Πώς μπορεί το Cartesi να διευκολύνει τα προβλήματα κλιμάκωσης του Ethereum

διαφήμιση Phemex

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι κλιμάκωσης ενός blockchain. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες, το καθένα με τα οφέλη και τις αντισταθμίσεις του όσον αφορά το απόρρητο, την ασφάλεια, τον διακανονισμό και τη μείωση των τελών. Το θέμα της κλιμάκωσης blockchain μπήκε στη συζήτηση το 2017, όταν το δίκτυο Bitcoin ήταν πολύ συμφορημένο και το Bitcoin Cash διαχωρίστηκε ως ένα μεγαλύτερο εναλλακτικό μπλοκ. Τους τελευταίους 12 μήνες, ωστόσο, η κλιμάκωση έχει συζητηθεί σχεδόν αποκλειστικά στο πλαίσιο του Ethereum, του οποίου η δημοτικότητα έχει υποστεί την ίδια τύχη με εκείνη που έκανε το Bitcoin τρία χρόνια νωρίτερα.

Η έκρηξη του defi του 2020, η αύξηση του όγκου του stablecoin, η απόδοση της παραγωγής, τα παιχνίδια ponzi και τα έξυπνα συμβόλαια που έμοιαζαν με αέριο έχουν επηρεάσει το Ethereum, προκαλώντας την πλήρωση του mempool και οι συναλλαγές έφτασαν τις εκατοντάδες gwei κατά τη διάρκεια του Κορυφή Σεπτεμβρίου. Η κλιμάκωση του Ethereum έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (tps) και με χαμηλότερο κόστος είναι μια πολύπλοκη και πολύπλευρη πρόκληση που θα διαρκέσει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η πολύ αναβαθμισμένη αναβάθμιση δικτύου σε ETH 2.0 απέχει ακόμη μήνες, αν όχι περισσότερο. Στο εδώ και τώρα, ένα έργο πιστεύει ότι έχει βρει έναν τρόπο να ελαφρύνει την πίεση στο Ethereum. Αλλά για να το επιτύχει αυτό, το Cartesi πρέπει να προσελκύσει το επόμενο κύμα προγραμματιστών dApp.

Το πρόβλημα με έξυπνες συμβάσεις

Οι έξυπνες συμβάσεις είναι ο κώδικας που συνδέει το Ethereum μαζί. Ο αυτο-εκτελεστικός κώδικας αυτοματοποιεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών που κάποτε εκτελέστηκαν χειροκίνητα, από τη διευθέτηση ασφαλιστικών απαιτήσεων έως την πληρωμή στοιχημάτων. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι αυτές που κάνουν Ethereum, Ethereum – και EOS, EOS για αυτό το θέμα. Χωρίς αυτήν την ικανότητα, τα blockchain δεύτερης και τρίτης γενιάς θα ήταν ανόητα δίκτυα, ικανά για τίποτα πιο περίπλοκο από το δρομολόγιο πληρωμών peer-to-peer.

Με έξυπνα συμβόλαια, ιδίως εκείνα στο Ethereum, η ανάπτυξη και η αλληλεπίδραση μαζί τους συνεπάγεται κόστος ανάλογο με το ποσό του υπολογισμού. Όσο περισσότερη δουλειά πρέπει να εκτελέσει το συμβόλαιο onchain, όπως η εκτέλεση πολλαπλών ερωτημάτων ή συναλλαγών μέσα σε ένα μόνο μπλοκ, τόσο περισσότερο θα πληρώνετε. Και ενώ είναι οι χρήστες που πληρώνουν στο ETH για να αλληλεπιδράσουν με το εν λόγω έξυπνο συμβόλαιο, οι προγραμματιστές πρέπει να πληρώσουν για να το αναπτύξουν στο mainnet. Αυτό το καλοκαίρι, το κόστος ανάπτυξης ενός τυπικού συμβολαίου ERC20 αυξήθηκε σε πάνω από 1 ETH, τιμολογώντας πολλούς υποψήφιους προγραμματιστές εκτός αγοράς.

