Zilliqa- Ανασκόπηση Cryptocurrency σε βάθος

Όσο καινοτόμα και έξυπνα, όπως είναι τα περισσότερα έργα κρυπτογράφησης, εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση που οι περισσότεροι αγωνίζονται να ξεπεράσουν και αυτή είναι η επεκτασιμότητα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες πολύπλοκες και μεγάλες πλατφόρμες κρυπτογράφησης.

Η επεκτασιμότητα μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα του δικτύου να επεξεργάζεται συναλλαγές σε μια προκαθορισμένη (ή μικρότερη) περίοδο. Δύο από τα πιο εμφανή παραδείγματα είναι το Bitcoin και το Ethereum. Στην περίπτωση του Bitcoin, ο τεράστιος αριθμός συναλλαγών που πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία έχει αυξηθεί τόσο πολύ που το δίκτυο έχει φτάσει στα όριά του. Ως εκ τούτου, το Bitcoin έχει ένα από τα πιο αργά και ακριβά ποσοστά συναλλαγών οποιουδήποτε έργου κρυπτογράφησης.

Ενώ η περίπτωση του Ethereum είναι λίγο διαφορετική, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια και το πρόβλημα γίνεται περισσότερο από εμφανές όταν ολόκληρο το οικοσύστημα σταμάτησε για σχεδόν μια εβδομάδα, όταν η τρέλα των CryptoKitties ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Εν ολίγοις, το Το πρόβλημα προκύπτει λόγω του γεγονότος ότι καθώς το δίκτυο μεγαλώνει, καθίσταται πιο δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση.

Ωστόσο, υπάρχει μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης που έχει σχεδιαστεί από την αρχή μέχρι να λάβει υπόψη αυτό το πρόβλημα και να το διορθώσει με έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Αυτό το έργο πηγαίνει με το όνομα Zilliqa (ZIL).

Τι είναι η Zilliqa?

Ζίλικα είναι ένα φιλόδοξο έργο κρυπτογράφησης νέας εποχής που βασίζεται σε θραύση καθώς και μια τεχνολογία που επιτρέπει στο blockchain να κλιμακωθεί με γραμμικό, απεριόριστο και αποτελεσματικό τρόπο καθώς το οικοσύστημα μεγαλώνει σε μέγεθος. Θεωρητικά, η Zilliqa δεν έχει όρια στον αριθμό των συναλλαγών που μπορεί να επεξεργαστεί ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό που ίσως είναι πιο εντυπωσιακό για τη Zilliqa είναι το γεγονός ότι καταφέρνει να επεξεργαστεί δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (όπως όλες οι παραδοσιακές λύσεις ψηφιακών πληρωμών), ενώ παράλληλα είναι σε θέση να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια σε ένα θραυσμένο δίκτυο.

Πώς επιλύει πραγματικά η Zilliqa το πρόβλημα κλιμάκωσης?

Προκειμένου να διορθωθεί η επεκτασιμότητα, τα περισσότερα έργα blockchain αυξάνουν το μέγεθος του μπλοκ. Αυτό επιτρέπει την επιβεβαίωση περισσότερων συναλλαγών σε κάθε γύρο συναίνεσης. Μια άλλη λύση είναι να μετακινήσετε τις πληροφορίες του blockchain. Αυτά τα μέτρα, τόσο αποτελεσματικά όσο και βραχυπρόθεσμα, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα κλιμάκωσης.

Η λύση της Zilliqa, από την άλλη πλευρά, διορθώνει το πρόβλημα επεκτασιμότητας επιτρέποντας σε ολόκληρη την αρχιτεκτονική του blockchain να επανασχεδιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του δικτύου και η ταχύτητα του δικτύου δεν συνδέονται άμεσα ή αντίστροφα.

Κοινή χρήση Zilliqa, DS Epoch και DS Committee

Ένας εύκολος τρόπος να το σκεφτείτε είναι ότι το blockchain της Zilliqa αναδιαμορφώνει την αρχιτεκτονική του από το μηδέν. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα υβριδικό πρωτόκολλο συναίνεσης που αυξάνει την απόδοση με κάθε επιπλέον 600 κόμβους.

Επομένως, ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά της Zilliqa είναι το γεγονός ότι είναι γραμμικά επεκτάσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς ο αριθμός των κόμβων στο δίκτυο αυξάνεται, η απόδοση αυξάνεται με σχεδόν γραμμικό ρυθμό.


Η Zilliqa χρησιμοποιεί επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που βασίζεται στην έννοια της θραύσης. Η θραύση μπορεί να οριστεί ως η διαδικασία μέσω της οποίας το δίκτυο χωρίζεται σε μικρότερες ομάδες συναίνεσης που ονομάζονται θραύσματα. Κάθε θραύσμα είναι σε θέση να επεξεργάζεται παράλληλα συναλλαγές, επιτρέποντάς τους τελικά να επεξεργάζονται περισσότερες συναλλαγές. Για να σας δώσω μια ιδέα για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τεχνολογία, στις πρώτες μέρες του Testnet της, η Zilliqa κατέγραψε μια απόδοση 250 φορές υψηλότερη από αυτήν του Ethereum.

