Σύνταξη: Είναι το «Digital Yuan» το όπλο της Κίνας για να κυβερνήσει τις παγκόσμιες αγορές;

Η έλευση των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin ως κύρια αγορά επενδύσεων και μια αξιόπιστη πύλη πληρωμών ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν γνώση της δημιουργούμενης τεχνολογίας. Το τρέχον bitcoin bull τρέχει από τους κύριους χρηματοοικονομικούς γίγαντες όπως το PayPal και το MicroStrategy & Οι αυξανόμενες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις κατέστησαν ισχυρότερη τη διαμάχη των ψηφιακών νομισμάτων ως το μέλλον του χρήματος.

Άνοδος των κρατικών ψηφιακών νομισμάτων

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ενδιαφέρον να αναπτύξουν το δικό τους κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα, σε συνδυασμό με το εθνικό fiat που εκδίδουν οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, το μεγάλο θεσμικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο αντιστάθμισης έχουν κάνει τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι έχει έρθει η ώρα για τα ψηφιακά νομίσματα.

Πολλές χώρες είτε σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα είτε το έχουν αναπτύξει. Αν κοιτάξουμε την πρόοδο που σημειώνουν αυτές οι χώρες, η Κίνα είναι σίγουρα στην κορυφή με το ψηφιακό γιουάν ή το DCEP, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό διάφορα πιλοτικά προγράμματα σε διάφορες επαρχίες της χώρας.

Οι ΗΠΑ εργάζονται επί του παρόντος στην ερευνητική πτυχή, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη έτοιμο με ένα μοντέλο και αναζητά σχόλια. Εκτός από αυτές τις χώρες, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης σχεδιάσει σχέδια για ένα ψηφιακό νόμισμα.

Πηγή: Ενημέρωση για την Κίνα

Το αυξανόμενο αποτύπωμα της Κίνας σε χώρο ψηφιακού νομίσματος – Ψηφιακό Yuan

Η Κίνα είναι μια από τις πιο προοδευτικές χώρες όσον αφορά την ψηφιακή πληρωμή όπου περισσότερο από το 80% του πληθυσμού χρησιμοποιεί κάποια μορφή ψηφιακής πληρωμής στην καθημερινή του ζωή. Η Κίνα ξεκίνησε την έρευνά της για ένα κυρίαρχο εθνικό ψηφιακό νόμισμα το 2014 και έχουν ήδη αναπτύξει το σύστημα ψηφιακών πληρωμών τους που ονομάζεται DCEP ή ψηφιακό γιουάν, το οποίο βρίσκεται υπό δοκιμή σε διάφορα μέρη της χώρας. Τα πιλοτικά προγράμματα για το ψηφιακό γιουάν ξεκίνησαν σχεδόν πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη αναπτυχθεί από λίγες πόλεις σε αρκετές επαρχίες. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν φήμες για πιθανή έναρξη μέχρι το τέλος του 2019.

Ο πιλότος για το ψηφιακό γιουάν ξεκίνησε ως ταξιδιωτική επιδότηση για κυβερνητικούς υπαλλήλους και αργότερα επεκτάθηκε για να χρησιμοποιηθεί σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και πολλούς άλλους παρόχους υπηρεσιών. Οι ψηφιακές συναλλαγές γιουάν έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια γιουάν, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η εξέταση διαφορετικών περιπτώσεων χρήσης του ψηφιακού γιουάν σε συνδυασμό με μια εθνική εκτόξευση θα έδινε στην Κίνα ένα άδικο πλεονέκτημα στον αγώνα ψηφιακού νομίσματος και οι περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν πραγματικά εγκάρδιους διπλωματικούς δεσμούς και δεν είναι καλοί σύμμαχοι, καθώς και οι δύο χώρες επιδιώκουν να σφραγίσουν την εξουσία τους ως παγκόσμια δύναμη, όπου οι ΗΠΑ κατέχουν το πάνω χέρι. Το δολάριο των ΗΠΑ θεωρείται ως προεπιλεγμένο νόμισμα του εμπορίου, δίνοντάς τους το μονοπώλιο στην εμπορική αγορά και η Κίνα προσπαθεί να τερματίσει αυτήν την κυριαρχία. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά την απειλή που προκύπτει από την πρόσφατη επιστολή του διευθυντή της Εθνικής Νοημοσύνης προς τον αρχηγό της SEC, στην οποία θεώρησε ότι το ψηφιακό γιουάν έχει απειλή για την ασφάλεια.

Η αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας στον χώρο του ψηφιακού νομίσματος έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με τον αντίκτυπό της στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, όπου πολλοί φοβούνται ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να παρακάμψει το δολάριο ΗΠΑ για το εμπόριο με άλλες χώρες.

Μπορεί το ψηφιακό γιουάν να γίνει παγκόσμιο νόμισμα του εμπορίου?


Το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται επί του παρόντος για περισσότερο από το 88% του διεθνούς εμπορίου ακολουθούμενο από το ευρώ στο 32,3%, ενώ το κινεζικό γιουάν χρησιμοποιείται μόνο για το 4,3% του εμπορίου που είναι σχεδόν αμελητέο σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ. Αυτή η βάναυση κυριαρχία του δολαρίου δίνει στις ΗΠΑ ένα άδικο πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε άλλες χώρες με τις οποίες δεν έχουν καλή σχέση, εμποδίζοντας τις να χρησιμοποιήσουν ή να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.

Πηγή: CNN

Η επιρροή του κινεζικού νομίσματος στη διεθνή αγορά εμπορίου είναι πολύ μικρή για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. Επίσης, η Κίνα δεν έχει καλή σχέση και εμπιστοσύνη στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά μετά την πανδημία COVID-19. Προς το παρόν, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Κίνα είναι να αυξήσει την επιρροή του με το ψηφιακό γιουάν στη διεθνή αγορά εμπορίου.

Μια άλλη πτυχή που συζητείται σχετικά με την πιθανή χρήση του ψηφιακού γιουάν είναι για το εμπόριο με κυρώσεις χωρών. Οι κυρώσεις έχουν γίνει αρκετά σκληρές για τις χώρες που πλήττονται από αυτό, όπως το Ιράν, που υπέστησαν ακραία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το εθνικό της fiat έχασε επίσης σχεδόν το 50% της αξίας του την τελευταία δεκαετία. Η εμφάνιση της Κίνας ως εναλλακτικού εμπορικού διαδρόμου θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τις ΗΠΑ, αλλά μόνο εάν καταφέρει να ανθίσει και να δημιουργήσει αντίκτυπο αυτού του επιπέδου.

Τελικές σκέψεις

Η Κίνα ψάχνει να κυριαρχήσει ως παγκόσμια δύναμη εδώ και αρκετό καιρό και η εμφάνιση του ψηφιακού νομίσματος ως πιθανό μέλλον χρήματος θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει σωστά. Η παρουσία της Κίνας στη διεθνή αγορά εμπορίου είναι αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει τις ΗΠΑ, ωστόσο, η πρόοδός της με το κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να της δώσει ένα δίκαιο πλεονέκτημα στον αναπτυσσόμενο κόσμο της fintech.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map