Ένας οδηγός για έξυπνα συμβόλαια για διαδικτυακούς παρόχους υπηρεσιών

Το Διαδίκτυο έφερε επανάσταση στον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης. Οι αυξήσεις στην ταχύτητα, την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία έχουν δώσει ένα διαφορετικό τοπίο διαδικτυακών επιχειρήσεων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό. Οι διαδικτυακές νεοσύστατες εταιρείες και εταιρείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αυτοματισμό για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και να τους δώσουν την ικανότητα ανάπτυξης. Θα μπορούσε το blockchain να είναι η επόμενη τεχνολογική επανάσταση στον αυτοματισμό των επιχειρήσεων; Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν ήδη επεξεργαστεί χρηματοδότηση blockchain άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Αλλά θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος και να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες για διαδικτυακές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς. Ως το Διαδίκτυο υπηρεσιών (IOST) ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια πλατφόρμα blockchain για διαδικτυακές υπηρεσίες, ρίχνουμε μια ματιά στο πώς οι έξυπνες συμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν έναν κλάδο.

Τι είναι οι έξυπνες συμβάσεις?

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στον αυτοματισμό. Με βάση την τεχνολογία blockchain, συχνά στην πλατφόρμα Ethereum, είναι προγράμματα υπολογιστών που αποθηκεύουν και επιβάλλουν τους όρους μιας συμφωνίας χρησιμοποιώντας οδηγίες IF / THEN. Ενα παράδειγμα – αν Το πάρτι Α χρησιμοποιεί μια εφαρμογή λογισμικού για περισσότερες από πέντε ημέρες έπειτα το μέρος Β λαμβάνει Χ δολάρια. Η πληρωμή θα παγώσει ή “σε μεσεγγύηση” στο blockchain έως ότου το συμβόλαιο έλαβε τη σκανδάλη που χρειαζόταν (συμβαλλόμενο μέρος Α που χρησιμοποιεί το λογισμικό τους για περισσότερες από πέντε ημέρες) για την κυκλοφορία χρημάτων Αυτή η απλή παρουσία έξυπνων συμβάσεων θα εξασφαλίσει ταχεία πληρωμή μετά τη δοκιμαστική περίοδο του λογισμικού, καθώς τα χρήματα παράγονται «εκ των προτέρων». Σημαίνει επίσης ότι δεν απαιτείται επεξεργαστής εξωτερικών πληρωμών, μειώνοντας τα τέλη, με την ασφάλεια της συναλλαγής που εγγυάται το blockchain. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να προγραμματιστούν για τη λήψη ορισμένων ενεργοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων υπογραφών, κωδικών πρόσβασης, αποδείξεων πληρωμής και γραμμικών κωδικών.

Η ιστορία

Ο όρος «έξυπνα συμβόλαια» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καινοτόμο blockchain Nick Szabo το 1996. Η Szabo δημιούργησε το Bit Gold – περιγράφεται ως «ο γίγαντας του οποίου κάθεται το Bitcoin“- και υπήρξε βασικός αριθμός στη σύντομη ιστορία του blockchain. Όμως, η «ψηφιακή μηχανή αυτόματης πώλησης» που περιέγραψε ο Szabo δεν έγινε ευρεία χρήση έως ότου η ομάδα Ethereum το ανέπτυξε για να τρέξει στην πλατφόρμα τους. Έξυπνα συμβόλαια έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για συγκέντρωση χρημάτων στο χώρο blockchain από τότε, με περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια να συγκεντρώνονται μέσω ICO (αρχικές προσφορές νομισμάτων) από το 2017 και μετά. Οι συμβάσεις ICO λαμβάνουν πληρωμές από επενδυτές και στη συνέχεια τις αποδεσμεύουν σε μια εταιρεία μόλις επιτευχθεί ο προγραμματισμένος στόχος χρηματοδότησής τους. Οι ιστότοποι Crowdfunding θα διαχειρίζονται αυτήν τη διαδικασία έναντι αμοιβής, αλλά οι έξυπνες συμβάσεις μπορούν να το κάνουν αυτό αυτόματα με καλύτερη ασφάλεια από ό, τι μπορεί να εγγυηθεί ένας ιστότοπος. Οι επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς βλέπουν την επιτυχία έξυπνων συμβολαίων στον επενδυτικό χώρο ως ένδειξη της υπόσχεσής της σε άλλους τομείς.

