Follow Us
Facebooktwitteryoutube
Promo
banner
YouTube
Promo
banner

Το Bitcoin Bubble

Καθώς το Bitcoin έχει ανέβει από την αφάνεια, η τεράστια δυναμική του ανάγκασε τόσο τον χρηματοπιστωτικό κόσμο όσο και τα mainstream media να σηκωθούν και να σημειώσουν. Μόνο το 2017 η τιμή του Bitcoin (BTC) σημείωσε κέρδη άνω του 1700%. Είναι μια τέτοια άνοδος που οι κριτικοί αποκαλούν το Bitcoin bubble ως το μεγαλύτερο που έχουν δει ποτέ. Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλοί υποστηρικτές του πρώτου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, που υποδηλώνουν ότι τέτοια υψηλά ύψη είναι πολύ μακριά από αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει το δυναμικό του.  

Είναι δύσκολο να το ονομάσουμε φούσκα Bitcoin από μόνο του. Μια φούσκα ορίζεται συχνά ως ένα στοιχείο που διαπραγματεύεται πολύ περισσότερο από την εγγενή του αξία. Το πρόβλημα με ένα στοιχείο όπως το Bitcoin ή τα κρυπτονομίσματα, γενικά, είναι ότι τεχνικά δεν έχουν εγγενή αξία.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι τα νομίσματα fiat επίσης δεν έχουν εγγενή αξία. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, οι φόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ. Αυτό δίνει στο νόμισμα των ΗΠΑ ένα πραγματικό επίπεδο ζήτησης και συνεπώς μια πραγματική αξία. Ενώ το ίδιο το Bitcoin, αυτή τη στιγμή, έχει περιορισμένη εφαρμογή ως μέθοδο πληρωμής. Καθώς αυτοί οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι απλώς κερδοσκοπία Bitcoin που οδηγεί τα τεράστια κέρδη, που το βάζει στο έδαφος των φυσαλίδων.

η φούσκα bitcoin  

Το Bitcoin Bubble – Ημερήσιο Διάγραμμα 2017

Το Bitcoin Bubble είναι το νέο Gold Rush

Δεδομένης της έλλειψης πραγματικής αξίας, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν την προφανή σύγκριση μεταξύ χρυσού, που είναι ένα αξιόλογο κατάστημα αξίας και του Bitcoin, το οποίο πολλοί θεωρούν ως τη νέα ψηφιακή εναλλακτική.

Οι θεμελιώδεις επενδυτές χρυσού χρησιμοποιούν παραδοσιακά το πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού για να προστατευθούν από την οικονομική αναταραχή. Και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με το Bitcoin στο ότι υπάρχει ουσιαστικά περιορισμένη προσφορά.

Ωστόσο, οι κερδοσκόποι χρυσού επίσης, αγοράζουν χρυσό επειδή πιστεύουν ότι η τιμή απλά θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο όρος αναζήτησης, “Αγορά Bitcoin” έχει πλέον ξεπεράσει το “Αγορά χρυσού” στις αναζητήσεις Google, δείχνοντας τον αυξημένο ενθουσιασμό για κερδοσκοπίες Bitcoin και την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να κινείται ψηλότερα.

Οι διάσημοι οικονομολόγοι Olivier Blanchard και Mark Watson προτείνουν ότι αυτοί οι τύποι φυσαλίδων συμβαίνουν επειδή οι κερδοσκόποι πιστεύουν ότι οι τιμές απλά θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Και αυτό είναι όπου μια φούσκα Bitcoin, γίνεται πιο εμφανής. Ως επενδυτές λιανικής, συνεχίζουν να εισέρχονται στην αγορά, πολλοί απλώς ενισχύουν την ορμή των ήδη εκθετικών αποδόσεων. Και πολλοί απλώς αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ή όχι, καθώς είναι ουσιαστικά κερδοσκοπία Bitcoin.

Συγκρίσεις μεταξύ του Bitcoin Bubble και του Dot-Com Boom

Τον τελευταίο καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ράλι της αγοράς που έχουμε δει ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τη μορφή της έκρηξης του dot-com. Ήταν μια περίοδος όπου το Διαδίκτυο άλλαζε τον τρόπο που αλληλεπιδράσαμε και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Και αυτό αντικατοπτρίστηκε στην τιμή των αποθεμάτων τεχνολογίας.

Το σύνθετο NASDAQ, το σημείο αναφοράς για τα αποθέματα τεχνολογίας στις ΗΠΑ, σημείωσε τριπλή αύξηση σε λίγα σύντομα χρόνια. Ωστόσο, όταν τελικά κατέρρευσε χρειάστηκαν 15 χρόνια για να ανακτήσει τα παλιά υψηλά του επίπεδα. Αλλά αυτό που είδαμε ήταν μια σειρά από νέες επιχειρήσεις που άλλαξαν τον κόσμο. Ονόματα όπως το Google, το Amazon και το eBay ήταν όλες οι νεοσύστατες εταιρείες καθώς η τεχνολογική έκρηξη ήταν σε πλήρη πτήση, αλλά έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη και επιχειρηματική μας κουλτούρα.

Για να θέσουμε το Bitcoin bubble στα συμφραζόμενα, οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές είχαν αξία περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την κατάρρευσή τους. Ως σήμερα, τα κρυπτονομίσματα ανέρχονται περίπου στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη δυνητικά περισσότερος χώρος για την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

 

φούσκα dot com

The Dot-Com Boom: NASDAQ Index Μηνιαίο διάγραμμα: 1995-2017

Είναι το Bitcoin Bubble στην πραγματικότητα ένα Blockchain Bubble?