Κάθε θραύσμα δημιουργεί ένα μικρό μπλοκ με όλες τις συναλλαγές που επεξεργάζεται. Η ομάδα Zilliqa κάλεσε το τέλος της παράλληλης περιόδου επεξεργασίας DS Epoch. Το DS Epoch σημαίνει ότι τα μικρομπλόκ συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα πλήρες μπλοκ, το οποίο ταυτόχρονα προστίθεται στο blockchain.

Μια άλλη ιδέα που αξίζει να συζητηθεί είναι αυτή της επιτροπής DS. Σύμφωνα με την ομάδα Zilliqa, η DS Epoch έχει μια επιτροπή DS. Μια επιτροπή DS είναι μια μικρή ομάδα τυχαία επιλεγμένων κόμβων που διαχειρίζονται όλα τα άλλα θραύσματα – αποφασίζει βασικά ποιες συναλλαγές ανατίθενται σε ποια θραύσματα.

Ο μηχανισμός συναίνεσης της Zilliqa

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Zilliqa είναι ο μηχανισμός συναίνεσης. Χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό Proof-of-Work που εστιάζεται μόνο στον καθορισμό των ταυτοτήτων εξόρυξης. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Zilliqa δεν βασίζεται σε ένα παραδοσιακό πρωτόκολλο συναίνεσης. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί ένα συναινετικό πρωτόκολλο Βυζαντινού Ανεκτικού Σφάλματος (pBFT) για να επιτρέπει πιο αποτελεσματική διαχείριση των απαιτήσεων αποθήκευσης. Για να απλοποιηθεί η ιδέα όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό το πρωτόκολλο συναίνεσης το κάνει έτσι ώστε ολόκληρο το ιστορικό συναλλαγών να μην χρειάζεται να αποθηκευτεί στο blockchain, το οποίο μεταφράζεται σε πιο αποτελεσματικές απαιτήσεις διαχείρισης και αποθήκευσης.

Η ξεχωριστή γλώσσα προγραμματισμού της Zilliqa

Το γεγονός ότι η Zilliqa δημιούργησε επίσης τη δική της ξεχωριστή γλώσσα προγραμματισμού δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το πόσο καινοτόμο είναι η πλατφόρμα. Η κατά παραγγελία γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται Σκίλα έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει την κατάσταση και τη λειτουργία των έξυπνων συμβάσεων, καθιστώντας τον λειτουργικό προγραμματισμό πιο ασφαλή και τυποποιημένο.

Το μειονέκτημα αυτής της συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού είναι το γεγονός ότι δεν είναι πλήρης Turing. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εφαρμογών, ειδικά εφαρμογών που απαιτούν δηλώσεις υπό όρους και διάφορους τύπους βρόχων.

ZIL Token

Όπως μπορεί κανείς να περιμένει, η Zilliqa έχει επίσης το δικό της διακριτικό, που ονομάζεται ΖΙΛ. Το διακριτικό ZIL έχει τον ίδιο σκοπό με τα περισσότερα κουπόνια: χρησιμοποιείται για την παροχή κινήτρων στην εξόρυξη, ως μέσο καταβολής τελών συναλλαγής και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αέριο για την εκτέλεση της σύμβασης. Το ZIL είναι ένα διακριτικό ERC-20, που εξακολουθεί να λειτουργεί στο blockchain Ethereum.

Το ZIL μπορεί να αγοραστεί, να πωληθεί και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε πολλές ανταλλαγές όπως Κάθαρση, Upbit, Bithumb, KuCoin και Huobi.pro. Φυσικά, μόλις ξεκινήσει το mainnet του Zilliqa, το διακριτικό θα αντικατασταθεί με εγγενή μάρκες Zilliqa.

Testnet και Mainnet

Η Zilliqa κυκλοφόρησε πρόσφατα το Testnet 2.0 της και έχει κάνει πολλές βελτιώσεις. Η ομάδα εργάστηκε για τη βελτίωση της σταθερότητας των υποδομών και την καλύτερη υποστήριξη έξυπνων συμβάσεων. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν τώρα να επωφεληθούν από το πορτοφόλι Scilla που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τα δικά τους έξυπνα συμβόλαια στο δοκιμαστικό τους δίκτυο.

# Ζίλικα Testnet v2.0 – Κωδικό όνομα: Το D24 είναι εδώ. Μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική εγγραφή στο blogpost μας εδώ https://t.co/QoD6WEieCF

– Zilliqa (@zilliqa) 30 Ιουνίου 2018

Παρόλο που η έναρξη του Mainnet είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο και μετά το τρίτο τρίμηνο του 2018, η ομάδα ανέβαλε την έναρξη για να εξασφαλίσει την παράδοση ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας. Η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος σκληρά για την έναρξη του Mainnet που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους ή τον Ιανουάριο του 2019.

Μόλις ξεκινήσει το Mainnet του, υπάρχει μια καλή πιθανότητα το Zilliqa να γίνει ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι είναι ήδη.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map