Έξυπνες συμβάσεις: Τα οφέλη

Οι έξυπνες συμβάσεις προσφέρουν πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις. Επιτρέπουν την εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές μιας συμφωνίας, επειδή οι όροι μπορούν να γραφτούν στον κώδικά τους. Προσφέρουν ασφάλεια. το blockchain είναι απροσδιόριστο, οπότε κανείς δεν μπορεί να αναχαιτίσει ή να τσιμπήσει κεφάλαια. Αλλά τα μεγαλύτερα πρακτικά πλεονεκτήματά τους είναι η αποδοτικότητα και το κόστος. Τα έξυπνα συμβόλαια αυτο-εκτελούνται, καθιστώντας δύσκολο για τα συμβαλλόμενα μέρη να επιστρέψουν στη λέξη τους. Εάν μια επιχείρηση ασχολείται με πολλές καθυστερημένες ή αναπάντητες πληρωμές από πελάτες, τα έξυπνα συμβόλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιβολή της πληρωμής όταν πληρούνται οι όροι μιας συμφωνίας. Εξαλείφουν επίσης την ανάγκη συμμετοχής δαπανηρών τρίτων σε μια ποικιλία διαδικασιών. Όχι μόνο οι επεξεργαστές πληρωμών, αλλά οι υπηρεσίες μεσεγγύησης, οι δικηγόροι και οι τράπεζες θα μπορούσαν να παρακαμφθούν όπου η επικύρωση τρίτων είναι συνήθως κρίσιμη. Μόνο στην ακίνητη περιουσία, μια υπηρεσία μεσεγγύησης μπορεί να πάρει έως και 2% σε μια συναλλαγή ακινήτου – η εξοικονόμηση μπορεί να είναι χιλιάδες.

Έξυπνα συμβόλαια για διαδικτυακούς παρόχους υπηρεσιών

Πολλοί διαδικτυακοί πάροχοι υπηρεσιών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τις πληρωμές. Οι αυτοματοποιημένες πληρωμές σε υπαλλήλους, προμηθευτές και άλλους συνεργάτες θα μπορούσαν να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ειδικά όταν τα ποσά εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως προβολές βίντεο ή αγορές προϊόντων. Η Microsoft δοκιμάζει ήδη έξυπνα συμβόλαια που πληρώνουν δικαιώματα στα σωστά ποσά στους δημιουργούς ενός παιχνιδιού. Αλλά δεν σταματά εκεί – το ίδιο συμβόλαιο θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει τον κατασκευαστή να δημιουργήσει ένα νέο αντίγραφο ενός παιχνιδιού κατά την πραγματοποίηση μιας αγοράς ή να ενεργοποιήσει ένα άλλο συμβόλαιο για να μετακινήσει αντίγραφα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία εάν υπάρχει σε απόθεμα. Εταιρείες όπως η Alibaba και η IBM χρησιμοποιούν ήδη έξυπνα συμβόλαια στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Για επιχειρήσεις μόνο ψηφιακού, αυτό υπόσχεται να είναι εξαιρετικά επωφελές. Όταν μια συγκεκριμένη λειτουργία χρησιμοποιείται από ένα λογισμικό ή μια εφαρμογή ιστού, τα έξυπνα συμβόλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάθεση περισσότερων πόρων σε αυτό – ή θα μπορούσαν να δώσουν στον δημιουργό ενός βίντεο τα χρήματα για να δημιουργήσει ένα νέο όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ποσό προβολών. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να δημιουργούν πιο περίπλοκα συμβόλαια και χρησιμοποιούν πολλαπλά έξυπνα συμβόλαια μαζί, θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, πληρωμές, ακόμη και ανθρώπινο δυναμικό για ολόκληρες αποκεντρωμένες διαδικτυακές εταιρείες.

Το μέλλον

Προς το παρόν, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευρεία χρήση έξυπνης σύμβασης είναι η επεκτασιμότητα. Η επεξεργασία δεδομένων για χιλιάδες διαδικτυακές επιχειρήσεις θα απαιτούσε σημαντικό βαθμό υπολογιστικής ισχύος. Και στο Ethereum, η χωρητικότητα και η ταχύτητα είναι περιορισμένες. Αλλά το μέλλον του blockchain είναι πολύ κοντά. Καθώς έργα όπως το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IOTA) και το Διαδίκτυο των υπηρεσιών (IOST) δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, φαίνεται ότι η χωρητικότητα και η ταχύτητα σύντομα δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ολόκληρες αποκεντρωμένες εταιρείες λειτουργούν με τεχνολογία έξυπνων συμβάσεων – επεξεργασία πληρωμών, μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και διαχείριση της καθημερινής αποτελεσματικότητας με ασφαλή και κατανεμημένο τρόπο. Η ερευνητική ομάδα του Gartner το πιστεύει σίγουρα. Η ετήσια έκθεσή τους υπολόγισε ότι έως το 2022, τα έξυπνα συμβόλαια θα χρησιμοποιηθούν σε περισσότερο από το 25% των παγκόσμιων οργανισμών. Ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να εξερευνάτε πώς θα μπορούσαν να λειτουργούν έξυπνες συμβάσεις για την επιχείρησή σας.

Σχετικά με τον Συγγραφέα:

Σάιμον Μάνκα Λειτουργεί ως Growth Lead στο Ίδρυμα Διαδικτυακών Υπηρεσιών (IOST), μια υποδομή blockchain επόμενης γενιάς που είναι αποκεντρωμένη, ανοιχτού κώδικα και ουδέτερη. Είναι ενθουσιώδης του blockchain από το 2013 και έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας ζωντανής αποκεντρωμένης οικονομίας. Μπορείτε να βρείτε τον Simon Κελάδημα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map