Η σύγκριση μεταξύ της τρέχουσας φυσαλίδας Bitcoin και της έκρηξης dot-com είναι προφανής. Τα Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν σαφώς μια σεισμική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των νομισμάτων.

Ωστόσο, μπορεί να είναι απλώς η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται, γνωστή ως blockchain, που συμβάλλει στις υψηλές εκτιμήσεις. Το blockchain είναι ένα ψηφιακό σύστημα καθολικών που παρακολουθεί τις συναλλαγές. Βλέπουμε πιθανές εφαρμογές για την τεχνολογία blockchain στον τραπεζικό τομέα, τον ασφαλιστικό κλάδο, τα τυχερά παιχνίδια και τις προβλέψεις μεταξύ πολλών άλλων.

Πολλοί ειδικοί στοιχηματίζουν απλά στην τεχνολογία blockchain επενδύοντας σε Bitcoin. Βλέπουν το μακροπρόθεσμο μέλλον που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία που συμβάλλει στην τρέχουσα κατάσταση του Bitcoin bubble. 

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης του dot-com, οι μικρές εταιρείες μετοχών πέτυχαν το «dot-com» στο όνομα της εταιρείας τους και είδαν τεράστια κέρδη στην αξία των αποθεμάτων τους. Βλέπουμε τώρα παρόμοιες τακτικές με το Blockchain. Πρόσφατα, μια εταιρεία με την ονομασία “Long Island Iced Tea” πρόσθεσε το blockchain στο όνομά της και είδε αύξηση 500% στην τιμή της μετοχής της.

Ανακάλυψη τιμής και το Bubble Bitcoin

Όσον αφορά ένα καθαρά ψηφιακό νόμισμα, το Bitcoin έχει πολλούς αντιπάλους. Τα τελευταία χρόνια άλλα κρυπτονομίσματα όπως Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash και άλλα κερδίζουν έδαφος.

Φούσκα κρυπτονομισμάτων 

Κεφαλαιοποίηση αγοράς κρυπτονομισμάτων: Δεκέμβριος 2017

Η ορμή των τιμών και το ενδιαφέρον για την κερδοσκοπία του Bitcoin το έδειξαν να λειτουργεί ως πληρεξούσιο για πολλούς που πιστεύουν ότι ο νέος κόσμος των ψηφιακών νομισμάτων είναι εδώ για να μείνει. Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρχει χώρος για πολλά κρυπτονομίσματα ως καθαρά μέσα πληρωμής. Τελικά κάποιος θα κερδίσει τον αγώνα.

Πολλοί ειδικοί επομένως αποκαλούν το συννεφάκι Bitcoin, απλά αυτό της ανακάλυψης τιμών. Η αγορά θα καθορίσει την τιμή και τελικά ποια κρυπτογράφηση έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή. Οι ειδικοί το έχουν παρομοιάσει με τη μάχη μεταξύ Apple και PC.

Υπάρχει επίσης μια φούσκα Bitcoin?

Για να προσδιορίσετε πραγματικά εάν υπάρχει ένα συννεφάκι Bitcoin, εξαρτάται πραγματικά από την πλευρά του φράχτη που κάθεστε. Εάν πιστεύετε στην τεχνολογία και την εφαρμογή της, όχι μόνο ως μέθοδος πληρωμής, αλλά και ως αλλαγή παιχνιδιού – τότε το Bitcoin είναι πιθανώς υποτιμημένο.

Αν νομίζετε ότι το Bitcoin bubble μοιάζει ακριβώς με τα αποθέματα πενών κατά τη διάρκεια της έκρηξης του dot-com ή ενός άλλου χρυσού σφάλματος που ανεβάζει το πολύτιμο μέταλλο, ελπίζοντας ότι υπάρχει αγοραστής σε υψηλότερη τιμή που περιμένει στα φτερά, τότε ίσως πιστεύετε ότι το Bitcoin bubble είναι το μεγαλύτερο που έχετε δει ποτέ.

Ενώ η πρόοδος της τεχνολογίας με τη μορφή blockchain μπορεί να δικαιολογεί τις τρέχουσες τιμές, το ζήτημα είναι ότι το ίδιο το Bitcoin ενδέχεται να μην είναι ο τελικός νικητής του αγώνα κρυπτογράφησης. Το Ethereum και ακόμη και το Cardano προσφέρουν αρκετά περισσότερα στον τρόπο ευελιξίας και εφαρμογής. Το Bitcoin χτίστηκε πάνω σε ένα θεμέλιο ασφάλειας και είναι δύσκολο και δαπανηρό να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί.

Μια εξυπνότερη στρατηγική μπορεί να είναι να αγοράσετε ένα χαρτοφυλάκιο κορυφαίων κρυπτονομισμάτων με βάση το όριο αγοράς τους και να περιμένετε να δείτε ποια τελικά κερδίζει την πιο κυρίαρχη έκκληση και λειτουργικότητα. Για να παραθέσω τον Warren Buffett, «η διαφοροποίηση είναι προστασία ενάντια στην άγνοια.»

Τελικά εάν υπάρχει ή όχι ένα συννεφάκι Bitcoin είναι πραγματικά θέμα γνώμης, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι η αγορά που θα λάβει την τελική απόφαση.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me