Η Καρτέσι θέλει να πάρει τα πράγματα εκτός σύνδεσης

Η λύση του Cartesi στο πρόβλημα κλιμάκωσης του Ethereum – και σε αυτό και των άλλων blockchain, εάν επιτύχουν παρόμοια συμφόρηση – είναι να πάρει το μεγαλύτερο μέρος του υπολογισμού offchain. Η ιδέα είναι ότι οι προγραμματιστές dApp μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας να πραγματοποιείται μακριά από το δίκτυο Ethereum, με μόνο το τελικό αποτέλεσμα του υπολογισμού να μεταδίδεται στο mainchain.

Για να επιτευχθεί αυτό, Καρτέσι έχει αναπτύξει δύο προϊόντα. Ο πρώτος, Descartes, είναι ένα SDK που επιτρέπει στους προγραμματιστές να κωδικοποιούν έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιώντας το mainstream λογισμικό και όχι το Solidity – Linux για να είναι ακριβείς. Αυτό διευκολύνει τους προγραμματιστές που δεν έχουν αυξηθεί στα χαρακώματα του Ethereum να αναπτύξουν εφαρμογές που λειτουργούν με μια οικεία γλώσσα προγραμματισμού.

Το δεύτερο προϊόν, Όχι, είναι μια πλαϊνή αλυσίδα για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Cartesi dApps που θα τρέχει στο Ethereum. Πολλά από τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται κατά την αλληλεπίδραση με εφαρμογές – είτε είναι αποκεντρωμένες είτε συμβατικές – δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται μόνιμα. Η Noether θα διαθέσει φτηνό χώρο αποθήκευσης δεδομένων στους προγραμματιστές dApp κατ ‘απαίτηση και με υψηλή απόδοση.

Από τα δύο προϊόντα, είναι το Decartes, με την ικανότητά του να κάνει τη λογική dApp επεξεργάσιμη σε ένα πραγματικό, λειτουργικό σύστημα offchain, που έχει τη δυνατότητα να μειώσει το έξυπνο κόστος συμβολαίου. Ωστόσο, είναι το Noether που θα πείσει τους προγραμματιστές να αναπτύξουν dApps χρησιμοποιώντας το Cartesi, γνωρίζοντας ότι δεν θα παραλυθούν από το αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης ή τα εμπόδια συναλλαγών.

Το μέλλον είναι ταχύτερο

Το μέλλον της Ethereum, και παρόμοιων έξυπνων αλυσίδων συμβολαίου, είναι ταχύτερο στο οποίο η αξία μπορεί να μεταφερθεί σχεδόν αμέσως, σε κλίμακα και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής μιας σειράς λύσεων κλιμάκωσης, τόσο στο πρωτόκολλο όσο και στο επίπεδο και στο επίπεδο 2.


Όταν η Segwit εισήχθη στο δίκτυο Bitcoin το 2017, μείωσε το μέγεθος των συναλλαγών BTC, μειώνοντας τα τέλη και επιτρέποντας την επεξεργασία περισσότερων tx ανά μπλοκ. Είναι οι επόμενες αναβαθμίσεις που επιτρέπει το Segwit, ωστόσο, όπως οι υπογραφές Schnorr, που θα κάνουν περισσότερα για την κλιμάκωση και την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε μακροπρόθεσμη βάση.

Είναι μια παρόμοια ιστορία με το Ethereum. Ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του ETH 2.0, πολλές λύσεις κλιμάκωσης θα κυκλοφορήσουν, βοηθώντας στη μείωση της συμφόρησης δικτύου για όλους τους χρήστες. Πλευρικές αλυσίδες, zk-rollups, Πλάσμα αίματος, xDai, και το πλαίσιο dApp-hosting της Cartesi θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού. Αν και καμία λύση κλιμάκωσης δεν μπορεί να διορθώσει το Ethereum αυτή τη στιγμή, τα εργαλεία είναι διαθέσιμα για να διευκολύνουν τις απαιτήσεις που διατυπώνονται στην κύρια αλυσίδα. Εάν η Cartesi μπορεί να πείσει περισσότερους προγραμματιστές να βασιστούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της και να πραγματοποιήσουν τον υπολογισμό τους εκτός σύνδεσης, δεν θα κάνει απλώς μια χάρη – θα βοηθήσει ολόκληρη την κοινότητα Ethereum.

Για να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις DeFi σε πραγματικό χρόνο, ανατρέξτε στη ροή ειδήσεων DeFi Εδώ.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map