι εκλογές έχουν τελειώσει στις ΗΠΑ.

Συνολικά, η μακροπρόθεσμη ανάλυση δείχνει τη συνέχιση της πτωτικής τάσης για την πλατίνα. Οι θεμελιώδεις αρχές είναι dovish, με τη ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες κοσμημάτων σε παρακμή. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, καθώς η χρήση τέτοιων αυτοκινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αν και, στο εγγύς μέλλον, η κατάσταση φαίνεται να είναι ανοδική για την πλατίνα, η οποία θα επωφεληθεί από το βελτιωμένο κλίμα ως εμπόρευμα, καθώς και από την αυξημένη αβεβαιότητα ως ασφαλές καταφύγιο, παρόμοιο με το χρυσό. Αυτή η κατάσταση πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, αλλά τότε η μεγαλύτερη πτωτική τάση θα συνεχιστεί για την πλατίνα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map